Masennuksen jälkeen alkaa uuden elämäntavan opettelu - Tässä 3 vinkkiä parempaan mielenterveyteen

Tuoreessa tuottaja, kirjailija Elina Hiltusen podcast-sarjassa etsitään keinoja rakentaa ja ylläpitää hyvää mielenterveyttä. Sarja vie Italiaan viinintuottajan, buddhalaisen munkin ja huippujalkapalloilijan luokse.

Tästä on jo muutama vuosi, mutta muistan vieläkin vastapäätä istuneen, kolmekymppisen naisen silmät, kun hän sanoi minulle: “Elämäni on vasta hetki sitten alkanut”. Haastattelin häntä toissakeväänä julkaistuun masennusaiheiseen kirjaan, jonka kirjoitin futuristi Elina Hiltusen kanssa. (Kyllä, olemme täyskaimoja!)

Tietysti nuo sanat jäivät mieleeni, mutta sitä vahvemmin hänen katseensa. Se oli sekoitus ääretöntä elämäniloa ja surua menneestä. Nainen oli tervehtynyt depressiosta, joka oli viedä hengen. Eräs viisas lääkäri oli saanut houkuteltua hänet sairaalahoitoon, josta alkoi toipuminen. Hän kertoi oppineensa tunnistamaan mielialan muutokset ajoissa ja pitävänsä huolta itsestään, joka ikinen päivä. Näin olisi melko lailla todennäköistä, ettei sairaus enää uusiutuisi.

Tuon kohtaamisen jälkeen olen katsellut ihmisten silmiä hieman tarkemmin. Harhaileeko katse, onko se ikään kuin usvan peitossa, tyhjä vai näkyykö sieltä innostuminen? Esimerkiksi. En tietenkään voi tietää, minkälainen tarina kunkin silmäparin takaa löytyy. Mielelläni kyllä kuuntelen ja samalla kerron tuosta muutoksen kokeneesta naisesta. 

Mietin häntä ja muita kirjaan haastattelemiani ihmisiä, kun ajoin loppukesällä pikkuruisella vuokra-autollani pitkin poikin Italiaa. Olin menossa tapaamaan uuteen maahan juurtuneita suomalaisia: viinintuottaja Riikka Sukulan, buddhalaisen munkin Taehye sunimin ja huippujalkapalloilija Tuija Hyyrysen. Minulla oli kutina, että he ovat oivaltaneet jotain olennaista hyvästä elämästä, johon viheliäs sairaus nimeltään depressio ei kuulu.

Näiden tapaamisten pohjalta julkaisin podcast-sarjan, joka on kuunneltavissa ja seurattavissa Instagramissa alla olevan linkin kautta. Keskustelimme yhdessä syömisestä, mietiskelystä ja liikunnasta, eli muutamista olennaisista keinoista pitää itsensä tasapainossa. Jalkapalloilija Hyyrynen esimerkiksi piti kiinni riittävästä levosta.

Yksi reissun etapeista sijaitsi kapean tien varressa lähellä lehtimetsää. Sen keskellä temppelissä asuva munkki Taehye puhui lempein, loistavin silmin säännöllisen meditaatioharjoituksen tuloksista. Hänen mukaansa mietiskelyn avulla voi vapautua mielen jumiutumista ja lisätä myönteistä ajattelua - masentunut voi esimerkiksi huomata, että kokee masennusta, muttei ole yhtä sen kanssa. Kuulostaa tutulta. Tämä taitaa olla juuri se olotila, jonka kirjan kolmekymppinen nainen oli löytänyt.

Elina Hiltunen on tehnyt podcast-sarjan mielen hyvinvoinnista syksyllä 2019. Työkseen hän tuottaa uutisia Ylellä. Sarjasta voi lähettää palautetta sarjan Instagram-tilin kautta (@mielenhuoltoapodcast).

Linkit