Luonnosta mielenrauhaa etsivän miehen tarina voitti MHAW-lyhytelokuvakilpailun

Uutiset

Lyhytelokuva “Kukkuu” sijoittui ensimmäiselle sijalle Mielenterveysseuran Mental Health Art Week -tapahtumaviikon lyhytelokuvakilpailussa 2017. Toiseksi tuli “Healing Wounds” ja kolmanneksi “Halonkantaja”. Lisäksi kunniamaininnan tuomaristolta sai ”Tuska-Jussin Puskaretki”.

Kilpailuun osallistui 13 elokuvaa ja niistä kuusi valittiin näytettäväksi Kevätmieltä Lapinlahdessa -tapahtumassa Lapinlahden auditoriossa 20.5.2017. Tämän vuoden kilpailun teemana oli mielen hyvinvointia luonnosta. Sijoittuneet lyhytelokuvat käsittelevätkin mielen hyvinvoinnin vahvistamista etenkin luontoympäristön vaikutusten kautta. Lyhytelokuvakilpailun tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna elokuvaohjaaja Saara Helene Murto, Metsähallituksen Luonnon päivät -projektipäällikkö Joel Heino ja Suomen Mielenterveysseuran viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma.

Sijoittuneet elokuvat ja tuomariston kommentit

Kukkuu-elokuvan ruutukaappaus. Nuori mies etualalla ja takana teksti Kukkuu.

1. sija Kukkuu

Tekijät: Miika Moilanen ja Ossi Nikkonen

Pasilla alkaa soimaan… Kesken pomon puhuttelun Pasilla alkaa soimaan päässä linnunlaulu. Hän ryntää työpaikaltaan keskelle luontoa veden äärelle käsitelläkseen stressiä ja haastavaa tilannetta.

Tuomariston kommentti: Oivaltava, hauska tarina työelämän tuomasta ahdistuksesta ja pakotiestä luonnonrauhaan. Elokuva sisältää opetuksen kuinka voi palautua stressistä ja käsitellä haastavia tilanteita astumalla ulos luontoon. Elokuva on taidokkaasti kuvattu ja leikattu.

Ruohikko ja polkua.

2. sija Healing Wounds

Tekijä: Ulla Laisi

Elokuva kertoo retkestä metsään, jossa elokuvan henkilö tekee asetelmia maastoon luonnon aineksista. Teemaksi muodostuu haavat ja niiden paraneminen. Taiteen tekeminen ja luonnossa olo voi auttaa käsittelemään vaikeita asioita.

Tuomariston kommentti: Yksi ihminen on saanut itse kuvaamalla, ilman sanoja kerrottua hyvän tarinan. Elokuva kertoo tärkeän viestin: ihmisen täytyy pitää huolta itsestään ja luonnosta. Luonto huoltaa myös ihmistä ja molemmat tarvitsevat välillä tikkejä.  Elokuva rohkaisee luomaan omia taideteoksia, aina ei tarvita suurta tuotantoryhmää.

3.sija Halonkantaja

Tekijät: Juha Lankinen ja Anssi Hyvönen

Kaupungin hektisyys ja levottomuus saavat ahdistuneen miehen pakenemaan maalle puutöiden pariin, ja löytämään mielenrauhan luonnonhelmasta.

Tuomariston kommentti: Elokuvaan on helppo samaistua. Tarinassa on kuvattu hyvin kaupungin melusta ahdistunutta mieltä, joka hakee rauhaa luonnosta. Henkilö löytää oman rytmin luonnossa puuhailusta. Elokuva on taidokkaasti kuvattu.

Kunniamaininta yhteisöllisyyteen ja rohkeuteen liittyen: Tuska-Jussin puskaretki

Tekijät: Tiina Saavalainen ja Puska-ryhmä

Elokuva kertoo masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivän Jussin yrityksestä löytää hyvää mieltä ja helpotusta oireisiin metsästä.  Elokuvassa pohditaan mielekkään luonnossa liikkumisen vaikutuksia mielen hyvinvoinille.

Tuomariston kommentti: Kaunis tarina toisen tukemisesta. Elokuva on realistinen kuvaus yksilöllisten ja yhteisöllisten voimavarojen vahvistamisesta. Elokuvassa tulee esille lähiluonto ja sen merkitys arkipäivän hyvinvoinnissa.

Takaisin