Blogi

Blogi

Mantelitumakkeet törmäyskurssilla

Miksi on tärkeää kohdata ja kuunnella nuoria? Miksi on tärkeää, että nuorten arjessa ja elämässä on aikuisia, jotka juttelevat, kysyvät kuulumisia, tuovat vaihtoehtoisia näkökulmia ja tulkintoja keskusteluun, hoksauttavat ja haastavat nuoria ajattelemaan.

lue lisää

Kaikki peliin! Viisi merkittävää syytä harrastaa intohimoisesti ja omistautuneesti

Lasten ja nuorten urheiluharrastuksella on parhaimmillaan monia pitkäkestoisia positiivisia vaikutuksia, kuten liikunnalliseen elämäntapaan kasvaminen, erilaisten elämäntaitojen oppiminen sekä yhteisöllisyyden kokemukset. Viimeaikaiset tutkimustulokset korostavat erityisesti kilpailullisen ja tavoitteellisen liikuntaharrastuksen positiivisia hyötyjä.

lue lisää

Ramadan on paljon muutakin kuin paastoamista

Myös Suomessa kymmenet tuhannet muslimit viettävät tällä hetkellä ramadania. Ramadan on kuukausi, jolloin keskitytään omaan henkiseen kasvuun. Koronarajoitusten aikana ramadania voi viettää oman perheen kesken.

lue lisää

Tulkkivälitteistä kriisiapua on saanut läpi koronavuoden

Mennyt vuosi ja koronaepidemia on haastanut myös kriisityön uuden äärelle, kun vastaanotto on siirtynyt etätyöhön, kirjoittaa erityisasiantuntija Suvi Piironen.

lue lisää

Unelmoi isosti, tavoittele viisaasti

Unelmilla ja toiveilla on useita positiivisia vaikutuksia nuorelle urheilijalle. Ne innostavat ja motivoivat sekä vahvistavat toiveikkuutta ja luottamusta tulevaan. Unelmat ja toiveet auttavat myös ymmärtämään omia tarpeita ja vahvistavat tunnetta oman elämän arvokkuudesta ja merkityksellisyydestä.

lue lisää

”Mokaan tämän varmasti” – Näin autat nuorta urheilijaa kesyttämään sisäisen kriitikon

Millaista on nuoren urheilijan sisäinen puhe? Muistuttaako se enemmän kannustavaa valmentajaa vai lannistavaa kriitikkoa? Antaako se tukea vaikeilla hetkillä vai jähmettääkö se suoriutumista entisestään? Miten voimme yhdessä nuorten urheilijoiden kanssa tietoisesti ja rakentavasti ohjata ja kehittää heidän sisäistä puhettaan?

lue lisää

Rasismi on uhka lapsen ja nuoren mielenterveydelle

Onko teidän koulussanne rasismia? Usein vastaus on jyrkän kieltävä. Todellisuus on kuitenkin toinen, jos kysytään suoraan rasismia kohdanneilta oppilailta. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimuksen mukaan rodullistetuista suomalaisista 67 % koki rasismia koulussa. Kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa ulkomaalaistaustaisista oppilaista oli tullut kiusatuksi koulussa tai vapaa-ajalla ihonvärin, kielen tai ulkomaalaisen taustansa vuoksi.

lue lisää

Tunnetaidot korostuvat koronakriisin aikaisessa valmennuksessa

Lasten ja nuorten hyvinvointi on koronakriisin seurauksena koetuksella. Harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan rajoitukset heikentävät merkittävästi lasten ja nuorten mahdollisuuksia mielekkääseen tekemiseen, kasvokkain tapahtuviin kohtaamisiin sekä onnistumisen ja kyvykkyyden kokemuksiin. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.

lue lisää

Itsensä johtamisella etätyöapatiaa vastaan

Ajankäytön suunnittelusta, työpäivien rytmittämisestä ja vaihtelevista työtehtävistä apua etätyöuupumukseen, vinkkaa asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

lue lisää

Juho Mertanen: "Kuinka haluaisit muistaa koronajoulun?"

Ajatuksia koronajoulun viettoon tarjoaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

lue lisää

Pandemian pitkittyessä MIELI ry:n asiantuntijapsykologi rohkaisee käyttämään monenlaisia keinoja vahvistaa voimavaroja

Juho Mertanen: "Nyt on hyvä hetki pohtia sitä, kuinka voisimme vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttä vuoden pimeimpänä aikana."

lue lisää

Sekasin Gaming-verkkoyhteisö luo osallisuutta

Discordissa toimivassa Sekasin Gaming-verkkoyhteisössä nuoret saavat uusia ystäviä ja vertaistukea. Serverillä vierailee säännöllisesti eri organisaatioiden ammattilaisia, joilta nuoret voivat saada matalalla kynnyksellä apua. Ammattiavun lisäksi nuoret itse muodostavat tukiverkon toinen toisilleen.

lue lisää

Järjestöt tarjoavat ammatillista matalan kynnyksen anonyymiä kriisiapua

Monet kolmannen sektorin järjestötoimijat tuottavat apua vaikeisiin tilanteisiin ja äkillisiin kriiseihin koordinoidusti ja jatkuvasti. Järjestöissä toimii merkittävä määrä ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia ammattilaisten tukemina ja ohjaamina, kirjoittaa SOS-kriisikeskuksen päällikkö Reija Tuomisalo.

lue lisää

Merkityksellisten hetkien voima

Nuorten urheilijoiden valmennuksessa pyritään lisäämään ja vahvistamaan oppimista ja onnistumisia, sinnikkyyttä ja selviytymiskykyä. Kiinnostuksen kohteina ovat myös sitoutumisen ja motivaation vahvistaminen, sosiaaliset taidot sekä nuoren urheilijan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.

lue lisää

Nuorelle urheilijalle turvallisuutta ja kasvun mahdollisuuksia

Nuoren urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia vahvistavat merkityksellinen toiminta, turvallisessa ympäristössä kehittyminen, harjoitteluun uppoutuminen sekä hetkestä nauttiminen yhdessä toisten kanssa. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.

lue lisää

Hyvinvointi ei ole vain kustannustekijä: budjettiriihestä ja järjestöjen tilanteesta

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt kantavat parhaillaan suurta huolta tulevista toimintaedellytyksistään.
lue lisää

Miten voimme varautua henkisesti, jos koronapandemian toinen aalto iskee?

Erikoisen ja raskaan kevään jälkeen saimme nauttia vapaammasta kesästä, ja useimmat saivat lomailla ja elpyä kevään kuormituksesta. Tällä hetkellä voimme yhdessä vaikuttaa toiminnallamme taudin leviämiseen, jotta toista aaltoa ei syksyllä nähtäisi tai se jäisi mahdollisimman pieneksi, kirjoittaa SOS-kriisikeskuksen päällikkö Reija Tuomisalo.

lue lisää

The virtual TOIVO group has opened the borders on the mind: ”I could now imagine facilitating a group even for participants in Rovaniemi”

Dora Puhakka and Iita Turkka start laughing when they see each other on screen.

lue lisää

One third of immigrants say their mental health has deteriorated during COVID-19, survey results say

One in third of the immigrants, who answered Mental Health Finland’s survey conducted by MIOS project, said their mental health has deteriorated during the pandemic.

lue lisää

Mikä auttaa jaksamaan kun korona uhkaa toimeentuloa?

