Miten tukea lapsen ja nuoren itsetuntoa?

Moni vanhempi painiskelee tämän saman kysymyksen kanssa hyvinkin erilaisissa elämänvaiheissa. Lukiosta ei löydykään nuorelle niitä hyviä kavereita, mikä neuvoksi? Aurinkoisesta ja myönteisestä 10-vuotiaasta on tullut elämän tuskaa tunteva esiteini, kuinka rohkaista? Alakoululainen ei halua harrastuksiin, joissa pelkää epäonnistuvansa, ei kai ole oikein pakottaakaan? Esikoululainen taas ei halua puhua muille kuin ihan tutuille ihmisille – no, tämä on varmasti vain kehitysvaihe.

Lapsen itsetunnon vahvistaminen on hyväksi iästä riippumatta.

Mikä tahansa haaste elämässä on helpompi kohdata, kun pohjalta löytyy luottamusta ja uskallusta olla oma itsensä – niin lapsena kuin aikuisenakin.

Pelkkä itsetunto ei kuitenkaan määrittele sitä, miten elämässä pärjää tai kuinka onnelliseksi itsensä tuntee. Joskus monet kyvyt ja taidot, kuten myötätunto itseä ja muita kohtaan, huumorintaju ja tunnetaidot auttavat lasta kehittymään ja voimaan hyvin, ehkäpä saavuttaen sen vahvemman itsetunnon vasta myöhemmin matkan varrella.

Vanhempana tunnet lapsesi, tiedät missä hän on hyvä ja mitä hän osaa, mutta myös kuinka mahtava persoona hän on. Näytä ja kerro, mitä tiedät nostamalla esiin lapsen osaamisen, hyvyyden ja onnistumisen. ”Kehu lapsi päivässä” ja tee siitä tapa.

Tutkimusten mukaan myönteisen palautteen antaminen on lapsen terveen itsetunnon kehittymisen kannalta kaikkein tärkeintä.

Kannattaa myös kohdistaa kehut tekemiseen, ei niinkään suoriutumiseen. Vanhemman tehtävä on uskoa lapsen pärjäämiseen ja arvostaa yrittämistä, olipa tulos juuri sillä hetkellä mikä tahansa. Silloin et myöskään kehu vain kehuaksesi, vaan todella hyvästä syystä.

Läsnäolo. Mitä enemmän olet kuulolla ja paikalla, sitä enemmän tilaisuuksia lapsi saa kertoa omista ongelmistaan. Kuunteleminen, ei aina ratkaisun löytäminen, on tärkeää. Kahdenkeskinen aika lapsen kanssa tarjoaa parhaiten mahdollisuuksia ottaa asioita puheeksi lapsen aloitteesta. Erityisesti silloin kun lapsia on useampia, on hyvä muistaa, vaikka yhteiset kauppareissut ja antaa aikaa myös kaikille erikseen.

Kohtaaminen. Kotona jaetaan yhteisiä asioita, kerrotaan, kuunnellaan ja tehdään jotakin yhdessä. Arjessa lapsen ja nuoren kanssa oleminen tarkoittaa myös tylsyyttä, vastuun antamista ja välillä rajoittamista. Kaikkea, mikä ei aina tunnu niin ihanalta. Tarjoa myös turhautumista! Näiden tunteiden käsittely kotona auttaa lasta pärjäämään haasteiden kanssa myös koulussa ja kavereiden kanssa.

Hyväksy tunteet. Niitä on teillä molemmilla. Vanhempana voit näyttää lapselle miltä sinusta tuntuu ja miten niiden kanssa toimit. Myös kurjat tunteet ovat osa elämää ja niiden kanssa on hyvä tulla tutuksi, jopa ystävystyä. Tutkimustenkin mukaan tunteiden kanssa oleminen, ei niiden välttäminen, antaa iloa ja voimavaroja.

Ole mallina. Arvosta itse itseäsi, ulkonäköäsi, ikääsi, sukupuoltasi ja luonnettasi. Nuorilla on kovat paineet olla tietynlaisia, tulla hyväksytyksi. Pohdi hetki, miten itse vanhempana kohtaat nämä paineet. Murentuuko maailmasi kampauksesi mukana? Joskus paras malli ja lahja, jonka voit antaa lapsellesi, on se että voit itse hyvin ja pidät itsestäsi huolta.

Ja lopuksi…
Lapsesi on paras lapsi juuri sinulle. Kaikki lapset ovat erilaisia. Älä yritä muuttaa lastasi muuksi kuin mitä hän on, vaan arvosta sitä yksilöllistä persoonaa, johon olet saanut mahdollisuuden tutustua.

Maarit Lassander
projektipäällikkö, Suomen Mielenterveysseura

Lue lisää


Lisää uusi kommentti