Siirry sisältöön

YTHS haluaa tarjota mielenterveystietoa opiskeluyhteisöille: ”Korona-aika kaksinkertaisti mielenterveyspalveluihin hakeutuvien osuuden”

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tarjoaa mielenterveystietoa korkeakouluyhteisöille ja opiskelija-aktiiveille. YTHS:n psykologit vievät viestiä eteenpäin Mielenterveyden ensiapu -koulutusten välityksellä.
YTHS:n ylilääkäri Tommi Väyrynen tuntee opiskelijoiden mielenterveystyön ja sen haasteet pitkältä ajalta.
Kuva: Milla von Konow

Opiskelijoiden mielenterveystyön haasteet ovat tuttuja Tommi Väyryselle, YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtavalle ylilääkärille.

”Pandemian myötä hengitystieinfektiopotilaat katosivat ja saimme tilalle valtavasti mielenterveysongelmista kärsiviä asiakkaita”, sanoo Tommi Väyrynen.

Samaan aikaan ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyivät YTHS:n terveydenhuollon piiriin. Kun laajentumista suunniteltiin, resurssit oli laskettu pandemiaa edeltävän palvelukysynnän mukaan.

”Korona-aika kaksinkertaisti mielenterveyspalveluihin hakeutuvien osuuden. Kysyntään vastaamisessa on ollut isoja haasteita”, huokaa Väyrynen.

Mielenterveyden ensiapu -koulutusten rahoitus valtionavustuksesta

Apuun tuli 5 miljoonan euron valtionavustus pandemiasta johtuvien hyvinvointivajeiden korjaamiseen. Potista löytyi rahoitus myös YTHS:n psykologien  Mielenterveyden ensiapu -koulutuksiin.

Etäkoulutuksiin on nyt osallistunut kolmisenkymmentä psykologia noin 20 YTHS:n palvelupisteestä eri puolilla Suomea. He käyvät Mielenterveyden ensiapu 1 ja Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutukset sekä ohjaajakoulutuksen. Näin koulutuksia voidaan tarjota opiskeluyhteisöille avustuskauden jälkeenkin.

”Jo ennen koronan alkamista on ollut selvää, että ennaltaehkäisyyn on panostettava enemmän opiskelijayhteisötyön alalla. Nyt voimme tarjota Mielenterveyden ensiapu -koulutuksia aika isolle porukalle”, sanoo Väyrynen.

Mielenterveyden perusasioista on tärkeää levittää tietoa

Mielenterveyden ensiapu -koulutusten sisällöt ovat opiskelijamaailmassa ajankohtaisempia kuin koskaan, ja tarvetta on koulutusten keskustelevalle ja käytännönläheiselle otteelle.

”Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus muistuttaa siitä, että jokainen voi itse pitää huolta hyvinvoinnistaan, ja tämä vaikuttaa opiskelukykyyn ja myöhemmin työkykyyn. Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutus antaa välineitä mielenterveyden ongelmien puheeksi ottoon”, Väyrynen kertoo.

”Toivoisin koulutusten välittävän tietoa siitä, ettei puuttuminen vaadi kovin ihmeellisiä toimenpiteitä. Aina ei tarvita hoitoa. Merkitystä on myös myötätuntoisella kohtaamisella ja uskolla toisen voimavaroihin. Joskus voi riittää keskustelu stressin lievittämisen keinoista”, sanoo Väyrynen.

Mielenterveyspalveluihin hakeudutaan nykyisin matalammalla kynnyksellä ja jonot ovat pitkät. Pitkittynyt jonottaminen kuitenkin voi pahentaa tilannetta. Apua pitäisi saada jo varhain, ennen sairastumista.

”Se että mielenterveystyö nähdään muuna kuin hoitona, on aivan välttämätöntä. Muuten mielenterveysammattilaisten määrä ei tule koskaan riittämään”, muistuttaa Väyrynen.

