Kymmenen vinkkiä lomastressin välttämiseksi

Uutiset

Loman tarkoitus on ladata akkuja, rentoutua ja kääntää suorituspyörä nollille. Siihen kohdistuukin paljon toiveita, haaveita, ja odotuksia. Miten lomastressiä voi välttää?

Lomalla voi nauttia luonnosta.
Lomalla voi nauttia luonnosta.  

Kun omat lomatoiveet toteutuvat, töihin voi palata virkeänä ja mieli levänneenä. Joskus loma voi kuitenkin olla sarja pettymyksiä, ja sen sijaan, että stressikäyrä laskisi, se voikin kohota. Pahimmillaan loma voi kääntyä vastakohdakseen – paineiden kuormittamaksi suorittamiseksi.

Miten pahimpia lomastressin karikoita voi välttää?

1. Laiskottele hyvillä mielin.
Anna mielesi levätä ja rentoudu, olipa tekeminen sitten lempikirjaasi syventymistä, riippumatossa loikoilua, ulkoilmasta nauttimista, Netflixiä tai pieniä remonttihommia. Älä kiirehdi. Velvollisuudet ehtii hoitaa myöhemminkin. Lomaa ei ole tosiaankaan tarkoitettu työsähköpostien availuun tai keskeneräisten työprojektien hoitamiseen.

2. Järjestä itsellesi aikaa.
Aina ei kaikkea tarvitse tehdä yhdessä. Yritä antaa itsellesi myös ihan ikiomaa aikaa. Jos sen järjestäminen tuottaa päänvaivaa, voit esimerkiksi kokeilla tehdä itsellesi kalenterivarauksia omaa aikaa varten, ja toimia sen mukaisesti.

3. Tee lista lempiasioistasi ja poimi sieltä ideoita.
Tee ensin lista lempiasioistasi. Poimi sitten niistä yksi toisensa jälkeen toteutettavaksi, esimerkiksi yksi asia kullekin päivälle.

4. Ota muut huomioon.
Jos lomailet perheen tai ystävien kanssa, kompromissit ovat tarpeen. Yhden pillin mukaan ei voi viheltää koko lomaa. Etsikää yhteisiä mukavia asioita, joita voi toteuttaa joukolla. Jokainen tarvitsee silti välillä myös omaa rauhaa.

5. Älä vertaile.
Jokainen lomailee omalla tavallaan, miksi siis vertailisit itseäsi muihin?

6. Vältä suorittamista.
Vietä lokoisaa lomaa, älä tee siitä suoritusten sarjaa. Jos huomaat suorittavasi, päätä muuttaa kurssia saman tien.

7. Vaihda maisemaa.
Pari viikkoa ulkomailla tai luonnon helmassa vie ajatuksesi tehokkaasti pois työstä ja arjen rutiineista.

8. Liiku mieli hyväksi.
Loma on mitä parasta aikaa rentouttavaan ulkoilman haisteluun tai hikisiin sporttispurtteihin. Liiku tavalla, joka tuo sinulle iloa, mutta muista antaa kropallesi myös palautumisaikaa.

9. Viihdy luonnon helmassa ja ulkoile.
Nauti luonnosta kaikilla aisteillasi. Lähde pienelle luontoretkelle tai päiväretkelle metsään, bongaa lintuja tai lähde valokuvaamaan upeita maisemia.

10. Kokeile jotain uutta.
Poikkea rutiineista kokeilemalla jotain, mistä olet ehkä jo kauemmin haaveillut. Yhtä lailla voit kokeilla spontaanisti mukavaa päähänpistoa: olethan lomalla!

Lue lisää

Takaisin