Mental Health Art Week Tampere 2019

Monitaiteisessa iltatapahtumassa on mahdollisuus nauttia taiteesta ja tehdä taidetta itse. 

Paikka: Torstaina 23.5. klo 17 - 21 Tampereella, Mielikahvila, Sorinkatu 4 
Ohjelman tarkempi aikataulu löytyy sivun alaosasta.

Tapahtumassa esiintyvät Jukka Nousiainen, jonka levy "Ei enää kylmää ja pimeää" valittiin Soundi-lehden kriitikoiden äänestyksessä vuoden levyksi 2018, sekä Tampereen Kulttuuripaja Virran esiintyvä bändi Väärän väriset tapetit. 

Sirkus Fokus-hankkeen kanssa pääsee kokeilemaan sosiaalista sirkusta ja Kulttuuriosuuskunta Uulu järjestää aikuisten muskarin. Sami Nygrénin ohjaamassa kirjoittajapiirissä käydään läpi kirjoittamisen iloja ja suruja. 

Käsityöaktivistiryhmä Radikaalit Ristipistot Tampere järjestää avoimen kokoontumisen. Kimmo Ylösen Magreb-Pohjola -telttataideteoksen sisällä voi juoda teetä ja käydä hyviä keskusteluja. Tapahtuman aluksi voi käydä toivomassa omia suosikkikappaleitaan ja kuuntelemassa muiden suosikkeja. 

”Taiteen ja kulttuurin merkitys hyvinvoinnille” -keskustelussa pohditaan, miten taide saadaan osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja kuullaan kuulumisia 100 minuuttia taidetta -kampanjan edelläkävijöiltä Lempäälän Kotokampuksesta, Tampereen Koukkuniemestä ja Tays Pitkäniemestä. 

Illan aikana kuullaan Liinu Lähteen ja Sami Nygrénin runoesitykset sekä Janne Vattulaisen stand up -esitys Äly hoi älä jätä. Mielikahvilassa on esillä Laura Aron ja Sami Nygrénin taideteoksia. 

Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä lukuisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa Mielikahvila ja sen vapaaehtoiset, Tampereen mielenterveysseura ry ja Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipiste.

Mental Health Art Weekin ja 100 minuuttia taidetta -kampanjan ytimessä on sama ajatus: 

Taiteessa kaikki tunteet ovat hyväksyttyjä ja oikeita. Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on tutkimuksissa todettu olevan positiivisia vaikutuksia fyysiseen terveyteen, mielen hyvinvointiin sekä koettuun hyvinvointiin, elämänlaatuun ja onnellisuuteen.

100 minuuttia taidetta -kampanja innostaa osallistumaan taiteeseen ja kulttuuriin vähintään sadan minuutin ajan joka viikko. Kampanja haastaa kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimijat ottamaan taiteen ja kulttuurin pysyväksi osaksi toimintaansa. Kampanja on käynnissä 24.1. - 31.10.2019. Kampanjaa koordinoi Taiteen edistämiskeskus. 

Tervetuloa taiteen ja kulttuurin äärelle kokemaan, kokeilemaan ja tekemään – sekä kertomaan muille, mitä vaikutuksia taide ja kulttuuri saavat aikaan!

Mental Health Art Week Tampere 

Aika: Torstai 23.5.2019 klo 17-21 

Paikka: Mielikahvila, Sorinkatu 4, Tampere (Sorina, 1. krs) 

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Mielikahvilassa on tarjolla pientä purtavaa. 

Tapahtuman ohjelma: 

Klo: 17.00 – 18.00 Toivemusiikkia
Tule toivomaan omaa suosikkikappalettasi. Raadin vetäjänä Mikko Hokkanen 

Klo: 17.00 – 18.45 Tule kokeilemaan sosiaalista sirkusta!
Sirkus Fokus ajaa paikalle sirkuspyörällään ja tuo mukanaan sirkusvälinekattauksen: tarjolla herkullisia jongleerausvälineitä ja syötävän hyviä elämyksiä. 

Klo: 17.30 – 18.15 Taiteen ja kulttuurin merkitys hyvinvoinnille -keskustelu
Miten taide saadaan osaksi jokaista päivää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa? Mikä siinä on helppoa ja mikä siinä on vaikeaa? Miten taide toimii ja vaikuttaa? 

Keskustelussa kuullaan kuulumisia 100 minuuttia taidetta -kampanjan edelläkävijöiltä Lempäälän Kotokampuksesta, Tampereen Koukkuniemestä ja Tays Pitkäniemestä. Keskustelua luotsaa taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Arttu Haapalainen. 

Klo: 18.00 – 19.00 Aikuisten muskari Henna Leisiö
Aikuisten muskarissa jokainen saa tehdä sitä, mikä hyvältä tuntuu ja parhaiten itselle sopii. Mukana on soittimia eri maista, ja jokaisella vapaus valita kuinka paljon haluaa osallistua niiden soittamiseen. Lue lisää täältä: Kulttuuriosuuskunta Uulu.

