Lapseni kiusaa, mitä teen?

Olet saanut tietää lapsesi kiusanneen toista lasta. Selvitä tilanne ja vakuuta lapselle, että kiusaaminen on todella väärin ja se on heti lopetettava.

  • Olet luultavasti kuullut opettajalta tai jonkun toisen oppilaan vanhemmilta, että lapsesi on kiusannut jotain toista lasta. Tieto saattaa tuntua sinusta hyvinkin hämmentävältä ja sinun voi olla vaikea uskoa sitä todeksi. Kysy lapselta, miltä saamasi tieto hänestä tuntuu ja tunnistaako hän itse olevansa kiusaaja. Pyri vakuuttamaan lapsi siitä, että kiusaaminen on todella väärin ja se on lopetettava heti.

Jos kiusattu lapsi ja hänen vanhempansa toivovat tapaamista, jossa olet läsnä lapsen kanssa, se saattaa olla hyvä idea. Tapaamisessa lapsesi voi luvata kiusaamalleen lapselle läsnä ollessasi, että hän ei enää jatkossa syyllisty kiusaamiseen.

Jos lapsi ei myönnä kiusaamista ja et ole itsekään varma, mikä on totta, kannattaa niin ikään järjestää tapaaminen opettajan ja kiusatuksi epäillyn lapsen ja hänen vanhempiensa kanssa. Totuus kiusaamisesta on ehdottomasti selvitettävä. Mikäli lapsesi todella kiusaa jotakin muuta lasta ja kieltäydyt uskomasta tätä todeksi, saatat tehdä jonkun muun lapsen jokaisen koulupäivän todella surulliseksi ja rankaksi. Sinun tehtäväsi on saada lapsesi ymmärtämään, että kiusaaminen on väärin.

  • Kun kiusaamistapaus on kertaalleen selvitetty, ole jatkossakin yhteydessä lasten opettajaan, kiusattuun lapseen ja hänen vanhempiinsa ja varmista, että kiusaaminen ei ole jatkanut tai muuttanut muotoaan esimerkiksi kaveripiiristä poissulkemiseksi.
  • Ole tarkkana, ettet itse huomaamattasi käyttäydy kiusaamiseen kannustavilla tavoilla, esimerkiksi arvostele muiden ihmisten ulkonäköä, puhetapaa, tai erilaisia taitoja ja niin edelleen tai anna muuten olettaa, että jotkut ihmiset olisivat parempia kuin toiset. Lapsi saattaa käytöksesi perusteella ajatella, että hänellä on oikeus sanoa oma näkemyksensä esimerkiksi jonkun ihmisen ulkonäöstä tälle itselleen.