Koronapandemia on tuonut monille myös taloudellisia huolia, niistäkin voi ja kannattaa puhua, kirjoittaa MIELI ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara blogissaan

lue lisää

Karanteenin läpi kannattelee merkityksellisyys ja perusturvallisuus

Koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi aloitetut karanteenit ja liikkumisrajoitukset haastavat mielenterveyttä monin tavoin.

lue lisää

#IamSuomiToo – The petition for an equal access in mental health care for all residents of Finland

A petition #IamSuomiToo calls for equal opportunities for mental health care for all residents of Finland. It was initiated by Paola Elefante and her friends.

lue lisää

OmaMieli -ohjelman päähenkilö Bile: ”Emme ole täällä vain itseämme varten”

Bile antaa uudelle OmaMieli-ohjelmalle kasvot. Ohjelman seitsemässä videossa hän ottaa vastaan erilaisia hyvinvointihaasteita ja kohentaa elämäntapojaan.

lue lisää

Puheellakin voitaisiin tukea mielenterveyttä

Jokainen meistä vaikuttaa siihen, miten mielenterveydestä puhutaan. Millaista puhetta itse tuotat, kysyy tutkija Heli Ringbom.

lue lisää

Masennuksen jälkeen alkaa uuden elämäntavan opettelu - Tässä 3 vinkkiä parempaan mielenterveyteen

“Minulla oli kutina, että he ovat oivaltaneet jotain olennaista hyvästä elämästä, johon viheliäs sairaus nimeltään depressio ei kuulu.”

lue lisää

Kuukausi vaihdossa New Yorkissa - Onnellisuusraportti puhututti

MIELI ry:n viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma tutustui mielenterveyden edistämiseen New Yorkissa.

lue lisää

Mobiilisti mindfulnessin maailmaan – Tietotekniikka tukena tietoiseen läsnäoloon

Valtoimenaan laukkaavista ajatuksista irtautumisen eli tietoisen läsnäolon taitoja voi kuitenkin harjoitella ja tämä edesauttaa tutkimusten mukaan onnellisempaa, rennompaa ja tietoisempaa elämää, kirjoittaa MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

lue lisää

Ilo irti onnen hetkistä

"Vietämme niin suuren osan elämästämme erilaisia tavoitteita kohti työskennellen, että suurten saavutusten hetkellä saattaa iskeä tyhjä olo", kirjoittaa asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.

lue lisää

”Tarpeeks pimeetä juttuu” – huumori voi olla osa toipumista

Huumori saattaa olla merkittävin päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaan osallistuvien hyvinvointia edistävä asia, kirjoittaa tutkija Timo Ilomäki.

lue lisää

"On palkitsevaa nähdä, kun ryhmäläisille tulee hyvä mieli"

”Mielenterveysasiat kiinnostavat, ja oli kiva päästä kokeilemaan toiminnallisia menetelmiä käytännössä. Oli myös hyvä pysähtyä miettimään, mitkä asiat vaikuttavat hyvinvointiin. Ne eivät ole kulttuurisidonnaisia.”

lue lisää

Pentti Arajärvi: "Mielenterveyden ongelmat ja köyhyys kietoutuvat toisiinsa – tämä on ymmärrettävä sote-uudistuksessa"

"Mielenterveyden ongelmat tekevät usein köyhäksi, mutta köyhyydellä on osansa mielenterveyden ongelmien synnyssä", Pentti Arajärvi kirjoittaa.

lue lisää

Maahanmuuttajien kriisiavussa ihminen kohdataan ihmisenä

MIOS-blogisarjan kolmannessa kirjoituksessa pohditaan maahanmuuttoa ja kriisiauttamista.

lue lisää

"TOIVO-ryhmässä parasta on puhuminen toisten kanssa"

Butsaba on TOIVO-ryhmäläinen Helsingistä. Kysyimme, mitä hänelle kuuluu. Tämä blogisarja käsittelee maahanmuuttoa ja mielenterveyttä eri näkökulmista MIOS-hankkeen edetessä.

lue lisää

Mielenterveysseurat polkaisevat liikkeelle maahanmuuttajien osallisuuden edistämisen

