”Nuorten päihteiden käytön vähentämiseen ei ole pikaratkaisua”

Uutiset

Dora Gudmundsdottir.
Dóra Guðmundsdóttir

Islannin nuorten päihteiden käyttö on laskenut radikaalisti parissakymmenessä vuodessa, ja Islannin-malli on herättänyt suurta kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Kuukauden aikana humalassa olleiden nuorten määrä on pudonnut 42 prosentista 5 prosenttiin.

”Ongelmaan ei ole pikaratkaisua. On tärkeä saada kaikki sidosryhmät saman pöydän ääreen työskentelemään nuorten päihteiden käytön vähentämiseksi: valtio, kunnat, koulut, nuorisokeskukset, vanhemmat ja nuoret”, sanoo Dóra Guðmundsdóttir Islannin kansanterveyslaitokselta. Hän vastaa mielenterveyden edistämisen kansallisesta toimeenpanosta.

”Vanhempien rooli on ollut ratkaiseva, enkä usko että olisimme saaneet näin hyviä tuloksia ilman vanhempien vahvaa mukana oloa. Toisaalta vanhemmatkaan eivät voi tehdä tätä yksin, vaan he tarvitsevat tukea valtiolta, kunnilta ja kouluilta. Heidän on myös vietettävä aikaa lastensa kanssa.”

”Viimeisenä muttei vähäisimpänä on tärkeää, että nuoret ovat osallisena muutoksen suunnittelussa, jotta ymmärtävät, että muutoksia tehdään heidän parhaakseen.”

Guðmundsdóttir painottaa, että kansallisella tasolla mielenterveyttä on käsiteltävä myös vahvasti edistämisen näkökulmasta.

”Ei riitä, että riskikäyttäytymistä estetään, koska se ei välttämättä itsessään riitä edistämään hyvinvointia. Sen vuoksi olisikin erittäin tärkeä keskittyä myös mielenterveyden edistämisen näkökulmaan ja löytää tehokkaita tapoja edistää kaikkien hyvinvointia.”

Dóra Guðmundsdóttir puhui Islannin-mallista Päihdepäivien päättäjätilaisuudessa 15.5.2018 Helsingin Kulttuuritalolla. Tutustu hänen esitysmateriaaliinsa (pdf).

Tilaisuuden järjestivät Suomen Mielenterveysseura ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

www.päihdepäivät.fi

Takaisin