50 vuotta kriisiauttamista – varhaista keskustelutukea kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisiauttaminen täytti 50 vuotta 1. huhtikuuta 2020. Kriisikeskuksen toiminta on perustunut aina varhaisen keskustelutuen antamiseen maksutta ja anonyymisti kriisissä ja vaikeassa elämäntilanteessa oleville.

MIELI ry koordinoi 22 kriisikeskuksen verkostoa, joka ulottuu Helsingistä Lappiin. Ensimmäisen kriisikeskuksen perustamisesta lähtien keskusteluapua on annettu kasvokkain kriisikeskuksissa sekä puhelimitse Kriisipuhelimessa. Myöhemmin auttamismuodot ovat laajentuneet vertaistukiryhmiin ja verkkoauttamiseen.

Kriisiauttamisen asiakkaiden arvioiden mukaan kriisiauttaminen lisää toiveikkuutta, vähentää arjen ongelmia, auttaa selviytymään arjesta ja vähentää itsetuhoisuutta.

”Toivottavasti yhteiskuntamme mahdollistaa kriisiauttamisen kaltaisen yleishyödyllinen toiminnan myös seuraavat 50 vuotta”, sanoo Kriisiauttamisen johtaja Outi Ruishalme MIELI ry:stä.

Tällä sivulla pääset tutustumaan kriisiauttamisen eri muotoihin ja lukemaan vapaaehtoisten kokemuksia auttamistyöstä sekä apua saaneiden ajatuksia. 

Tukea ja apua kasvokkain, puhelimessa, verkossa ja ryhmissä

50 vuotta varhaista tukea kriiseissä ja vaikeissa elämäntilanteissa oleville >>
”50 vuoden kokemus kriisiauttamisesta kertoo, että ihmiset selviytyvät järkyttävistäkin menetyksistä ja kriiseistä, kun saavat mahdollisuuden puhua kokemastaan rauhassa auttamiseen koulutetun henkilön kanssa,” kertoo Kriisiauttamisen johtaja Outi Ruishalme. 

Tukea ja apua 24/7 - Kriisipuhelin ei sulkeudu enää koskaan >>
Kriisipuhelin on helmikuun alusta 2020 ollut auki vuorokauden ympäri. Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter uhkuu tyytyväisyyttä: ”Ihmisten kriisit eivät katso kelloa. Nyt meille voi soittaa silloin kun keskusteluavun tarve iskee, kellonajasta ja päivästä riippumatta.”

Sekasin-chat vastaa nuoren huoleen >>
”Jokainen meistä on joskus vähän sekasin.” Nuoret hakevat netistä useammin apua, vahvistaa verkkokriisityön päällikkö Satu Sutelainen MIELI ry:stä.

Nuorelle vertaistukea 24/7 Sekasin-Discordilla >>
Sosiaalisen median Discord-alustalla toimivan Sekasin-kanavan suosio on suorastaan räjähtänyt. Alusta perustettiin lähinnä syrjäytymisvaarassa olevia yläasteikäisiä poikia ajatellen, mutta nyt siellä hengailee tuhansia nuoria.

Kuinka itsemurhauhkan voi tunnistaa ja ottaa puheeksi? >>
Marena Kukkonen MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksesta kertoo, mitkä ovat itsetuhoisuuden hälytysmerkit, miten itsemurha-ajatukset voi ottaa puheeksi, ja mistä voi hakea apua.

Jumista eteenpäin kun elämä hämmentää >>
Löydä oma tarinasi eli LOT-ryhmän tavoitteena on luottamuksellisessa vertaisryhmässä jakaa ajatuksia, kokemuksia ja näkökulmia itselle ajankohtaisista asioista, saada tukea ja löytää keinoja oman mielen hyvinvoinnin edistämiseen.

Vapaaehtoiset ovat tärkeä voimavara kriisiauttamiselle

Vapaaehtoinen on osa yhteisöä >>
Kriisipuhelinpäivystäjä Sinikka Korkkula, 64, kuuntelee soittajien murheita. Vapaaehtoistoiminta on antanut hänelle hyvää mieltä, uusia ystäviä ja yhteisön, johon kuulua.

"Saan olla luotettava kuuntelija ja aikuinen" – Emilia on vapaaehtoinen Sekasin-päivystäjä >>
"Se tunne, että on ollut avuksi jollekin nuorelle, on palkitseva ja motivoiva", Sekasin-chatin vapaaehtoinen päivystäjä Emilia kirjoittaa.

Toivoa on ja pahasta olosta on poispääsy, puhumalla

”Olin varma, etten ikinä selviä” >>
Nimimerkki "Villasukka" kertoo, kuinka elämänsä ehkä pimeimmällä hetkellä hän löysi kuuntelijan Kriisipuhelimesta. Nyt hän on pääsemässä taas jaloilleen.

”Ajatus itsemurhasta voi vallata kenen tahansa mielen” >>
Katriina, 39, yritti neljä vuotta sitten itsemurhaa. Se ei onnistunut. Ensiapu löytyi Itsemurhien ehkäisykeskuksesta ja Linity-menetelmästä.

”Luojan kiitos jäin henkiin” >>
Itsemurhayrityksen jälkeen viisikymppinen perheenisä on oppinut sanomaan ei. Eteenpäin on auttanut myös omien tarpeiden kuuntelu, hyvissä ajoin hiljentäminen ja häpeän käsittely.

Tue MIELI ry:n kotimaista kriisiauttamista

Lahjoita 10 €: Tekstaa sana MIELI numeroon 16499
Lahjoita netissä: https://donation.securycast.com/mieli
Lahjoita tilisiirrolla MIELI ry:n keräystilille FI23 8000 1800 2830 05 (viite: 14067)

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n keräyslupa: RA/2019/667 voimassa 1.1.2020 - 31.12.2021 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.