Mielenterveyspalkinnon saanut Arto Halonen: ”Esimerkkejä erilaisuudesta tarvitaan”

Uutiset

Hän on yhdessä draama- ja useassa dokumentaarisessa elokuvassaan käsitellyt eri tavoin ihmisen mieleen liittyviä teemoja: yhteiskunnan ihmiselle sovittamaa pakkopaitaa, massaan sulautumisen tarvetta ja manipuloitavuutta sekä erilaisuutta.

 

ArtoHalonenNetti
Elokuvaohjaaja Arto Halonen sai palkinnoksi Kuutti Lavosen grafiikkaa.

Töidensä kautta Halonen on puhunut suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden hyväksymisen puolesta. Hän on kuvannut ihmiskohtaloita niin diktatuurien puristuksessa kuin yltäkylläisyyden lähes rajattomalta vaikuttavassa vapaudessa.

 

Viimeisimmällä, 2010 julkaistulla ja tähän mennessä suomalaisittain huikeaan 265 000 katsojan yleisöön yltäneellä Prinsessa-elokuvalla on pitkä historia. Halonen sai idean elokuvaansa 1995 ilmestyneestä lehtijutusta prinsessaksi itsensä nimenneestä Anna Lappalaisesta, joka eli skitsofreniapotilaana Kellokosken sairaalassa. Elokuvaa käsikirjoitettiin ja valmisteltiin vuosia.

 

Elokuvan avustajakaartiin kuului myös lukuisa joukko avohoitopotilaita, joille osallistuminen elokuvan tekoon oli merkittävä tehtävä. ”Katsojat ovat kokeneet elokuvan vaikeasta aiheestaan huolimatta valoisana ja toivoa antavana.” Halonen kertoo. ”Myös Kellokosken sairaalanäytöksessä suurin osa potilaista koki oman elinpiirinsä kuvauksen voimaannuttavana.”

 

Elokuvan pohjalta on käynnistynyt myös kouluissa kiertävä Prinsessa-kampanja, jossa käsitellään media- ja sosiaalikasvatuksen keinoin erilaisuutta. Tosielämän kuvaus on oppilaillekin vakuuttavinta työtä suvaitsevaisuuden puolesta.

 

Mielenterveysseura on jakanut mielenterveyspalkinnon vuodesta 1994 lähtien.


Teksti ja kuva: Ellen Tuomaala

Takaisin