Lasten ryhmät - Ihmeelliset vuodet

Lasten sosiaalisten ja ongelmanratkaisutaitojen -ohjelmalla edistetään tehostetusti lasten sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja. Aihealueita ovat: sopiva ryhmäkäyttäytyminen, ystävyystaidot, vihanhallinta- ja ongelmanratkaisutaidot, koulun/ päiväkodin säännöt sekä koulumenestys. Lasten ohjelmiin kuuluvat ennaltaehkäisevä Lasten Dinosauruskoulu ja PienryhmäDino (eli TerapiaDino).

Ohjelman tavoitteena on oppia ymmärtämään tunteita ja keskustelemaan niistä, oppia käyttämään tehokkaita ongelmanratkaisustrategioita, hallita vihantunnetta, harjoitella ystävyys-, yhteistyö- ja ryhmäkäyttäytymisen taitoja. 

Lasten Dinosauruskoulu päiväkodissa ja alkuopetuksessa 

Tämä 5–8-vuotiaille lapsille suunnattu ennaltaehkäisevä ohjelma sisältää yli 120 piirituokiota. Ohjelman tavoitteena on parantaa lasten suhteita ikätovereihin ja vähentää aggressioita kotona, päiväkodissa ja koulussa. Piirituokioita voidaan toteuttaa ryhmässä 2-3 kertaa viikossa 15–20 minuutin ajan. Tuokiot sisältävät yhteisiä ryhmäpohdintoja ja harjoituksia, käsinuket elävöittävät teemat lähelle lapsen maailmaa. Kotitehtävien avulla kannustetaan myös vanhempia osallistumaan päiväkodin/koulun sääntöjen, sosiaalisten ja ongelmanratkaisutaitojen opettamiseen lapsilleen. 

PienryhmäDino (TerapiaDino)

PienryhmäDino on suunnattu käytöshäiriöisille lapsille, toteutus 2 tuntia viikossa pienryhmässä (6 lasta/ryhmä) 18-20 viikon ajan. Sisällöt ovat samat kuin Lasten Dinosauruskoulussa. Samaan aikaan järjestetään pitkä 18-20 kerran hoidollinen vanhemmuusryhmä PienryhmäDinoon osallistuvien lasten vanhemmille. Näin vanhemmat voivat tukea lasten ryhmässä oppimia asioita myös kotona. Pienryhmää voivat ohjata esim. psykologit, kuraattorit, erityisopettajat ryhmänohjaajakoulutuksen jälkeen.

Ihmeelliset vuodet

Ihmeelliset vuodet -työmenetelmien tuki on vuoden 2020 alusta siirtynyt Turun yliopiston Lastenspsykiatrian tutkimuskeskukseen

 

Lisätietoja:

Kati Granlund
Lastenpsykiatrian tutkimuskeskus
Turun yliopisto
kati.granlund@utu.fi
044 271 0797