Kuule ja näe minut!

Tee lapsi näkyväksi seuraavien tehtävien avulla:

Miltä tuntuu, kun toinen kuuntelee ihan oikeasti? Istu lapsesi kanssa samalle tasolle ja katsokaa toisianne silmiin. Laita tiimalasi valumaan ja kysy lapselta, mitä hänelle kuuluu. Kuuntele vastaus ilman yhtään keskeytystä – ja vaihtakaa osia!

Millaisin eri keinoin voit ilmaista, että lapsi on sinulle tärkeä? Tee lapsesi kanssa kuvasarja, jossa esittelette viisi eri tapaa, esimerkiksi hellä katse, silittäminen, voileivän teko toiselle, lupa kiukutella, muistaminen syntymäpäivänä…

Mikä teitä naurattaa? Kukkuu -leikki, väärinpäin -päivä, jolloin puetaan paita housuiksi ja sukat käteen, hassut hahmot kasvoväreillä tai oudot märkäkampaukset pesulla, toisen ilmeiden matkiminen peilin edessä? Mitäs, jos pukeutuisitte koko perhe supersankareiksi!

Joskus onnistuminen vaatii monta yritystä. Kerro lapsellesi, mitä taitoa jouduit itse lapsena suurella vaivalla opettelemaan. Mikä olisi lapsellesi sellainen taito, jota hän voisi tänään alkaa harjoitella? Esimerkiksi pukeminen, kengännauhojen sitominen, sängyn petaaminen, tukan peseminen, roskien lajittelu tai pullan pyörittely. Huomioithan pienetkin edistysaskeleet!

Miettikää, millaisia olette kiukkuisina ja piirtäkää omat kiukkuhahmonne. Värittäkää ne kiukun värisiksi. Antakaa hahmoillenne nimet! Pohtikaa piirtäessänne: Mistä kiukku syntyy? Mitkä ovat ensimmäiset kiukun merkit? Missä kiukku tuntuu ja miten se näkyy? Miettikää, millaisissa tilanteissa kiukkuhahmon voimia tarvitaan. Miten sinä saat kiukkuhahmosi kesytettyä, ennen kuin sen voimat satuttavat muita tai hajottavat paikkoja?

Etsikää viisi valokuvaa tai videoklippiä lapsesta eri ikäisenä ja lapselle läheisten ihmisten seurassa. Millaisia hyviä muistoja lapsesta kuvat tuovat mieleen? Lapselle on tärkeää kuulla, millainen hän oli pienenä ja miten hän oppi uusia asioita. Mitä hyvää lapsessa on juuri nyt?

Miltä teidän lohtupatsaanne näyttäisivät? Muovailkaa muovailuvahasta tai taikataikinasta hahmot, jotka kuvastavat teitä. Miettikää, miltä vanhemman hahmo näyttää, kun se lohduttaa lasta! Muokatkaa yhdessä hahmot sen mukaiseksi ja asettakaa ne kunniapaikalle.

Olkaa hetki ihan vain hiljaa tekemättä mitään. Menkää pitkälleen sängylle tai sohvalle. Laittakaa rinnan päälle pehmolelu ja seuratkaa sen nousua ja laskua hengityksen mukaan. 

Ota lapsi mukaan tekemään kotitöitä! Lapsesta on hauskaa olla hyödyksi ja osallistua siivoamiseen, tiskaamiseen, pyykinpesuun, ruuanlaittoon, leipomiseen, pöydän kattamiseen ja servietin taittelemiseen jne. Joskus kannattaa katsoa lopputulosta sormien välistä ja vain nauttia leppoisasta puuhailusta yhdessä.

Lapsi ei mene kehuista pilalle. Lapsi asettuu makuulleen hiekalle tai lumeen. Piirrä lapsen ääriviivat kepillä. Aseta lapsen ääriviivojen sisälle yksi käpy, keppi tai lumipallo kerrallaan ja kerro samalla lapsesta yksi myönteinen asia. Kuinka monta kehua lapsi sai? Vaihtakaa osia.

Kuule ja näe minut -esite suomeksi sekä vähemmistökielisenä (venäjä, somali, arabia, kurdisorani), ruotsiksi ja englanniksi

Katso myös Dialogin aakkoset

Sisältö on osa Vihreää valoa kuuntelemiselle -kampanjaa Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2020 yhteydessä. Kuule ja näe minut - somekampanja toteutetaan yhteistyössä Sydänliiton Neuvokas perheen kanssa.