Vuorovaikutusta on…
… vitsailu, juttelu, kiistely, nauraminen, asiakastapaaminen, hellittely, tervehtiminen, kuuntelu, palaveri, väittely, rupattelu, riitely, chattailu, kiittäminen, verkossa asiointi, somepostaus, kaupankäynti, liikenneraivo, kohteliaisuuksien vaihtaminen…
Rakentavassa vuorovaikutuksessa tarvitaan kykyä kuunnella ja kohdata, olla läsnä. Pyrkimys ymmärtää ja kuulla toisia auttaa rakentamaan siltaa ihmisen luota toisen luo.
Näissä artikkeleissa avataan, miten voi oppia paremmaksi kuuntelijaksi. Lisäksi kuuntelemisesta kertovat keskusteluja rauhoittava vuorovaikutuspäällikkö, psykoterapeutti ja nuorten chat-keskustelujen luotsaaja:
Paremmaksi kuuntelijaksi voi oppia
- Aktiivinen kuuntelu on kuuntelemista ja kuullun sanoittamista
- Vuorovaikutuksen kompastuskivet ja niiden väistäminen
- Itsen tuntijaksi: 5 vinkkiä minätietoisuuteen ja minäviesteihin
Kokemuksia kuuntelemisesta
Myötätunnon siltaa rakennetaan uteliaisuudella
Tietoinen läsnäolo on auttanut Helena Hyväristä kuuntelemaan ja kohtaamaan paremmin itseä ja toisia. Omien lasten kanssa olemiseen on löytynyt uudenlaisia tapoja ja sanoituksia. Työssä on avautunut mahdollisuus kohdata ihmiset ensin ihmisinä.
Lue artikkeli: Helena Hyvärinen: ”Myötätunnon siltaa rakennetaan uteliaisuudella”
Ammattina keskustelun rauhoittaminen
Ylen vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto on kohdannut työssään vihapuhetta, rasismia ja ryöpsähtäneitä keskusteluketjuja, vihaista palautetta ja salaliittoteorioita. Vaikeimpiakin kohtaamisia on auttanut eteenpäin pyrkimys ymmärtää toista.
Lue artikkeli: Ammattina keskustelun rauhoittaminen
Kuuntelemisen jäljillä psykoterapeutin matkassa
Psykoterapeutti Teemu Ollikaisen mukaan kuunteleminen on valtavan tärkeää, ja sillä on isoja vaikutuksia ihmisten elämään. Pahimmillaan huono kuuntelu voi johtaa vääriin päätöksiin, väärään lääkitykseen tai hoitovirheisiin.
Lue artikkeli: Kuuntelemisen jäljillä, psykoterapeutin matkassa
Chatissa nuori viestii emojein ja kapiteelein
Kuunteleminen Sekasin-chatissa on erilaista kuin puhelimessa, koska ruudulta puuttuvat ääni ja äänenpainot. Empatiaa nuorelle voi kuitenkin osoittaa kirjoittamalla ja kysymällä suoraan. Sekasin.chatin tiimipäällikkö Miguel Reyes kertoo vuorovaikutuksesta diginatiivinuorten kanssa.
Lue artikkeli: Chatissa nuori viestii emojein ja kapiteelein