Poikien syömishäiriöt

Pitkään oli käsitys, että syömishäiriöitä ei esiinny pojilla. Nykyään tiedetään poikienkin sairastavan syömishäiriöitä, mutta ne jäävät usein tunnistamatta.

Tutkimusten mukaan nuorilla miehillä ja pojilla esiintyy erityisesti epätyypillisiä syömishäiriöitä lähes yhtä paljon kuin naisilla. Miesten syömishäiriöt kulkevat käsi kädessä yhdessä erilaisten ruumiinkuvan häiriöitten kanssa. Syömishäiriötä sairastaa noin 1-2 poikaa tuhannesta.

Kun tyttöjen ulkonäköpaineet kohdistuvat hoikkuuden ihannointiin, pojat kokevat ulkonäköpaineita lihasmassastaan ja miehisyydestään. Tyytymättömyys omaan lihaksikkuuteen on hyvin yleistä nuorten suomalaisten miesten joukossa.

Anoreksian keskeiset piirteet; pyrkimys hyvin alhaiseen painoon ja ruumiinkuvan häiriö, ovat sukupuolesta riippumattomia. Pojilla alipainoisuuden rajana pidetään BMI 19, kun tytöillä se on 17,5. Ero johtuu siitä, että miehet painavat luontaisesti enemmän johtuen suuremmasta lihasmassasta sekä vähäisemmästä rasvapitoisuudesta.

Pojilla anoreksia vaikuttaa sukupuoliviettiä ja seksuaalista toimintakykyä vähentävästi.  He eivät myöskään oksentele, vaan keskittyvät painonsäätelyyn.

Takaisin artikkeliin syömishäiriöt