Johanne Bratbo: ”Yksi meistä” -kampanja vähentää itsemurhien määrää Tanskassa

Uutiset

Vuoden 2008 talouslama heijastui Tanskassa suoraan itsemurhien määrään kääntäen pitkään laskussa olleen trendin takaisin kasvuun. Kansallisen En af os (”Yksi meistä”) -kampanjan vetäjä Johanne Bratbo kertoo Helsingissä järjestettävässä EU-tason Mental Health in All Policies -konferenssissa 12.5.2015 toimenpiteistä, joilla Tanskassa ryhdyttiin ehkäisemään itsemurhalukujen kasvua.

Tanskassa mielenterveyden järkkymisestä aiheutuneet vuosikustannukset ovat yli 7 miljardia euroa ja tästä vain kymmenen prosenttia on hoitokustannuksia. Näin ennaltaehkäisevän työn merkitys on perusteltavissa niin inhimillisesti, sosiaalisesti kuin kansantaloudellisestikin.

- Kerron esityksessäni lyhyesti niistä toimenpiteistä, joihin ryhdyimme itsemurhatilastojen korjaamiseksi. Valtio antoi sopivasti samaan aikaan rahoitusta uusia aloitteita varten, Johanne Bratbo kertoo.

- Pyrkimyksenämme oli markkinoida sellaista ilmapiiriä, että ihmisiä ei leimattaisi. Yksi meistä -kampanjan tarkoituksena on taistella myyttejä ja ennakkoluuloja vastaan ja lisätä avoimuutta.

- Kampanjallamme tavoiteltiin nuorisoa, työväestöä ja mielenterveyspalveluja. Halusimme lisätä toivoa ja vähentää häpeää.

Tanskassa on saatu One of Us -kampanjasta hyviä kokemuksia. Se on ollut näkyvä, ja se on saanut kansainvälistäkin huomiota.

Olemme onnistuneet lisäämään valmiutta hakea riittävän ajoissa apua ystäviltä, työkavereilta ja perheenjäseniltä siinä vaiheessa, kun ensimmäisiä merkkejä mielen järkkymisestä alkaa ilmaantua, Bratbo sanoo.

Johanne Bratbo osallistuu Helsingissä (11. –12.5.2015) järjestettävään Mental Health in AllPolicies -konferenssiin. Konferenssipaikkana on hotelli Scandic Park, Mannerheimintie 46, 00260 Helsinki.  Johanne Bratbon esitys 12.5.2015 klo 10.00–12.00 on nähtävissä suorana suomeksi  / In English.

Konferenssin järjestävät Euroopan komissio, sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Mielenterveysseura. Konferenssi tulkataan englannista suomeen ja suomesta englantiin. Konferenssin koko ohjelma: http://chafea-mental-health-event.eu/

Lisätietoja

One of Us -kampanjan tuloksista Tanskassa: Johanne Bratbo, jb@en-av-os.dk, +45 35 47 57 47

Tanskan kansallisen En af os (”Yksi meistä”) -kampanjan juliste.
Takaisin

Yhteystiedot

Kristian Wahlbeck
Kehitysjohtaja

+358 400 659 101Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki