Kahden toisiaan tukevan nuoren tarina MHAW-lyhytelokuvakilpailun voittajaksi

Uutiset

Lyhytelokuva “The Call of Lepus” sijoittui ensimmäiselle sijalle Mielenterveysseuran Mental Health Art Week -tapahtumaviikon lyhytelokuvakilpailussa 2016. Toiseksi tuli “Hento enkeli” ja kolmanneksi “Arjen Kai” -elokuva.
Palkintogaala pidettiin 23.5.2015 Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijoille suunnatussa tilaisuudessa Helsingin työväenopistolla. Paikalla oli lähes 500 nuorta katsomassa toisten nuorten tekemiä elokuvia mielenterveydestä.
Kilpailutyöt käsittelevät mielen hyvinvointia ja sen vahvistamista, voimavaroja, vaikeuksien voittamista ja toivoa.

Raati on tiivistänyt kuvauksen elokuvista:

Ajatuksia herättävä elokuvakilpailu

– Kilpailutöiden katselu oli ajatuksia herättävä elokuva-aamu. Uskomatonta, mikä voima on henkilökohtaisella tarinalla, ja miten jo kolmen minuutin lyhytelokuva voi herättää niin paljon ajatuksia myös omasta elämästä. Tällaista pitäisi suosia paljon enemmän yleishutun sijaan, sanoo Jenny Lehtinen, toimittaja ja juontaja, kilpailun tuomari.

– Hienoa, että elokuvista on tarjolla teemapohjaisia kilpailuja, kuten tässä mielenterveydestä. Arvokasta teemaa voi katsella eri puolilta. Samalla tekijä voi harjoitella omia taitojaan. Tärkeintä luonnollisesti on, mitä ollaan kertomassa ja sitten toteutuksessa tekniset, visuaaliset ja ilmaisulliset keinot, sanoo Arto Halonen, elokuvaohjaaja, kilpailun tuomari.
– Kaikille avoin MHAW Lyhytelokuvakilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Koko Mental Health Art Week, 21.–29.5.2015, kutsuu tänä vuonna etenkin nuoria kautta Suomen nauttimaan hyvän mielen kulttuuri- ja taidetapahtumista. Tavoitteena on vahvistaa mielen hyvinvointia kulttuurikokemusten kautta, sanoo Eila Ruuskanen-Himma, Mielenterveysseuran viestintäjohtaja, kilpailun tuomari.

Mental Health Art Week 2016

MHAW tapahtumaviikon järjestävät Suomen Mielenterveysseura ja paikallisseurat. Skotlannista Suomeen rantautunut viikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014.
MHAW – hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikko järjestetään 23.–29.5.2016. Toimintaviikon tavoitteena on hyvän mielen kulttuuri- ja taidetapahtumien kautta herättää keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä yksilöille ja yhteisölle.
Tänä vuonna teemana on nuorten mielenhyvinvoinnin edistäminen. Sama teema toistuu lyhytelokuvakilpailussa. Kilpailun valintaraadissa toimivat elokuvaohjaaja Arto Halonen, toimittaja ja juontaja Jenny Lehtinen, sekä viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma.
Palkittujen elokuvien kuvaukset ja raadin kommentit
 

1. Sija
The Call of Lepus 
 
Tekijän lyhyt kuvaus elokuvasta:
The Call of Lepus kertoo Jaskasta, jonka mielestä koulu on paska paikka ja Vertistä, jonka mielestä koti on paska paikka. Elokuvassa kaksi nuorta kohtaavat ja päättävät jatkaa matkaa yhdessä, ongelmista huolimatta.
Raadin kommentit:
Lyhytelokuva The Call of Lepus kertoo hienosti, miten erilaiset ihmiset voivat vahvistaa toisiaan ja löytää uudella tavalla paikkansa tässä maailmassa. Lyhytelokuva on taitavasti toteutettu eri elokuvan osa-alueilla. Näyttelijät ovat hyviä ja elokuva toimii myös käsikirjoitustasolla. Huumoria on käytetty taitavasti.
 

2. Sija
Hento enkeli
Tekijän lyhyt kuvaus elokuvasta:
Elokuva kertoo tytöstä, jonka vanhemmat ovat eronneet ja jota kiusataan koulussa. Tapahtumien seurauksena tyttö masentuu ja hänen sisällään elää kaksi hahmoa, hyvä ja paha. Hyvä ja paha alkavat ohjalla tyttöä.
Raadin kommentit:
Lyhytelokuva Hento enkeli on liikuttava ja rehellinen, ikäistensä tekijöiden näköinen elokuva. Aitoa kokemuspohjaa on hyödynnetty rohkeasti ja koskettavalla tavalla. Tekniset puutteet korvaa rohkea heittäytyminen tärkeään aiheeseen, joka kannustaa myös kanssaihmisiä avautumaan ja ylittämään vaikeat tilanteet.
 

3. Sija
 Arjen Kai
Tekijän lyhyt kuvaus elokuvasta:
Kyseinen lyhytelokuva on kurkistus nuoren ihmisen arkeen ja ajatteluun. Elokuva koottiin hyödyntäen henkilökohtaisia tapahtumia ja kollektiivisia ajatuksia mielenterveydestä.
Raadin kommentit:
Lyhytelokuva Arjen Kai kertoo toisen ihmisen läheisyyden tärkeydestä arjen elossa alleviivaamatta. Elokuva sisältää mielenkiintoista visuaalista ja kokeilevaa ilmaisua. Arjen toisto pelastautuu loppuratkaisun sydämellisyyden kautta.

 

Takaisin

Yhteystiedot

Satu Turhala
Projektipäällikkö
Ympäristöahdistuksen mieli

+358 40 652 6646Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki