Yrittäjä ymmärtää yrittäjää

Yrittäjä Esa Mäkelä kertoo Yrittäjien hyvinvointikilta -toiminnasta (kesto 4:02)

Yrittäjä Esa Mäkelälle koitti keväällä 2007 rankka elämänvaihe, kun hänen vaimonsa sai haimasyövän diagnoosin.

Pariskunnalla oli molemmilla omat yritykset hoidettavinaan. Sairauden edetessä ja vaimon voimien heiketessä omaishoito muuttui vähitellen saattohoidoksi. Oman yrityksen hoito jäi toissijaiseksi ja raskas elämäntilanne sai Mäkelän jo täyttämään eläkehakupaperit, kunnes hänen korviinsa kantoi tieto tulevasta Yrittäjien hyvinvointikillan tilaisuudesta. 

– Olin valmis lähtemään mukaan toimintaan, ja halusin nähdä, mitä se toisi tullessaan. Osallistuin aluksi ryhmätoimintaan, jossa ammattiohjaajan johdolla käsiteltiin mielenterveyden asioita.

Mäkelä kertoo, että mielenkiintoisin vaihe toiminnassa oli parityöskentelyn aloittaminen. Ryhmätoiminnan alkujakso oli jo virittänyt osallistujat siihen, että oli helppoa avautua toiselle yrittäjälle, ja kertoa syvimmistä mielentiloistaan ja kokemistaan ongelmista.

Elämä yrittäjänä jatkuu

– Oli sykähdyttävää huomata, kuinka molemminpuolinen syvällinen keskustelu ja asioiden pohdiskelu keskustelukumppanin kanssa tuotti voimaantumisen tunnetta. Erityisen hyvältä tuntui, kun parityöskentelyssä tunsi keskustelukumppaninsa saaneen huojennusta mieltään pitkään painaneisiin asioihin.

Vähitellen Mäkelästä tuli mentori muille yrittäjille. Hänen oma kiltaryhmänsä on jatkanut tapaamisia aina tähän päivään asti.

– Enää meillä ei ole varsinaista ohjaaja eikä ohjattua toimintaa, mutta kun kerran olemme toisillemme jo uskoutuneet, niin jatkamme tapaamisia vapaamman keskustelun merkeissä. Edelleen jaamme huolia ja murheitakin, mutta nyt useita vuosia kokoontuneina hieman kevyemmissä merkeissä.

Yksin ei kannata jäädä

– On tuhoisaa, jos yrittäjä jää yksin painamaan pitkää päivää. Hän tarvitsee verkostoja, joista ammentaa uusia ideoita ja tukea mahdollisiin ongelmiin. Silloin selviytyy päivittäisistä rutiineista ja töistä huomattavasti vähemmässä ajassa ja kykenee antamaan apua myös toisille yrittäjille.

Kiltatoiminnan myötä Mäkelä on siis saanut myös aiempaa enemmän vapaa-aikaa.

Yhteystiedot

Tiina Lumijärvi
Päällikkö, Aikuistyön yksikkö
Asiantuntija, Työelämä ja Mielenterveyden ensiapukokonaisuus

+358 40 652 7880Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki