Juho Mertanen: "Kuinka haluaisit muistaa koronajoulun?"

Moni asia on tänä vuonna toisin kuin aiemmin, mutta koronasta huolimatta jouluun on mahdollista tuoda asioita, joiden muistelu lämmittää vuosien päästä. Mitä ne voisivat sinun tilanteessasi olla?

Poikkeuksellinen vuosi on huipentumassa erikoisjouluun. Jälleen vauhdilla leviävän koronaviruksen pysäyttäminen on niin tärkeää, että ihmisiä suositellaan pysymään kotona jopa perinteisesti läheisten kanssa vietettävän keskitalven juhlan yli.

Vaikka ymmärrämme rajoitusten merkityksen ihmisten terveyden ja jopa henkien pelastamisen näkökulmasta, voi monin tavoin vaativan poikkeusajan jälkeen se, ettei edes jouluna ei voi kokoontua yhteen, tuntua erityisen raskaalta. Hyvät keinot ovat siis kalliit: alla muutama huomioitava asia psykologin näkökulmasta.

Kaikille tuntemuksille on hyvä antaa tilaa

Poikkeustilanne voi herättää monenlaisia tuntemuksia, ja kaikille niille on hyvä antaa tilaa. Tämä voi vapauttaa voimavaroja asioihin, joihin poikkeusoloissakin voi vaikuttaa.

Se, että tämä joulu menee eri tavalla kuin olisimme toivoneet, saa herättää epävarmuutta, surua, katkeruutta ja monia muita sellaisia tunteita, joita olisimme mieluummin kokematta.

Tunteiden tukahduttaminen toimii kuin rantapallon työntäminen vedenpinnan alle: mitä kovempaa painamme, sitä voimakkaammin ne puskevat vastaan. Käyttöön kannattaa ottaa tunnetaidot: nimetä tunne mahdollisimman tarkasti, rauhoittaa kehoa ja mieltä ja pyrkiä löytämään myötätuntoinen tapa suhtautua tunteeseensa. Näin helpottuu myös tunteen ilmaiseminen rakentavasti emmekä päädy käyttäytymään vahingollisesti joko itseämme tai toisia vastaan voimakkaan tunteen riepottelemana.

Hahmota tunteen takana oleva tarve

Itsensä rauhoittamisen ja oman tunteensa myötätuntoisen kohtaamisen jälkeen voi suunnata huomionsa tunteen taakse – ehkä jopa uteliaisuutta tuntien. Useimmiten epämukavan tunteen takaa löytyy jokin toive tai tarve, jonka toteutumatta jääminen aiheuttaa pahaa oloa. Yksin vietetty joulu surettaa, koska kaipaamme yhteyttä toisiin ihmisiin. Tiukan rahatilanteen herättämään huoleen liittyy turvattomuutta tai epävarmuutta tulevasta.

Omalla koronasoittolistallani on noussut laulu- ja soitinyhtye Beatlesin klassikkokappale Let it be. Laulun sanomaa mukaillen voi kysyä itseltään, voisiko edes pienen hetken ajan antaa vaikeankin tunteen vain olla. Kun tunnetta ei ruoki taistelemalla sitä vastaan, se pääsee helpommin jatkamaan matkaansa. Lisäksi on hyvä muistaa, että tunteet tuovat aina mukanaan viestin siitä, mikä meille on tärkeää. Se, että meitä harmittaa jokin asia, tarkoittaa samalla, että välitämme siitä, sille on tarve.

Vietä juuri itsesi näköinen joulu

Toivon koronajoulun osoittavan ihmisille, että keskitalven rauhoittumisaikaa saa viettää juuri siten kuin itse tahtoo. Jokaisella tulee olla lupa valita jouluunsa asioita, jotka tuovat hyvinvointia ja mahdollisuus jättää tekemättä kaikki sellainen, joka tuntuu ylimääräiseltä. Vapautuneen energian voi käyttää niihin tekemisiin, joita kokee oikeasti tarvitsevansa.

Ehdotuksia on listattu esimerkiksi Mieli ry:n some-kanavissa jaettuun voimavarakalenteriin. Voisiko sinulle tehdä hyvää esimerkiksi videopuhelu kaukana asuvan rakkaan ihmisen kanssa? Entä kynttilän vieminen hautausmaalle? Tai musiikkiin tai suosikkikirjaan uppoutuminen? Kodin koristelu erityisen kauniiksi? Retki talviseen luontoon? Nettipelaaminen? Edelleen on paljon asioita, joilla voimme tuoda jouluun iloa ja merkityksen kokemusta. On mahdollista luoda muistoja, jotka lämmittävät sitten kun koko pandemia on enää muisto vain.

Lopuksi vielä muistutus, että jos yllä esitellyt keinot eivät tunnu tepsivän, ei joulunakaan tarvitse jäädä pahan olon kanssa yksin. Ympäri vuorokauden palveleva kriisipuhelin tarjoaa tukea ja apua. Myös avun pyytäminen silloin kun sitä tarvitsee, on itsestään huolehtimista. Tästäkin taitaa Beatlesilta jokin laulu löytyä.

Mielenrauhaa jouluihinne toivottaen,

Juho Mertanen


Lisää uusi kommentti

Yhteystiedot

Juho Mertanen
Asiantuntijapsykologi
Mielenterveyden edistäminen

+358 40 199 5917Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki