Terveys ja kauneus

Uni ylläpitää terveyttä monin tavoin, ja univaje on riski. Tyypillisiä univajeen oireita ovat esimerkiksi kohonnut verenpaine, aikuistyypin diabeteksen riskin kasvaminen, kipu eri puolilla kehoa,  häiriöt aineenvaihdunnassa, alttius flunssaan, ja liikuntasuoritusten jälkeiset palautumisongelmat.

Ylipainolla ja riittämättömällä unella on biologinen yhteys toisiinsa. Useita tutkimuksia yhteen vetänyt analyysi osoitti, että unen vähäisyys ja ylipaino liittyvät toisiinsa erityisesti lasten ja nuorten kohdalla. Tulokset olivat selvimpiä nuorimmissa ikäryhmissä.

Tarkkaa mekanismia, jolla uni vaikuttaa painoon, ei tiedetä. Yleisin hypoteesi on, että väsyneenä nälän tunne kehittyy nopeammin ja koskee erityisesti korkean kaloripitoisuuden ruokia. Toinen teoria arvioi vähäisen unen aiheuttaman väsymyksen vähentävän liikuntaa ja kalorien kulutusta.

Lisäksi riittämätön tai väärin ajoitettu uni voi aiheuttaa myös psyykkisiä oireita tai ongelmia. Masennuksen ja unen välinen yhteys liikkuu molempiin suuntiin: masentuneena on vaikea nukkua, ja väsyneenä masentuu helpommin. Riittävä uni suojelee mielialaa väsymyksen aiheuttamalta alakuloisuudelta ja ahdistukselta, mutta aina ei nukkuminen ole tietenkään helppoa.

Kauneusunet?

Kauneusunista puhuminen voi tuntua vanhanaikaiselta. Unen on silti todella todistettu vaikuttavan ulkonäköön.

Yliopisto-opiskelijoilla tehdyn tutkimukseen mukaan yöunet väliin jättäneet henkilöt arvioitiin valokuvien perusteella vähemmän viehättäviksi ja terveen oloisiksi kuin samat henkilöt hyvin nukutun yön jälkeen.

Kannattaa siis nukkua hyvin ennen työhaastattelua tai tärkeitä treffejä!

Seuraavaksi: Selkounet

Takaisin unitehtaan etusivulle