"Jokainen meistä haluaa olla osa jotain. Ja kaikki me myös olemme osa jotain, mutta toisinaan kokemuksemme kuulumisesta tai osallisuudesta ohenee syystä tai toisesta. Siksi tarvitaan paikkoja, tiloja ja yhteisöjä, joihin voi liittyä vaivattomasti, kokea yhteisöllisyyttä, oivalluksia ja iloa", kirjoittaa Johannes Parkkonen.

lue lisää

”Kun toi on selvinny, miksen minäkin voi selvitä”

Blogissaan Elina Mäenpää nostaa esiin vertaistuen keskeisiä hyötyjä, joita havaittiin päihde- ja mielenterveysjärjestöjen MIPA-tutkimusohjelmassa.

lue lisää

Kirjan kyydissä Malmilta Sörmlantiin

Aikamatka kirjan kyydissä on ilmainen, päästötön reissuvaihtoehto erilaisten maiden ja ihmisten maailmaan, Juha Aaltoila kirjoittaa.

lue lisää

Perheemme sai kriisiapua Mielenterveysseurasta

Onneksemme perheessämme ei vaiettu, saimme tukea toisiltamme ja pystyimme puhumaan kaikesta, kirjoittaa Jaakko Teittinen.

lue lisää

"Puhukaa ja kehukaa" – 90-vuotiaan Eikan elämänohjeet vapaaehtoiselle

Juha Aaltoila vietti yön Malmin sairaalan ensiavussa ja sai elämänohjeita 90-vuotiaalta huonetoveriltaan.

lue lisää

Lue minut!

Kirjan päämääränä on tulla luetuksi, eikä sen merkitystä voi mitata rahassa tai funktionaalisuudessa. Kulutus- ja tehokkuusyhteiskunnassa tämä on vallankumouksellista, kirjoittaa Henriikka Himma.

lue lisää

Hyvä mieli sarjakuvista

Hyvän mielen sarjakuvalukupiirissä keskustellaan mielenterveydestä.

lue lisää

Mikä masentaa maailman onnellisinta kansaa?

"Onnellisuusvertailuissa tapaamme sijoittua viiden kärkeen, joten mikä masentaa tutkitusti onnellisia ja onnekkaita suomalaisia?"

lue lisää

Toivon juuret ovat meissä syvässä

Kokemus lähimmäisen auttamisesta palkitsee, Juha Aaltoila kirjoittaa.

lue lisää

Kirjallisuus on turvasatama ja reitti kohti uutta

Kirjallisuuden ja taiteen voima on ihmeellinen. Me kirjastossa olemme mukana mielenterveyden vahvistamistyössä tarjoamalla kulttuuria, tietoa ja oppimismahdollisuuksia ilman pääsymaksua ja ovet avoinna ihan kaikille.

lue lisää

Hyvä arki

Miksi emme sitten arvosta arkeamme, kun se on tässä ja nyt, koko ajan käden ulottuvilla. Kun lapsi kiipeää syliin, korvapuusti tuoksuu hyvältä, radiosta soi mielimusiikki tai ystävä halaa.

lue lisää

”Annan vain mennä flown mukana”

Urheilijalle rentoutuminen on tär­keää. Jokainen huippusuoritus lähtee siitä, että osaa olla mahdollisimman rentona, sanoo juoksija Oskari Mörö.

lue lisää

Emilia: "Yksi elämäni hienoimmista tunteista, kun tajusin masennuksen helpottaneen"

Emilia voi huonosti, mutta ei heti ymmärtänyt, että hän sairasti masennusta. Hoidon ja läheisten tuen avulla hän kuitenkin parani. Nyt hän haluaa jakaa tarinansa, jotta se voisi auttaa muita sairauden kanssa kamppailevia.

lue lisää

Vapaaehtoisena Maailman mielenterveyspäivän tapahtumassa

Essi Lehtovaara osallistui vapaaehtoisena Maailman Mielenterveyspäivän tapahtumaan ja kysyi ohikulkijoilta tärkeän kysymyksen: ”Mitä sinulle kuuluu?”

