Kirjan kyydissä Malmilta Sörmlantiin

"Aikamatka kirjan kyydissä on ilmainen, päästötön reissuvaihtoehto erilaisten maiden ja ihmisten maailmaan", Juha Aaltoila kirjoittaa. Hän on eläkeläinen, marja- ja sienimetsien samoaja ja kalavesien soutaja – ja Hyvän Mielen Vapaaehtoinen.

Juha Aaltoila tukkipinon edustalla.

Terveisiä Sörmlannin Hedebystä Ruotsista! Olen nyt siellä matkalla, liput piffasi viehättävä iäkäs nainen Malmin kirjaston porstuassa. Kiitos myös kirjaston oivalle porukalle, että ovat järjestäneet porstuaan hyllyn, johon voit tuoda kirjan, jota et tarvitse tai ottaa hyllystä mukaasi luettavaa.

Seisoin taannoin hyllyn ääressä ruotsalaisen Sven Delblancin Samuelin kirja kädessäni ja aivoista ehti jo lähteä käsky pujottaa teos paikallensa riviin.

"Se on hyvä kirja", kehui silloin matkalippuni ostaja ja perusteli sen verran hyvin asiansa, että otin kirjan lukuun.

Kuulin häneltä myös Delblancin muusta tuotannosta ja palkinnoista ja niinpä 4-osaisen Sörmlanti-sarjan lukuni on nyt puolivälissä.

Isoäideiltäni, äidiltäni ja Antti Tuurin kirjoista saamani elämisen oppi vahvistui taas: "Vanhoissa naisissa asuu viisaus".

Vanhat naiset eivät varmasti neuvoisi irrottamaan kirjoista kansipahveja kartongin keräykseen ja sivuja uuden paperin raaka-aineeksi siistaamoon.

Samuelin kirjan synkähköt sävyt kirjavoituvat Sörmlanti-sarjan ihmisten kanssa vaeltaessa. 

Delblanc kuvaa maalaisyhteisön ihmisten ilot ja surut riemastuttavan humoristisella otteella. Kerronnan ote on omaperäinen. Kirjailija sukeltaa välillä itsekin kuvaamiensa ihmisten joukkoon.

Kääntäjän osa ei ole ollut helppo rikaskielisen taiteilijan sanatulvan pyörteissä, mutta tajuan, alkukielistä teosta näkemättä, Juhani Koskisen onnistuneen työssänsä hyvin.

Monta kertaa on Sörmlannin reissussa tullut mieleeni Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -trilogia, sillä erotuksella, etteiväthän ruotsalaiset enää 1900-luvulla juuri sodista kärsineet, mitä nyt yli tuhat vapaaehtoista auttoi meitä taistossa isoa itänaapuriamme vastaan. Kiitos siitä!

Olen ilta illan jälkeen nukahtanut Sörmlannissa kevein mielin. Terveisiä täältä  kaikille!

Malmin kirjaston pätevä väki osaa taatusti vinkata matkakohteita jokaiseen makuun, kysyit sitten Afrikkaa, Brasiliaa, Siperiaa, Japania, mikä sinua ikinä vain kiinnostaa. Ja kirjastossa saa puhua ja kysyä. Tsekkaa myös kierrätyshylly.

Tätä näpytellessäni muistuvat elävästi mieleeni matkat Annie Proulxin Laivauutisten mukana hyiseen pohjoiseen New Foundlandiin sekä saman vanhan viisaan naisen mukanaa Sisiliasta Amerikkaan. Vaarallinen harmonikka on hieno siirtolaisuuden kuvaus.

Laivauutiset tarttui käteeni hyvin vaikeassa elämäntilanteessa. Kirja vahvisti selviämisen oppimista juuri oikeaan aikaan.

Reissussa rentoutuu, uuden illan tullen voi joutua ottamaan sivun pari pakkia, kun kulku eksyy sörmlantilaiselta lehtopolulta Höyhensaareen.

Kotonurkkien huolet siirtyvät reissussa vähintäinkin seuraavaan päivään. Mitäköhän sillan kaiteella lorvivat pojankollit nyt keksivät. Järkkyykö puodin penkin ikäukkojen maailma huomenna jostakin? Miten käy Märtan, Signen, renkien Elov ja Erik. Tarina jatkuu unen syvyydessä.

Aikamatka kirjan kyydissä on ilmainen, päästötön reissuvaihtoehto erilaisten maiden, ihmisten, luonnonolojen, historian kulkujen, tapojen, taitojen ja taikojen maailmaan. Lähdöt lähimmästä kirjastosta, vapaita paikkoja rajattomasti.

TEKSTI: JUHA AALTOILA

Lue lisää