Onkohan minulla syömishäiriö?

Syömishäiriö alkaa tavallisimmin nuorena, jolloin omaan kehon ja siinä tapahtuviin muutoksiin ryhtyy kiinnittämään enemmän huomiota. Median välittämä vääristynyt kuva ihannevartalosta voi osaltaan aiheuttaa turhaa itsekritiikkiä ja häpeää.

Syömishäiriö alkaa usein puolivahingossa. Jossain vaiheessa laihduttamista ei vain enää pystykään lopettamaan tai välipäivän pitäminen liikunnan harrastamisesta tuntuu mahdottomalta. Jos syöminen/syömättömyys tai liikunnan harrastaminen tuntuu koko ajan pyörivän mielessä tai ne vievät paljon aikaa normaalilta elämältä, jotain on luultavasti pielessä. Lääkäri osaa määritellä, onko mahdollisesti kyse syömishäiriöstä ja miten asiassa kannattaisi edetä. Apua syömishäiriöön kannattaa aina hakea.

Syitä syömishäiriöihin on useita. Joskus syömishäiriö voi olla seurausta koulukiusaamisesta tai heikosta itsetunnosta, joskus elämäntilanteen muutoksesta tai jostain pelottavasta tapahtumasta. Myös vanhempien ruokailutottumukset ja yleinen ilmapiiri kotona saattavat vaikuttaa sairastumiseen.

Syömishäiriöitä hoidetaan yleensä keskusteluavulla ja ravitsemusterapialla. Keskusteluapu tarkoittaa sitä, että omaa elämäntilannetta pohditaan yhdessä esimerkiksi psykologin kanssa ja mietitään syitä syömishäiriölle ja keinoja toipua siitä.

Lisätietoja saat Syömishäiriöliitto SYLI ry:stä.