”Annan vain mennä flown mukana”

Urheilijalle rentoutuminen on tär­keää. Jokainen huippusuoritus lähtee siitä, että osaa olla mahdollisimman rentona, sanoo juoksija Oskari Mörö.

”Urheilijalle rentoutuminen on tär­keää. Jokainen huippusuoritus lähtee siitä, että osaa olla mahdollisimman rentona. Väkisin puurtamalla ei hyvä heilu.

Juuri ennen starttia koetan olla ajattelematta yhtään mitään, ja pyrin poistamaan jännittämisen. Mitä isompi kisa ja isommat ympyrät, sitä enemmän nautin.

Kisapäivän aikana käyn läpi mielikuvaharjoittelua, joka auttaa onnistuneessa suorituksessa. Sitten annan vain mennä flown mukana.

Kelliminen uimapatjalla auringonpaisteessa laineiden liplatellessa vastaa mielikuvaani täydellisestä rentoutumisesta. Se oli jo lapsena minulle mieluista mökeillämme Jämsän Länki­pohjassa tai Pyhtäällä.

Mutta kesällä kisakausi on kiivaimmillaan, enkä ehdi mielipaikkaani niin usein kuin haluaisin. Viime kesänä ehdin käydä mökillä vain kerran. Silloin yritin ottaa nautinnosta kaiken irti.

Rentoutua voi myös, kun antaa itselle omaa aikaa ja on miettimättä mitään, makoilee joko sohvalla tai omassa sängyssä, katsoo elokuvaa, nostaa jalat ylös seinälle, kuuntelee musiikkia ja kerää samalla hyvää fiilistä.

Niin voi tehdä missä vaan, vaikka kisapäivinä, kun on aikaa odotella omaa lajia. Myös hyvä ruoka saa raukeaksi.

Pidin syksyllä kuukauden loman. Tein aktiivisesti kaikkea muuta kivaa kuin juoksemista, esimerkiksi vaeltelin viikon henkisen valmentajani kanssa vuorilla Espanjassa. Joka syksy teemme myös yleisurheilijakavereitteni kanssa porukalla yhteisen Euroopan reissun.

Sitten kun treenikausi on käsillä, olen siihen täysin valmiina henkisesti ja fyysisesti.”

Oskari Mörö on espoolainen juoksija, jonka päämatka on 400m:n aidat. Rion olympiakisoissa hän yllätti mainiolla juoksullaan lähes kaikki muut, muttei itseään.

Julkaistu Mielenterveys-lehdessä (4/16)

Lue lisää