Lempeää herättelyä omien voimavarojen vahvistamisesta

Hymyilevä vaalea pitkätukkainen nainen kasvokuvassa
Helen Fagerholm on kokenut hyväksi pysähtyä itsekin mielenterveyden teemojen ääreen Mielenterveyden ensiapu -koulutuksissa. Kuva: Jukka Vaso

”Jos kärsii esimerkiksi lievemmästä ahdistuksesta tai masennuksesta, koulutussisällöt muistuttavat omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta. Keskellä vakavaa kriisiä taas kurssi ei riitä avuksi”, Fagerholm avaa.

Eteläsuomalainen Helen Fagerholm on yksi Mielenterveyden ensiapu -koulutuksiin osallistuneista YTHS:n psykologeista. Hänen mukaansa koulutukset tarjoavat tarpeellista tietoa mielenterveyden perusaineksista.

”Koulutukset voivat antaa lempeän herättelyn pohtimaan sitä, onko asioita, joihin voin itse vaikuttaa, ja jos en itse voi vaikuttaa, mistä voi saada apua.”

Koulutuksissa Fagerholmin on arvostanut resilienssin eli psyykkisen muutosjoustavuuden hyvää sisältöä. Lisäksi selviytymiskeinot kriiseissä ovat puhutelleet.

”Kriisitieto on kaikille käyttökelpoista yleissivistystä ja kansalaistaitoa, koska jokainen joutuu kohtaamaan kriisejä joskus elämässään. Siitä on hyötyä myös, jos on perheenjäsenestä tai ystävästä huolissaan.”

”On kiinnostavaa nähdä, millaisia terveyshyötyjä koulutus voi tuoda. Tiedon puutehan ei ole se, mikä saa ryyppäämään tai skippaamaan aterioita. Koulutuksissa pyritään luomaan turvallinen ilmapiiri oman tilanteen tarkastelulle, ja uuden näkymän saamiseksi oman mielenterveyden rakennuspalikoihin.”

Valmis tietopaketti korkeakouluyhteisöille

Koulutuksia halutaan tarjota korkeakouluissa niille kiinnostuneille, jotka voivat jakaa osaamistaan eteenpäin opiskelijamaailmaan: opiskelijajärjestöjen aktiiveille ja työntekijöille, opettaja- ja opiskelijatutoreille sekä opiskelijaohjauksesta vastaaville opettajille.

”Suurin anti psykologille on, että koulutuksista saa valmiin paketin, jota voi saman tien lähteä viemään suuremmalle joukolle. Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan.”

Vaikka koulutusten sisällöt ovat ammatin puolesta läpikotaisin tuttuja, Helen Fagerholm on kokenut hyväksi pysähtyä itsekin mielenterveyden teemojen ääreen.

”Olen voinut saada tuntumaa siihen, missä menen tässä elämäntilanteessa, näiden asioiden kanssa.”

Mielenterveyden ensiapu -koulutukset

Mielenterveyden ensiapu® 1 -koulutus

Koulutuksessa mielenterveyttä lähestytään osana terveyttä; voimavarana, mielen hyvänä vointina ja ihmisen kykynä selviytyä arjessa. Koulutus soveltuu kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä.

Mielenterveyden ensiapu® 2 -koulutus

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa osallistujien mielenterveysosaamista tarjoamalla asianmukaista tietoa psyykkisistä oireista, vähentää mielenterveyden ongelmiin liittyvää …

Nuori mieli -koulutus

Nuori mieli -koulutus on tarkoitettu aikuisille, jotka kohtaavat 7–18-vuotiaita lapsia ja nuoria omassa lähipiirissään, työssään tai harrastuksensa kautta.

Mielenterveyden ensiapu® 1 -ohjaajakoulutus

Voit osallistua ohjaajakoulutukseen suoritettuasi Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutuksen. Edellytämme ohjaajilta aiempaa kokemusta kouluttamisesta tai ryhmänohjaajana toimimisesta.

Sivua muokattu 15.9.2023

Ota yhteyttä

Tiina Lumijärvi

Päällikkö, Aikuisten mielenterveystyö
+358 40 652 7880
etunimi.sukunimi@mieli.fi