Mielenterveyden teemoista on tärkeä puhua, koska ne ovat tabuja omassa kulttuurissani

OmaMieli -ohjelma on osa MIELI ry:n MIOS-hanketta (Mielen hyvinvointia ja osallisuutta monikulttuurisessa Suomessa).  Se on erityisesti suunnattu maahanmuuttajille, mutta tarjoaa hyviä vinkkejä mielen hyvinvointiin kaikille. Ohjelma esittää mielenterveyteen liittyviä osa-alueita (uni, stressi, tunteet, ihmissuhteet, liikunta, ravinto, sekä mielenterveys kokonaisuutena) uudenlaisella rohkealla, voimavarakeskeisellä ja myönteisellä tavalla. OmaMieli tuo apua lähelle ja kannustaa pohtimaan mielen hyvinvointia omassa elämässä.

Ohjelman keskiössä on jokaiseen teemaan kuvattu videohaaste. Päärooliin valikoitui runsaasta hakijajoukosta Bile, joka heittäytyi annettuihin haasteisiin menestyksekkäästi kesän 2019 aikana.

Bile tunnetaan pääsääntöisesti sukunimellään. ”Olen rokannut jo muutaman vuoden ajan Bilenä. Bilenä myös tunnistan itseni”. Hän kuvailee itseään maanläheiseksi, joustavaksi ja ystävälliseksi ja pyrkii ajattelemaan kaikesta positiivisesti. Elämä on opettanut Bileä siihen, että vastoinkäymisten kohdatessa hän pyrkii löytämään siitä aina jotain myönteistä.

’Vloggaus haasteineen oli upea kokemus’

Bilellä on jonkin verran kokemusta näyttelemisestä, mutta vloggaaminen, eli video blogin tekeminen, oli hänelle täysin uusi, upea kokemus.  Hän sai olla oma itsensä ja käydä läpi sellaisia asioita, joita kuka tahansa voi kohdata elämässään. ”Olen laittanut itseni suomalaisten kenkiin ja ollut koekaniinina näissä kokeiluissa. Tykkäsin tästä ja tämä oli aivan upea kokemus. Olen ylpeä tästä kontekstista”, Bile kertoo.

Vloggaus ja siinä erityisesti itsensä kuvaaminen ja itselle puhuminen olivat täysin tuntemattomia alueita Bilelle. Hän kokee olevansa onnekas ja siunattu saatuaan videoiden tuotantotiimistä itselleen myös kaksi hyvää ystävää ja tukihenkilöä.

’Olin oma itseni’

Bileä yllätti, kuinka vapaasti hän pystyi luottamaan itseensä. ”Yleensä koitan vähän näytellä tällaisissa projekteissa, mutta tässä olin oma itseni, ihan sellainen Bile kuin olen. Opin luottamaan enemmän itseeni – annoin vaan mennä”, jatkaa Bile.

Bile ajatteli aluksi ruokahaasteen olevan hänelle helpoin. Hän kertoo myös jatkaneensa sitä jonkin verran kuvausten jälkeen. Sen sijaan vaikeimmaksi hän koki stressihaasteen. ”Se on mulle aika musta alue. En oikein pidä siitä, mutta siitä on keskusteltava ja oltava avoin ja jos on haittapuolia sillä alueella, niin täytyy vain hakea apua”.

OmaMieli-ohjelma soveltuu kaikille

Kaikista haastekokemuksista hänelle jäi jotain omaan arkeen mukaan kannettavaksi.

”Koska me olemme tuntevia ihmisiä, tarvitsemme muita. Uskon, että emme ole täällä vain itseämme varten. On tärkeää, että on välittäviä ihmisiä ympärillä. Näistä asioista on tärkeä puhua. Omassa kulttuurissani näistä puhuminen on vieläkin tärkeämpää, koska ne ovat tabuja. Vielä tärkeämpää on se, että juuri minä saan puhua näistä”.

”On hyvä myös muistaa, että jos henkilöllä on huono olo ja hänen on saatava puhua ja purkautua jollekin, niin sitä varten on asiantuntijoita, joiden puoleen voi kääntyä ja jotka oikeasti välittävät”, Bile jatkaa.

Bile ajatteleekin, että OmaMieli -ohjelma soveltuu erityisesti niille, joilla on vaikeampaa selviytyä arjen rutiineista. Lisäksi ohjelma soveltuu hänen mielestään erityisen hyvin niille, jotka ovat uusia suomalaisessa kulttuurissa.

”Toivon myös, että oma pikku poikani tutustuisi ohjelmaan, kun hieman kasvaa”, naurahtaa Bile.

Tässä blogisarjassa käsitellään maahanmuuttoa ja mielenterveyttä eri näkökulmista MIOS-hankkeen edetessä. Tämä on sarjan neljäs kirjoitus.

MIOS-blogisarja

 

  


Yhteystiedot

Johannes Parkkonen
Projektipäällikkö
MIOS-hanke, Mielen hyvinvointia ja osallisuutta monikulttuurisessa Suomessa

+358 400 402 130Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki