Tavallisimpia uniongelmia: Unettomuus

Unettomuus tarkoittaa toistuvia nukahtamisvaikeuksia tai vaikeutta ylläpitää unta, mikä johtaa yöllisiin heräilyihin tai liian aikaiseen aamuheräämiseen. Näistä tavallisimpia ovat nukahtamisongelmat, mutta usein unettomuudesta kärsivällä eri unettomuuden muodot linkittyvät toisiinsa. 

Satunnaista unettomuutta esiintyy lähes kaikilla, eikä siitä kannata huolestua. Unettomuus voi liittyä esimerkiksi stressiin tai elämässä tapahtuneisiin muutoksiin. 

Jos unettomuus jatkuu kuitenkin yli kuukauden ajan vähintään kolmasti viikossa ja alkaa vaikuttaa arkielämän toimintoihin, kyse on selvästi jo unihäiriöstä. Unettomuudesta kärsivän kannattaa hakea apua terveydenhuollosta.  

Unettomuus on tavallinen oire erilaisten psykologisten häiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuksen tai psykoosisairauksien yhteydessä. Masentuneista ja ahdistuneista nuorista suurimmalla osalla on myös unettomuusoireita. 

Unettomuuden toinen puoli on liikaunisuus, jossa päivittäinen uneliaisuus ei poistu riittävillä yöunilla. Myös tällöin kannattaa kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Takaisin unitehtaan etusivulle