Kun työ lähtee

Julkaistu Mielenterveys-lehdessä 1/2016

Elämässä on tilanteita, jotka jäävät tarkasti mieleen.

Yksi sellainen on hetki, kun kuulee saavansa potkut. Olen itsekin sen kokenut. Muistan edelleen tilanteen ja sen sävyt, yksityiskohtia myöten, vaikka siitä on jo useampi vuosi.

Se osoittaa tapahtuman merkitystä. Potkut on kova koettelemus.

Itse olin ehtinyt valmistautua. Tiesin, että johtajan mandaatti perustuu esimiehen ja omistajan luottamukseen. Aavistin, että se rakoili. Olin valmis kohtaamaan tilanteen.

Tiesin myös, että olin tehnyt työni parhaan taitoni mukaisesti ja olimme saaneet työyhteisössä paljon yhdessä aikaiseksi. Olin toki tehnyt virheitä. Silti koin vahvasti, että saatoin lähteä pystyssä päin.

 

Meitä potkut saaneita on tänä päivänä paljon, ja määrä saattaa valitettavasti kasvaa.

Maailma on kovassa muutoksessa. Suomalainen työ on menettänyt kilpailukykyään. Maailmalla tehdään monet asiat paremmin ja edullisemmin. Koneet ja ohjelmat korvaavat ihmistyötä. Maarajojen merkitys vähenee, kun työ etsii tekijöitään.

Yhä useampi hyvää työtä tekevä ammattilainen menettää työpaikkansa ja joutuu etsimään uutta, mikä ei ole tänä päivänä helppoa.

Työelämä muuttuu – paljon nopeammin kuin Suomen jäykät työmarkkinat.

Yhä useampi työllistää itsensä yksinyrittäjänä, mikä tarkoittaa harvoin yksin yrittämistä. Usein yksinyrittäjä tekee työtä verkostossa muiden kanssa. On tullut myös kevytyrittäjyys, jossa tehdään työtä yrittäjän lailla mutta laskutuksen hoitaa joku muu.

 

On tärkeä nähdä, että ihmisarvo ja osaaminen jäävät, vaikka työpaikka lähtee.

Työpaikan menetyksen hetkellä on hyvä käydä läpi se, mitä on elämässä tehnyt, oppinut ja on valmis oppimaan tulevien vuosien aikana.

On tärkeä nähdä, että työpaikan menettäminen on aina myös mahdollisuus.

Kun yksi ovi menee kiinni, uusia avautuu. Pitää vain olla rohkeutta ja uskallusta käydä niistä. Joskus se voi vaatia isojakin muutoksia, mutta usein ne kannattavat.

Olennaista on luottaa itseen, omiin taitoihin ja osaamiseen, nähdä oma arvonsa.

Itseluottamuksen rakentamisessa avain on itsetuntemus. Kuka olen, mistä tulen, mihin perustan, mitä osaan ja mitä haluan?

Kun perusta on vahva ja suunta kirkas, uuteen on helpompi käydä.

Oli tie mikä tahansa, se kysyy luottamusta. Ihmisoikeustaistelija Martin Luther King sanoi, että luottamusta on astua portaille, vaikka ei tiedä, mihin ne vievät.

Tätä luottamusta toivon Sinulle.

 

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on päätoimittaja, joka aloitti Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana toukokuussa 2016.

Tilaa Mielenterveys-lehti