lue lisää

Viisi minuuttia kiireetöntä aikaa

Kun lapset olivat pieniä ja tunnit hupenivat käsistä, nojauduin välillä silmät kiinni tuolin selkämykseen: nyt on viisi minuuttia kiireetöntä aikaa

lue lisää

Kihlatun itsemurha järkytti – Raisa löysi haaveensa surun jälkeen

Kihlatun itsemurha vei Raisan hoitoon suljetulle psykiatrian osastolle. Kolme vuotta tapahtuneen jälkeen hän voi kuitenkin hyvin: ympärillä on ystäviä, uusi rakkaus ja työsuhde. Raisa haaveilee jälleen.

lue lisää

Hengitän, olen siis elossa

Kuinka saada vanhuksen arkeen elämäniloa, kun jokainen päivä tuntuu niin samanlaiselta, Linda Vesaharju pohtii.

lue lisää

Äiti kaivossa

"Masennus on kuin myrkyllinen kaasu, se sekoittaa ajatukset ja myöhemmin on vaikea tajuta, miksi oikein ajatteli niin kuin ajatteli."

lue lisää

Tunteet, keho, mieli ja liike

"Yksi nuoruudessa itselleni suunnattoman tärkeä asia, joka auttoi käsittelemään erilaisia tunteita, oli tanssiharrastukseni", kertoo Arja Tiili.

lue lisää

Hetki kerrallaan vai pahan päivän varalle?

Urpo Manninen, 79, oppi nuorena varautumaan pahan päivän varalle. Pinja Perttunen, 21, uskoo asioiden järjestyvän ja pyrkii elämään hetkessä. Kaksi eri-ikäistä kertoo suhtautumisestaan tulevaan.

lue lisää

Kuinka olla tarpeeksi hyvä – sisäinen ja ulkoinen motivaatio

Ulkopuolinen paine saattaa sanoa, että tehdyt valinnat tai saavutukset eivät ole riittäviä. Välillä on kuitenkin oltava armollinen itselleen ja pidettävä kiinni niistä asioista, joihin uskoo.

lue lisää

Diskuteeraaminen kunniaan

Meillä suomalaisilla on tapana pilkata ruotsalaisia siitä, että he keskustelevat sen sijaan että tekisivät päätöksiä. Diskuteeraaminen mainitaan usein halventavassa mielessä loputtomana kokousteluna.

lue lisää

Tyhjä tuoli tulijalle

Vanha tarina kertoo autiolla saarella asuvasta miehestä, joka löysi helmen ja ihaili sitä kämmenellään. Ilo jäi kuitenkin vajaaksi, kun ei ollut ketään, kenelle sitä näyttää, kenen kanssa jakaa kokemusta: “Katso mitä löysin, miten kaunis!”

lue lisää

Kilpailua ihannoiva yhteiskunta lisää häpeää

Pärjäämisen eetos leimaa helposti ihmisiä voittajiin ja häviäjiin. Se korostaa, että pärjäävien menestys johtuu heidän erinomaisuudestaan, kun taas vaikeat elämäntilanteet ovat osoitus heikosta luonteesta tai kyvykkyydestä.

lue lisää

Ulkopuolelle jääminen haavoittaa

Ikätovereiden torjunta on lapselle ja nuorelle hyvin haavoittavaa. Ulkopuolelle jäämisellä on vakavia seurauksia lasten ja nuorten mielenterveydelle.

lue lisää

Maahanmuuttajien mielenterveydestä on myös tärkeä puhua

Pakolaisten vastaanotossa tulisi huomioida jokaisen yksilöllinen tausta sekä mahdolliset traumaattiset kokemukset ja niiden vaikutus mielenterveyteen.

lue lisää

Miten tukea lapsen ja nuoren itsetuntoa?

Mikä tahansa haaste elämässä on helpompi kohdata, kun pohjalta löytyy luottamusta ja uskallusta olla oma itsensä – niin lapsena kuin aikuisenakin.

lue lisää

Hoitamattomat traumat kotoutumisen esteenä?

