Kiusatulla lapsella korkea mielenterveysongelmien riski aikuisena

Uutiset

Kiusatulla lapsella on liki neljä kertaa muita suurempi todennäköisyys saada mielenterveyden ongelmia aikuisuudessa. Lähes 33 000 peruskoululaista joutuu koulukiusatuksi vähintään kerran viikossa.

Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskuksista apua hakevien taustalla on usein koulukiusaamista. Siitä aiheutuva kuormitus vähentää psyykkistä sietokykyä, jolloin nuoren on vaikeampi pärjätä muiden vastoinkäymisten kohdatessa.

Tehokkaita keinoja kiusaamisen ehkäisemiseen ja sitä kautta mielenterveyden edistämiseen ovat muun muassa kiusaamisen vastaiset ohjelmat. Esimerkiksi aikuisen aktiivinen läsnäolo välitunneilla sekä varhainen ja tiukka puuttuminen kiusaamiseen ehkäisevät ongelmaa.

Kiusaamisesta on aina johdonmukaisesti seurattava jotakin, kuten anteeksipyyntö, yhteinen keskustelu, vahinkojen korvaus tai vakavassa tapauksessa esimerkiksi rikosilmoitus. Koulun tulee viestittää yksiselitteisesti, ettei kiusaamista hyväksytä. Myös opetussuunnitelmaan sisältyy kaveritaitojen harjoittelua ja kiusaamisen ehkäisyä, joiden pitää näkyä koulun jokapäiväisessä arjessa.

Kiusaamiseen tulee puuttua paitsi kiusaamisen uhrin myös kiusaajan itsensä takia. Kiusaajien on todettu pärjäävän keskimääräistä huonommin myöhemmin elämässä, he esimerkiksi tekevät jo nuorena muita todennäköisemmin rikoksia. Myös kiusaajilla on lähes yhtä korkea riski aikuisiän mielenterveyden ongelmiin kuin kiusatuilla.

Arto Halosen ohjaama dokumenttielokuva Valkoinen raivo on kertomus kiusatuksi joutuneesta Laurista, joka suunnitteli massamurhia. Hän haki kuitenkin apua, eikä toteuttanut suunnitelmiaan. Myöhemmin hänestä tuli ihmismielen väkivaltaisen käyttäytymisen tutkija.

Valkoinen raivo -koulukiertue on kohdannut jo noin 6 000 nuorta eri puolilla Suomea. Tapaamisissa on keskusteltu koulukiusaamisen tunnistamisesta ja ehkäisystä. Suomen Mielenterveysseura tuotti yhdessä Koulukinon kanssa kouluille materiaalin keskusteluihin: http://koulukino.fi/index.php?id=3261

Yle TV1 esittää Valkoinen raivo -dokumentin maanantaina 23.5. klo 21.30, ja uusinta on lauantaina 28.5. klo 13.05. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää. Dokumentin ikäraja on 12 vuotta.

Lappeenrannan mielenterveysseura esittää perjantaina 27. toukokuuta Valkoisen raivon Kino-Aulassa klo 16 ja filmin jälkeen jälkipuinnin Cafe Lisassa.

Suomen Mielenterveysseura, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mielenterveyden keskusliitto toteuttavat Yleisradion kanssa SEKASIN-kampanjan, jonka tarkoitus on rohkaista nuoria puhumaan ongelmistaan sekä herätellä vaikuttajia mielenterveystyön haasteisiin. Kampanja tarjoaa nuorille ilmaista keskusteluapua verkossa 23.–29. toukokuuta vuorokauden ympäri. Auttavat palvelut on koottu osoitteeseen www.sekasin247.fi

Lisätietoa:
Marjo Hannukkala, Lasten ja nuorten mielenterveystyön johtaja, Suomen Mielenterveysseura
040 581 1068, marjo.hannukkala@mielenterveysseura.fi

Outi Ruishalme, Kriisikeskustoimintojen johtaja, Suomen Mielenterveysseura
040 542 6164, outi.ruishalme@mielenterveysseura.fi

Lisätietoa Valkoinen raivo -dokumentista:
Art Films Production Oy, 050 465 4046, 045 266 4990
info@artfilms.fi

Lisätietoa Sekasin-kampanjasta:
Markku Mastomäki, Tuottaja, Yleisradio
040 869 1295, markku.mastomaki@yle.fi

Takaisin