Vanhemmallani on mielenterveysongelmia

Vanhemman mielenterveysongelma voi olla hämmentävää ja pelottavaa. Parhaassa tapauksessa vanhempasi on osannut selittää sinulle hyvin, mistä sairaudessa on kyse, kuitenkaan kuormittamatta sinua liikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että isä tai äiti on kertonut, millaisia oireita sairaudella on ja miten sairaus vaikuttaa hänen käytökseensä. On kuitenkin tärkeää, että varsinaiset sairauteen liittyvät huolet vanhempasi jakaisivat jonkun aikuisen ihmisen kanssa. Sinun tehtäväsi ei ole tukea sairasta vanhempaa.

Vanhemman sairaus saattaa näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Äitiä tai isää näyttää väsyttävän jatkuvasti. Hän saattaa vain maata sängyssä eikä oikein jaksa huolehtia itsestään tai muista.
  • Vanhempi on aiempaa ärtyisempi. Hän saattaa huutaa usein ja vaikuttaa vihaiselta tai itkuiselta.
  • Joissain sairauksissa vanhemmalla saattaa olla myös outoja juttuja, hän voi puhua kummallisia ja pelottaviakin asioita.

Vanhemman sairastuminen aiheuttaa sinussa tai sisaruksissa luultavasti aluksi pelkoa ja hämmennystä, ehkä häpeääkin. Kun vanhempi on itse oppinut elämään sairauden kanssa, saanut siihen sopivaa hoitoa ja lääkitystä sekä mahdollisesti alkanut toipuakin, asiat alkavat yleensä olla paremmin.

Jotkut lapset syyttävät vanhemman sairaudesta itseään. Se on aina aiheetonta. Kuten vanhempi ei ole itse voinut vaikuttaa sairastumiseensa, et ole sinäkään voinut. Lapset saattavat helposti yrittää piristää vanhempaansa tai ajatella, että jos he ovat kiltimpiä, sairaus paranee nopeammin. Lasten tehtävä ei ole kuitenkaan yrittää hoitaa vanhempaansa, sitä varten ovat olemassa esimerkiksi lääkärit.

Vanhempasi sairaudesta huolimatta sinun kuuluisi elää mahdollisimman normaalia, ikäisellesi kuuluvaa elämää. On tärkeää, että käyt harrastuksissa ja näet ystäviäsi entiseen tapaan ja pyrit myös nauttimaan elämästä.

Tär­ke­ää muis­taa:

  • Jos vanhemman sairaus mietityttää, siitä on hyvä keskustella jonkun kanssa.  
  • Et ole yksin. Mielenterveyden ongelmat ovat Suomessa hyvin tavallisia. Myös moni muu lapsi on samanlaisessa tilanteessa kuin sinä. MLL:n Nuortennetissä voi keskustella mieltä askarruttavista asioista.
  • Mielenterveyden ongelmiin on saatavissa tehokasta hoitoa. Useimmista mielenterveyden häiriöistä voi joko parantua täysin tai sitten oireet pystytään pitämään kurissa oikealla lääkityksellä ja muulla hoidolla.
  • Sinun ei pidä ryhtyä vanhempasi hoivaajaksi, vaan elää tavallista lapsen tai nuoren elämää. Voit itsekin paremmin, jos tapaat entiseen tapaan ystäviäsi, käyt harrastuksissa ja niin edelleen. Oma hyvinvointisi on myös vanhemmillesi tärkeää.

Lisätietoja saat FinFamin sivuilta.

Lisätietoa myös Toimiva lapsi ja perhe menetelmistä.