Uuden elämän rakentaminen kielitaidottomana vieraassa kulttuurissa on haastavaa. Erityisesti silloin, jos on joutunut pakenemaan kotimaastaan kidutuksen tai muiden järkyttävien tapahtumien takia.

lue lisää

Mantelitumakkeet törmäyskurssilla

Miksi on tärkeää kohdata ja kuunnella nuoria? Miksi on tärkeää, että nuorten arjessa ja elämässä on aikuisia, jotka juttelevat, kysyvät kuulumisia, tuovat vaihtoehtoisia näkökulmia ja tulkintoja keskusteluun, hoksauttavat ja haastavat nuoria ajattelemaan.


Kaikki peliin! Viisi merkittävää syytä harrastaa intohimoisesti ja omistautuneesti

Lasten ja nuorten urheiluharrastuksella on parhaimmillaan monia pitkäkestoisia positiivisia vaikutuksia, kuten liikunnalliseen elämäntapaan kasvaminen, erilaisten elämäntaitojen oppiminen sekä yhteisöllisyyden kokemukset. Viimeaikaiset tutkimustulokset korostavat erityisesti kilpailullisen ja tavoitteellisen liikuntaharrastuksen positiivisia hyötyjä.


Ramadan on paljon muutakin kuin paastoamista

Myös Suomessa kymmenet tuhannet muslimit viettävät tällä hetkellä ramadania. Ramadan on kuukausi, jolloin keskitytään omaan henkiseen kasvuun. Koronarajoitusten aikana ramadania voi viettää oman perheen kesken.


Unelmoi isosti, tavoittele viisaasti

Unelmilla ja toiveilla on useita positiivisia vaikutuksia nuorelle urheilijalle. Ne innostavat ja motivoivat sekä vahvistavat toiveikkuutta ja luottamusta tulevaan. Unelmat ja toiveet auttavat myös ymmärtämään omia tarpeita ja vahvistavat tunnetta oman elämän arvokkuudesta ja merkityksellisyydestä.


”Mokaan tämän varmasti” – Näin autat nuorta urheilijaa kesyttämään sisäisen kriitikon

Millaista on nuoren urheilijan sisäinen puhe? Muistuttaako se enemmän kannustavaa valmentajaa vai lannistavaa kriitikkoa? Antaako se tukea vaikeilla hetkillä vai jähmettääkö se suoriutumista entisestään? Miten voimme yhdessä nuorten urheilijoiden kanssa tietoisesti ja rakentavasti ohjata ja kehittää heidän sisäistä puhettaan?


Rasismi on uhka lapsen ja nuoren mielenterveydelle

Onko teidän koulussanne rasismia? Usein vastaus on jyrkän kieltävä. Todellisuus on kuitenkin toinen, jos kysytään suoraan rasismia kohdanneilta oppilailta. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimuksen mukaan rodullistetuista suomalaisista 67 % koki rasismia koulussa. Kouluterveyskyselyn mukaan kolmasosa ulkomaalaistaustaisista oppilaista oli tullut kiusatuksi koulussa tai vapaa-ajalla ihonvärin, kielen tai ulkomaalaisen taustansa vuoksi.


Tunnetaidot korostuvat koronakriisin aikaisessa valmennuksessa

Lasten ja nuorten hyvinvointi on koronakriisin seurauksena koetuksella. Harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan rajoitukset heikentävät merkittävästi lasten ja nuorten mahdollisuuksia mielekkääseen tekemiseen, kasvokkain tapahtuviin kohtaamisiin sekä onnistumisen ja kyvykkyyden kokemuksiin. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.


Sekasin Gaming-verkkoyhteisö luo osallisuutta

Discordissa toimivassa Sekasin Gaming-verkkoyhteisössä nuoret saavat uusia ystäviä ja vertaistukea. Serverillä vierailee säännöllisesti eri organisaatioiden ammattilaisia, joilta nuoret voivat saada matalalla kynnyksellä apua. Ammattiavun lisäksi nuoret itse muodostavat tukiverkon toinen toisilleen.


