Perheterapia-lehti

MIELI ry julkaisi vuosina 1985-2019 Perheterapia-lehteä. Lehti oli perheterapiaa sekä perhe- ja verkostokeskeistä työtä tekevien ammattilehti. Vuoden 2020 alussa lehden julkaiseminen siirtyi Suomen perheterapiayhdistykselle.

 

Perheterapia-lehden sisältöä

Perheterapia-lehden numerossa (4/2019) Miia Lehtonen kertoo, miten eronnut pari voi terapiassa rakentaa suhdettaan eron jälkeiseen elämään sopivaksi. Matti Rimpelä ja Ville Venesmäki puolestaan antavat ajattelemisen aihetta mielenterveystyön palvelulupauksen sommittelutyöhön keskustelupuheenvuorossaan. Terapiasta on monelle hyötyä, mutta mistä apu tuiki tärkeään arjen rakentamiseen? Arkiohjaus pitäisi heidän mielestään olla osa palvelulupausta. Lisäksi tarjolla on muun muassa kokemuksia systeemisestä työskentelystä lastensuojelussa ja kriittistä pohdintaa näyttämöllistymisestä.

Perheterapia-lehti (3/2019) käsittelee hankalia tilanteita, joihin terapeutti voi joutua. Miten kohdata epävakaa asiakas? Miten uhmakkuus- ja käytöshäiriödiagnoosin saaneet lapset vastustavat terapiaa? Lehdestä löytyy myös mielenkiintoisia haastatteluja ja perusteellinen katsaus vuoroasuvien lasten kokemuksiin.

Perheterapia-lehdessä (1/2019) oli kaksi vertaisarvioitua artikkelia. Janette Ojaniemi et al. nostavat keskiöön lapsen aseman perheterapian vuorovaikutuksessa. Kuunnellaanko lasta oikeasti?

Outi Alakärppä et al. puolestaan kertovat minkälaisia työmuotoja eri perhevalmennusohjelmat sisältävät. Heidän kirjallisuuskatsauksessaan on mukana interventioita seitsemästä maasta.

Kelan tukemaan psykoterapiaan pääsy on hidasta ja hankalaa. Tulisiko Suomessa olla terapiatakuu, joka takaa jokaiselle terapiaan pääsyn kuukauden sisällä tarpeen toteamisesta? Tätä mieltä ovat Alviina Alametsä ja Kristian Wahlbeck. Lue lisää Perheterapia-lehdestä 1/2019!

Perheterapialehdessä 4/2018 Jan-Christer Wahlbeck käsittelee pariterapian ulottuvuuksia. Numerossa esitellään myös Kasvun tukea, näyttöön perustuvien menetelmien työkalupakkia. Lehti on saatavilla täällä.

Eija-Liisa Rautiaisen Perheterapia-lehden (2/18) pääkirjoituksen "Perhe- JA pariterapiaa" voit lukea tästä. 

Vuoden 2018 ensimmäisessä numerossa käsitellään mm. lapsettomuuskokemuksen vaikutuksia parisuhteen hyvinvointiin.

Perheterapia-lehden numerossa (4/2017) julkaistaan tutkimus, jossa pariterapia-asiakkaiden ahaa-elämyksiä rekisteröitiin kun he katselivat videotallenteita omista terapiaistunnoistaan.

Lue Perheterapia-lehden (1/2017) artikkeli itsemurhia ehkäisevästä LINITY-menelmästä.

Perheterapia-lehden numero 4/2016 sisältää artikkelit muun muassa dialogisesta lähestymistavasta lastensuojelussa ja perheen luonnollisesta verkostosta osana perhetyöprosessia.

Numero 3/2016 käsitteli mm. sitä kuinka raha ja siihen liittyvät ristiriidat ovat yksi yleisimmistä riidanaiheista parisuhteessa. Voit ostaa lehden sähköisenä versiona täältä.

Lehdessä 2/2016 pohdittiin muun muassa naisten merkityksenannon tapoja silloin, kun hyvän äidin mallitarina ei toteudu omalla kohdalla sekä sitä millaisia selityksiä naiset antoivat väkivaltaisuudelleen parisuhteessa. Mukana oli myös kaksi kirja-arviota. Niistä toisen voit lukea täältä (Meidän pihan perhesoppa).

Vuoden 2016 ensimmäinen numero oli lastensuojelun teemanumero. Sen voit hankkia digilehtenä Lehtiluukusta.