In memoriam Jarkko Eskola, 1938–2021

Uutiset

MIELI ry kunnioittaa Jarkko Eskolan muistoa ja monipuolista, uraauurtavaa työtä mielenterveyden parissa.

Ylijohtaja Jarkko Eskola kuoli 17. kesäkuuta 2021 Helsingissä 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 27. toukokuuta 1938.

Kun Jarkko Eskolan valmistui psykiatriksi 1971, hänen uransa käynnistyi Lääkintöhallituksessa psykiatrisen hoitojärjestelmän parissa. Suomen 59 mielisairaalassa oli 1970-luvulla 21 000 potilasta. Eskola kävi jokaisessa niistä psykiatrisen hoidon tilanteen hahmottamiseksi. Uudistusprosessissa saneerattiin sairaalat, rakennettiin mielenterveystoimistojen verkosto ja vahvistettiin alan henkilöstömäärää.

Jarkko Eskola siirtyi Sosiaali- ja terveysministeriöön 1982. Hänen johdollaan syntyi muun muassa maineikas itsemurhien ehkäisyprojekti 1987–97  ja Suomi nosti mielenterveyskysymykset EU:n agendalle, tuloksena EU:n mielenterveysstrategia. Myös vastuu alkoholipolitiikasta siirtyi Alkolta sosiaali- ja terveysministeriölle Eskolan virkamiesvalmistelun tuloksena.

Eskolan analyyttinen ajattelu ja kansainvälisyys muokkasivat Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Hänen toimintansa kansainvälisissä verkostoissa kuten Maailman Terveysjärjestössä toi Suomelle vaikutusvaltaa.

Eskola kehitti Suomen psykiatriyhdistyksen ja MIELI ry:n, tuolloisen Suomen Mielenterveysseuran hallituksissa ehkäisevää mielenterveystyötä ja psykiatrista terveydenhuoltoa.

MIELI Suomen Mielenterveys ry kunnioittaa Jarkko Eskolan muistoa ja elämäntyötä, ja ottaa osaa omaisten suruun.

Takaisin