Järjestöt tarjoavat ammatillista matalan kynnyksen anonyymiä kriisiapua

Monet kolmannen sektorin järjestötoimijat tuottavat apua vaikeisiin tilanteisiin ja äkillisiin kriiseihin koordinoidusti ja jatkuvasti. Järjestöissä toimii merkittävä määrä ammattilaisia ja koulutettuja vapaaehtoisia ammattilaisten tukemina ja ohjaamina, kirjoittaa SOS-kriisikeskuksen päällikkö Reija Tuomisalo.


Merkityksellisten hetkien voima

Nuorten urheilijoiden valmennuksessa pyritään lisäämään ja vahvistamaan oppimista ja onnistumisia, sinnikkyyttä ja selviytymiskykyä. Kiinnostuksen kohteina ovat myös sitoutumisen ja motivaation vahvistaminen, sosiaaliset taidot sekä nuoren urheilijan kokonaisvaltainen hyvinvointi. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.


Nuorelle urheilijalle turvallisuutta ja kasvun mahdollisuuksia

Nuoren urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia vahvistavat merkityksellinen toiminta, turvallisessa ympäristössä kehittyminen, harjoitteluun uppoutuminen sekä hetkestä nauttiminen yhdessä toisten kanssa. Osa Nuori Mieli Urheilussa hankkeen blogisarjaa.


Hyvinvointi ei ole vain kustannustekijä: budjettiriihestä ja järjestöjen tilanteesta

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt kantavat parhaillaan suurta huolta tulevista toimintaedellytyksistään. Koronakriisin olosuhteissa järjestöjen toiminnan merkitys on noussut monella tavoin esille. Järjestöt ovat suunnanneet toimintaansa tukemaan eristyksiin ja palveluiden ulkopuolelle jääneitä, tavoittaneet uusia avuntarvitsijaryhmiä ja tukeneet koko väestön kriisinkestävyyttä. Avun ja tuen tarve on ollut suurta – esimerkiksi valtakunnalliseen kriisipuhelimeen on tullut noin puolitoistakertainen määrä yhteydenottoja normaalivuoteen verrattuna.

Miten voimme varautua henkisesti, jos koronapandemian toinen aalto iskee?

Erikoisen ja raskaan kevään jälkeen saimme nauttia vapaammasta kesästä, ja useimmat saivat lomailla ja elpyä kevään kuormituksesta. Tällä hetkellä voimme yhdessä vaikuttaa toiminnallamme taudin leviämiseen, jotta toista aaltoa ei syksyllä nähtäisi tai se jäisi mahdollisimman pieneksi, kirjoittaa SOS-kriisikeskuksen päällikkö Reija Tuomisalo.


The virtual TOIVO group has opened the borders on the mind: ”I could now imagine facilitating a group even for participants in Rovaniemi”

Dora Puhakka and Iita Turkka start laughing when they see each other on screen. They are experienced peer support group facilitators and are both active people in their respective organizations, but the Teams sessions were not quite familiar to them before isolation period due to coronavirus.

The collaboration seems to be playing seamlessly and with good energy. That cannot always be assumed. Dora was previously quite uncomfortable and against anything virtual.


One third of immigrants say their mental health has deteriorated during COVID-19, survey results say

One in third of the immigrants, who answered Mental Health Finland’s survey conducted by MIOS project, said their mental health has deteriorated during the pandemic. Those who are enrolled in integration program experience less anxiety and do not suffer as much.

Immigrants whose mental health has deteriorated since the outbreak of the pandemic sleep less, eat more and more often and exercise less compared to pre-Corona times.


Karanteenin läpi kannattelee merkityksellisyys ja perusturvallisuus

Koronaviruksen leviämisen pysäyttämiseksi aloitetut karanteenit ja liikkumisrajoitukset haastavat mielenterveyttä monin tavoin. Aikaisempia epidemioita tutkimalla on kuitenkin kertynyt tietoa tekijöistä, jotka auttavat selviytymään poikkeustilanteessa mahdollisimman hyvin. Tiedosta on hyötyä nyt, kun 70 vuotta täyttäneet on velvoitettu elämään karanteenin kaltaisissa olosuhteissa ja kaikki ihmiset vähentävät jyrkästi fyysisiä tapaamisia toistensa kanssa.


Ilo irti onnen hetkistä

"Vietämme niin suuren osan elämästämme erilaisia tavoitteita kohti työskennellen, että suurten saavutusten hetkellä saattaa iskeä tyhjä olo", kirjoittaa asiantuntijapsykologi Juho Mertanen.


Mielenterveysseurat polkaisevat liikkeelle maahanmuuttajien osallisuuden edistämisen

"Jokainen meistä haluaa olla osa jotain. Ja kaikki me myös olemme osa jotain, mutta toisinaan kokemuksemme kuulumisesta tai osallisuudesta ohenee syystä tai toisesta. Siksi tarvitaan paikkoja, tiloja ja yhteisöjä, joihin voi liittyä vaivattomasti, kokea yhteisöllisyyttä, oivalluksia ja iloa", kirjoittaa Johannes Parkkonen.


Lue minut!

Kirjan päämääränä on tulla luetuksi, eikä sen merkitystä voi mitata rahassa tai funktionaalisuudessa. Kulutus- ja tehokkuusyhteiskunnassa tämä on vallankumouksellista, kirjoittaa Henriikka Himma.


Kirjallisuus on turvasatama ja reitti kohti uutta

Kirjallisuuden ja taiteen voima on ihmeellinen. Me kirjastossa olemme mukana mielenterveyden vahvistamistyössä tarjoamalla kulttuuria, tietoa ja oppimismahdollisuuksia ilman pääsymaksua ja ovet avoinna ihan kaikille.


Hyvä arki

Miksi emme sitten arvosta arkeamme, kun se on tässä ja nyt, koko ajan käden ulottuvilla. Kun lapsi kiipeää syliin, korvapuusti tuoksuu hyvältä, radiosta soi mielimusiikki tai ystävä halaa.


Äiti kaivossa

"Masennus on kuin myrkyllinen kaasu, se sekoittaa ajatukset ja myöhemmin on vaikea tajuta, miksi oikein ajatteli niin kuin ajatteli."


Hetki kerrallaan vai pahan päivän varalle?

Urpo Manninen, 79, oppi nuorena varautumaan pahan päivän varalle. Pinja Perttunen, 21, uskoo asioiden järjestyvän ja pyrkii elämään hetkessä. Kaksi eri-ikäistä kertoo suhtautumisestaan tulevaan.


Diskuteeraaminen kunniaan

Meillä suomalaisilla on tapana pilkata ruotsalaisia siitä, että he keskustelevat sen sijaan että tekisivät päätöksiä. Diskuteeraaminen mainitaan usein halventavassa mielessä loputtomana kokousteluna.


Tyhjä tuoli tulijalle

Vanha tarina kertoo autiolla saarella asuvasta miehestä, joka löysi helmen ja ihaili sitä kämmenellään. Ilo jäi kuitenkin vajaaksi, kun ei ollut ketään, kenelle sitä näyttää, kenen kanssa jakaa kokemusta: “Katso mitä löysin, miten kaunis!”


Kilpailua ihannoiva yhteiskunta lisää häpeää

Pärjäämisen eetos leimaa helposti ihmisiä voittajiin ja häviäjiin. Se korostaa, että pärjäävien menestys johtuu heidän erinomaisuudestaan, kun taas vaikeat elämäntilanteet ovat osoitus heikosta luonteesta tai kyvykkyydestä.