Klo: 18.30 – 18.45 Sami Nygrén: runoja 
Runoilija Sami A. Nygrén on v. 1999 junantuoma tamperelainen kitaraa soittava neljän teoksen isä ja kahden kissan yksinhuoltaja.
"olen mies johon on asennettu Windows vaikka Linux olisi parempi" (Valitus, virret, korkeat veisut, 2017) 

Klo: 18.45 – 19.00 Liinu Lähde: runoja 
Liinu Lähde on tamperelainen kirjailijanimimerkki, jonka takaa löytyy paitsi kirjailija, myös runoilija, harrastevalokuvaaja ja taiteen sekatyöläinen. Ihmisyys ja siihen liittyvä elämänkirjo, kirpeänironinen yhteiskuntakriittisyys ja huumoria pursuava maalaisromantiikka kuuluvat Lähteen aihepiireihin. 

Klo: 19.00 – 19.30 Väärän väriset tapetit 
Väärän väriset tapetit on vuodesta 2015 alkaen toiminut tamperelainen yhtye, joka soittaa kirjavaa rock-musiikkia nurmikossa kierimisestä, ankeista juhlista ja halvoista kerrostaloyksiöistä. Lue lisää täältä.

Klo: 19.00-21.00 Kirjoittajapiiri, ohjaajana Sami Nygrén
Kirjoittajapiiri kokoontuu joka toisen viikon tiistaisin Mielikahvilassa. Edustettuina ovat kirjallisuuden tyylilajit lyriikasta proosaan. Ryhmässä käydään läpi kirjoittamisen iloja ja suruja osallistujien omien tekstituotosten avulla sekä tehdään lyhyitä harjoituksia, joiden avulla voidaan saada mahdollisia lukkoja avatuksi. Kirjoittajapiiriin on tervetullut niin kirjoittamisen konkari kuin vasta-alkajakin ja siellä voi käydä silloin kun se itselle sopii. Lue lisää täältä. Lisätiedot: saminygren@gmail.com, p. 040-1404326 

Klo: 19.35-19.55  Janne Vattulainen: stand up -esitys Äly hoi älä jätä 

Klo: 20.00 – Jukka Nousiainen (soolona)
Jukka Nousiaisen uusin levy, kesällä 2018 ilmestynyt "Ei enää kylmää eikä pimeää" käsitteli selviytymistä rahan ehdoilla muuttuvassa kaupungissa. Levy keräsi kiittäviä arvioita kautta linjan ja kriitikot valitsivat sen vuoden levyksi Soundi-lehdessä. Lue lisää täältä

”Olen ollut häkeltynyt siitä kuinka lämpimän vastaanoton viimeisin levyni sai. Sehän kertoo kuitenkin enimmäkseen minun mielenterveydestäni - tai ongelmistani sen kanssa. Kuka sellaista jaksaa kuunnella? Monet ovat tulleet puhumaan siitä, kuinka he saavat voimaa musiikistani. Itse koen että itse musiikki on tärkeintä, minä toimin musiikkikappaleiden koostajana ja esittäjänä vain asioiden välittäjänä.” 
 

Koko tapahtuman ajan:

 • Radikaalit Ristipistot Tampere
  Radikaaleissa Ristopistoissa väkerrellään pieniä (tai miksi ei isompiakin) vallankumouksellisia tekoja – Julista vihaasi, rakkauttasi, turhautumistasi, utooppisia haaveitasi neulalla ja langalla kankaalle queerfeministisessä hengessä!
   
 •  Kimmo Ylönen: Magreb-Pohjola -teos.
  ”Päätin ommella yhteen noiden seitsemän teltan huiput. Voimme tulla saman katon alle. Juomme kenties kupin kahvia, kuten on tapana suomalaisessa keittiössä ja beduiinin teltassa. Teos pyrkii tarkastelemaan kulttuurien kulkemista ja vaikutteiden välittymistä enemmän niitä yhdistävien kuin erottavien piirteiden kautta.” 
   
 • Mielikahvilassa on esillä Laura Aron ja Sami Nygrénin taideteoksia 

Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä lukuisten taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa Mielikahvila ja sen vapaaehtoiset, Tampereen mielenterveysseura ry ja Taiteen edistämiskeskuksen Tampereen toimipiste. 

Lisätietoa: 

Mielikahvila 
Emmi Siirtonen
p. 050 3541 695 emmi.siirtonen@mielikahvila.fi www.facebook.com/mielikahvila 

Taiteen edistämiskeskus 
Arttu Haapalainen
p. 0295 330 843 arttu.haapalainen@taike.fi https://100minuuttiataidetta.taike.fi/