Siirry sisältöön

Kanresta Oy:n johto Mieli työssä -koulutuksessa: ”Avoin keskusteluyhteys mielenterveydestä yllätti”

Esihenkilöille räätälöidyssä koulutuksessa mielenterveydestä käsiteltiin itsen ja tiimin johtamista, mielenterveyttä kuormittavien tekijöiden arviointia ja esimiehen tukea työntekijöille.
Kanresta Oy:n Maria Koivula
Kanresta Oy:n toimitusjohtaja Maria Koivula suosittelee vilpittömästi Mieli työssä -koulutusta toisille organisaatioille.

MIELI ry:n työelämän mielenterveystietämystä vahvistavaan koulutukseen osallistui nelisenkymmentä Kanresta Oy:n johtajaa ja päällikköä, mukaan lukien johtoryhmä, syksyllä 2021.

Mielenterveysperustaiset sairauspoissaolot nousussa

Ravintolaliiketoimintaa pyörittävän Kanrestan liiketoiminta ja henkilökunta ovat kärsineet raskaiden koronavuosien aikana. Henkilöstö joutui kohtaamaan lomautuksia ja jopa irtisanomisia.

”Työterveyshuollon kuukausittaiset sairauspoissaoloraportit ja -tilastot kertoivat, että pandemian aikana sairauspoissaolot vähenivät, mutta mielenterveyssyistä myönnettyjen sairauspoissaolojen suhteellinen osuus nousi selkeästi. Tyypillisiä syitä ravintola-alalla ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mutta nyt valitettavasti mielenterveyssyyt korostuivat.”

Koivulan mukaan on ilmeistä, että mielenterveysperustaisten poissaolojen lisäys johtui pandemian aiheuttamasta kuormituksesta.

Tarpeiden mukaan räätälöity koulutus

Koulutuksen järjestämistä suunniteltiin jo vuotta aiemmin, mutta koronatilanteen pahentuessa sitä oli siirrettävä.

”Halusimme live-koulutuksen, etänä se ei olisi ollut sama juttu. Ajattelimme, että tähän kannattaa satsata ja syventää teemoja. Aihe koettiin niin tärkeäksi, että puolet päällikköpäivästä pyhitettiin koulutukselle”, kertoo toimitusjohtaja Maria Koivula Kanresta Oy:sta.

MIELI ry:n kouluttaja Anna Nuortevan kanssa käytiin läpi Kanrestan tarpeet ja toiveet, ja koulutus räätälöitiin niiden mukaiseksi. Kattoteemana oli esimiestyöskentely, jonka puitteissa käsiteltiin muun muassa itsensä johtamista, tiimin johtamista, mielenterveyttä kuormittavien tekijöiden arviointia ja esimiehen tukea työntekijöille.

”Mielen hyvinvointi kokonaisuutena koostuu monista eri asioista, joista osa on monelle entuudestaan vieraita. Niitä käsiteltiin ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa. Kävimme kattavasti läpi myös työuupumusta ja sitä, että siihen liittyy paljon muutakin kuin työympäristö.”

”Niiltä osin, kun esimiehet joutuvat tekemään toisiin liittyviä päätöksiä, he voivat olla työntekijöitäkin pahemmassa tilanteessa. Siksi on tärkeää käsitellä sitä, miten voi johtaa, ettei tällaisina aikoina vaipuisi synkkyyteen.”

Avoin keskusteluyhteys ihmisten välillä yllätti

Maria Koivula pitää Mieli työssä -koulutusta  erinomaisena satsauksena.

”Tyytyväisyys näkyi jo paikan päällä. Koko porukka ei ollut nähnyt toisiaan puoleentoista vuoteen, ja aihe kietoi ihmiset yhteen. Kun he uskalsivat olla avoimia ja rehellisiä, kertoa ajatuksistaan ja mielen möröistään, he saattoivat huomata, että satojen kilometrien päässä kollega oli miettinyt aivan samoja asioita. Teeman parissa jatkettiin illallakin.”

”Koulutuksesta tuli valtavan hyvää palautetta. Aiheet istuivat hetkeen täydellisesti ja kouluttajat olivat erinomaisia. Asioita käsiteltiin hyvässä hengessä, eteenpäin katsovalla asenteella.”

Koivulan yllätti erityisesti avoin keskusteluyhteys ihmisten välillä: mielenterveyden aiheet kun voivat aiheuttaa myös hiljaisuutta. Keskusteluja käynnistyi konkreettisista esimerkeistä, kuten päälliköitä yhdistäneistä samankaltaisista vaikeuksista tiimiläisten kanssa. Myös koetusta ahdistuksesta kerrottiin ilman häpeää.

Mielenterveyden käsi -harjoitus kuvaa itsestä huolen pitämisen tärkeyttä. Harjoitus tehdään niin, että käden sormet joko nostetaan ylös tai lasketaan alas sen mukaan, miten hyvin ihminen katsoo pitävänsä huolta mielenterveytensä eri osa-alueista.

”Kun teimme harjoituksen, ihmiset näyttivät toisilleen avoimesti, kuinka monta sormea jäi ylös.”

Esimiehen vastuullakin on rajat

Johtajille ja päälliköille teki hyvää kuulla, että esimiehen vastuullakin on rajansa.

”On armollista, että työntekijöiden murheita ei kuulu kantaa määräänsä enempää kotiin, eikä esimiehen kuulukaan olla psykologi.”

”Keskustelimme siitä, että jos esimies näkee työntekijällä yksityiselämän haasteita, missä menee huolenpitovelvollisuuden raja, ja miten asiasta voi kysyä niin, ettei ylitä rajoja. Oikean elämän esimerkit tiimiläisten lähestymisestä olivat mielekkäitä.”

Koivulan mukaan mielenterveyden huomioiminen on osa työnantajamielikuvaa, ja kun palvelualalla on työvoimapula, se on erityisen tärkeää.

”Voin vilpittömästi suositella Mieli työssä -koulutusta toisille organisaatioille. Koulutuksen valmistelussa kuultiin hienosti toiveitamme ja tarpeitamme.”

”Koronan jälkeen haluamme jatkaa aiheen parissa. Jalkautamme mielenterveystietoa seuraavalle esimiestasolle, apulaisravintolapäälliköille ja vuoropäälliköille, jotka ovat lähimpänä työntekijöitä. Koulutuksen nostot ja kärjet muotoutuvat vähän erilaisiksi. Haluamme käsitellä esimerkiksi mieltä kuormittavia työskentelytapoja tai vaikean asiakkaan kohtaamista.”

Työelämän mielenterveys -palvelut

Smart casual pukeutuneita ihmisiä ilmeisesti työpalaverissa vitsailemassa

Hyvän mielen työpaikka® -merkki

Hyvän mielen työpaikka® -merkki on kannustin, joka rohkaisee edistämään mielenterveyttä työpaikoilla. Se on työväline mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyöhön.

Ihmisiä toimistossa näytön edessä

Mieli työssä® -koulutus

Mielenterveyteen investointi tuottaa tulosta ja työhyvinvointia Hyvä mielenterveys on työkyvyn perusta. Mielen hyvinvoinnin edistäminen heijastuu …

Panimoyrittäjä hymyilee panimolla

Yrittäjän hyvinvointityö

MIELI ry toteuttaa suunnattuja hyvinvointikoulutuksia sekä ammatillisesti ohjattuja hyvinvointiryhmiä yrittäjille.

Sivua muokattu 20.5.2022

Ota yhteyttä

Anna Nuorteva

Asiantuntija, Työelämän mielenterveys
+358 40 186 6558
etunimi.sukunimi@mieli.fi


Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: