OmaMieli -ohjelman päähenkilö Bile: ”Emme ole täällä vain itseämme varten”

 

Bile antaa uudelle OmaMieli-ohjelmalle kasvot. Ohjelman seitsemässä videossa hän ottaa vastaan erilaisia hyvinvointihaasteita ja kohentaa elämäntapojaan.  

Haaste kerrallaan, päivä päivältä ja askel askeleelta Bile oppii, kuinka voi nukkua paremmin, syödä monipuolisemmin, miten hallita stressiä, kuinka liikunnan saa osaksi arkea, miten huomioida omia tunteita tai huomioida ihmissuhteita.  

Sukunimellään tunnettu Bile nappasi haastekasvon roolin runsaasta hakijajoukosta.

”Olen rokannut jo muutaman vuoden ajan Bilenä, ja Bilenä myös tunnistan itseni”.

”Itsensä kuvaaminen ja itselle puhuminen oli uutta”

Bile kuvailee itseään maanläheiseksi, joustavaksi ja ystävälliseksi.  

”Positiivisuus on minulle tärkeää. Elämä on opettanut minua niin, että vastoinkäymistenkin kohdatessa pyrin löytämään niistä aina jotain myönteistä.”

Bile heittäytyi annettuihin haasteisiin rennolla otteella. Hänellä oli jonkin verran kokemusta näyttelemisestä, mutta vloggaaminen eli videoblogi oli hänelle tuntematon alue. Erityisesti uutta oli itsensä kuvaaminen ja itselle puhuminen.

”Olin koekaniinina kokeiluissa. Sain olla oma itseni ja käydä läpi asioita, joita kuka tahansa voi kohdata elämässään. Kokemus oli upea, ja olen ylpeä tästä kontekstista”, Bile kertoo.

Bile yllättyi, kuinka vapaasti hän pystyi luottamaan itseensä.

”Yleensä koitan vähän näytellä tällaisissa projekteissa, mutta tässä olin oma itseni, ihan sellainen Bile kuin olen. Opin luottamaan enemmän itseeni – annoin vaan mennä.”

OmaMieli soveltuu erityisesti arjen hallinnan kanssa kamppaileville

Jokaisesta haasteesta jäi jotain mukaan Bilen omaan arkeen.

Hän ajatteli, että ruokahaaste oli hänelle helpoin. Vaikeimmaksi hän taas koki stressihaasteen.

”Se on mulle aika musta alue, enkä oikein pidä siitä. Mutta jos sillä alueella on haittapuolia, niin täytyy vain hakea apua, on oltava avoin ja keskusteltava.”.
Hänen mielestään OmaMieli soveltuu erityisesti niille, joilla on vaikeuksia selviytyä arjen rutiineista mutta myös heille, jotka ottavat ensiaskeliaan suomalaisessa kulttuurissa.

Mielenterveyteen liittyy tabuja omassa kulttuurissani

”Näistä asioista on tärkeää puhua. Vielä tärkeämpää on, että juuri minä saan puhua. Omassa kulttuurissani puhuminen on erityisen tärkeää, koska mielenterveyteen liittyy tabuja.”

”On hyvä muistaa, että jos henkilöllä on huono olo ja hänen on saatava puhua ja purkautua jollekin, niin sitä varten on asiantuntijoita, joiden puoleen voi kääntyä ja jotka oikeasti välittävät”, Bile jatkaa.

Hän kokee olevansa onnekas, koska hän sai videotuotantotiimistä itselleen kaksi hyvää ystävää ja tukihenkilöä.

”Toivon myös, että oma pikku poikani tutustuisi ohjelmaan, kun hieman kasvaa.”

”Uskon, ettemme ole täällä vain itseämme varten. Koska olemme tuntevia ihmisiä, tarvitsemme muita. On tärkeää, että ympärillä on välittäviä ihmisiä”, Bile muistuttaa.

OmaMieli -nettiohjelma  kannustaa kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vahvempaa mielenterveyttä. Se antaa opastusta ja vinkkejä parempaan uneen, arkiliikuntaan ja monipuoliseen ruokailuun, sekä stressin hallintaan, tunteiden käsittelyyn ja ihmissuhdetaitoihin. OmaMieli on suunnattu ensisijaisesti maahanmuuttajille, mutta kaikki ovat tervetulleita sitä käyttämään. OmaMieli -ohjelma on osa MIELI  ry:n Mielen hyvinvointia ja osallisuutta monikulttuurisessa Suomessa eli MIOS-hanketta.  
 

Lue lisää

MIOS-blogisarja

MIOS-blogisarjassa käsitellään maahanmuuttoa ja mielenterveyttä eri näkökulmista MIOS-hankkeen edetessä. Tämä on sarjan neljäs kirjoitus.


Yhteystiedot

Johannes Parkkonen
Nuorisotoiminnan päällikkö
Mielenterveys kasvuympäristöissä

+358 400 402 130Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki

Leila El Krekshi
Ihmiskaupan uhrien auttamistyö
Rikosuhripäivystys

+358 40 6329293Maistraatinportti 4 A, 4. krs, 00240 Helsinki