Grönt ljus för att lyssna – material på svenska

tuschritning med olika djur. text: Var och en förtjänar att bli hörd

Världsdagen för psykisk hälsa 10.10. Visa grönt ljus för att lyssna!

Var och en är värd att bli hörd. I alla bemötanden – såväl i familjen, fritidssysselsättningar, studier, på arbetsplatsen, som i hälsovården. Genom att verkligen lyssna kan alla påverka varandras liv och medverka till att bygga ett jämlikare samhälle.

Världsdagen för psykisk hälsa firas än en gång den 10 oktober. Årets tema handlar om att lyssna, eftersom vårt välbefinnande påverkas i stor grad av hur vi blir bemötta.

Fem orsaker varför att lyssna och bli hörda är viktigt för oss

 1. När vi blir hörda, förstärks vår mentala hälsa och välmående. När vi blir hörda, upplever vi att vi är viktiga och accepterade. Det förstärker grunden för hur vi värdesätter oss själva.
 2. Att lyssna fördjupar våra människorelationer. Genom att dela våra erfarenheter och tillsammans fundera över saker ökar den gemensamma tilliten.
 3. Att bli hörd ökar din självkänsla. Vi förhåller oss ofta onödigt strängt gentemot oss själva. Att någon annan förhåller sig skonsammare gentemot oss, hjälper även oss själva förhålla oss skonsammare mot oss själva.
 4. Att lyssna och bli hörda förbättrar vår fysiska hälsa. En varm, genuin interaktion hjälper en att slappna av. Det sänker hjärtats puls och blodtrycket och ökar på utsöndringen av hormoner av belåtenhet i vår kropp. 
 5. Att lyssna ökar på jämställdheten och känslan av att höra med. Ett äkta intresse gentemot en annan erbjuder en möjlighet att lära sig nya saker och hjälper förstå våra olikheter.

Delta och visa grönt ljus för att lyssna:

Vi uppmuntrar alla att vara närvarande och lyssna i alla bemötanden.

 • Sprid meddelandet i sociala medier 5 – 10.10.
 • Dela meddelandet i sociala medier och bjud in andra (MIELI ry i sociala medier: Instagram/Twitter @mielenterveys, facebook.com/mielenterveys )
 • Lys upp ett lämpligt objekt med grönt ljus 10.10 kl. 18
 • Vi utmanar dig att lysa upp byggnader, fönster, minnesmärken osv. med grönt ljus. 10.10 kl. 18
 • Klä er i grönt: välj gröna kläder eller annan lämplig rekvisita. Dela bilder i sociala medier och utmana andra att delta.
 • Dela dina gröna bilder på Instagram och Facebook med taggarna: #vihreäävaloa #gröntljus #ketävoisitkuunnella #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä
 • Genom att publicera bilden på Instagram med #vihreäävaloa 5.–11. oktober deltar du i dragningen av ett Bookbeat-presentkort.
 • Stöd Mieli rf:s arbete för den mentala hälsan.
  Donera 10 euro 10.10. på Världsdagen för psykisk hälsa. SMSa MIELI till nummer 16499 (meddelandepris 10 €).

Material för föräldrar till små barn och dem som arbetar i småbarnfostran

 

Bakgrund till kampanjen Världsdagen för psykisk hälsa

Firandet av Världsdagen för psykisk hälsa startades år 1992 av Världsförbundet för psykisk hälsa (World Federation for Mental Health).
MIELI Psykisk hälsa i Finland rf delar budskapet om att psykisk hälsa är en resurs som var och en kan stärka. På Världsdagen för psykisk hälsa är vårt mål att väcka diskussion om psykisk hälsa som grund för välbefinnandet, hälsan och funktionsförmågan.

MIELI rf koordinerar kampanjen Grönt ljus för att lyssna på Världsdagen för psykisk hälsa 2020.

Vihreää valoa kuuntelemiselle!

Läs mer om temat:

Yhteystiedot

Katja Müller
Suunnittelija, markkinointi- ja digiviestintä
Kansalaistoiminnot

+358 40 667 1415Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki