Miten tuen kriisissä olevaa: ole läsnä ja kuuntele

Koettuaan jotain järkyttävää läheisellä voi olla tarve puhua siitä yhä uudelleen. Jo olemalla läsnä ja kuuntelemalla autat häntä käsittelemään tapahtunutta.

Voit kysellä läheiseltäsi, miltä hänestä tuntuu. Kannattaa välttää itse antamasta valmiita vastauksia, vaan antaa toisen kertoa omista tuntemuksistaan. Puhuminen on merkki siitä, että kriisissä oleva haluaa käsitellä asiaa ja on valmis jakamaan tunteitaan toisten kanssa.

Kaikkein tärkeintä on uskaltaa ottaa yhteyttä ja tarjota omaa aikaa kriisissä olevalle. Liian usein lähipiirissä olevat ihmiset eivät uskalla kohdata kriisissä olevaa esimerkiksi siksi, että he pelkäävät sanovansa jotain väärää. Epäsopivia tuen ilmauksia pahemmalta tuntuu kuitenkin yksinjääminen ja hämmennys läheisten katoamisesta juuri silloin, kun heitä tarvitsisi.

Läheisten tarjoama hyvin konkreettinen apu voi olla tärkeää. Kun ei ole itse jaksanut käydä edes kaupassa, on tuntunut hyvältä tehdä ystävän kanssa yhdessä ruokaa. Konkreettisen tekemisen, kuten siivoamisen tai ruuanlaiton lomassa on voinut samalla jutella vaikeista asioista. Voit tukea kriisissä olevaa läheistäsi: kuuntelemalla, olemalla lähellä, auttamalla arjessa, pitämällä yllä toivoa, osoittamalla, että sinulla on aikaa nyt ja jatkossa ja auttamalla tarvittaessa hakemaan ammattiapua.

Seuraava: On monta tapaa surra

Takaisin Sairastuminen voi olla kriisi -pääsivulle