Mielenterveysseura 120 -juhlavuosi

Toivoa, iloa ja voimaa

Lämpömittari näytti Helsingissä -13 astetta ja taivaalta putoili verkalleen lumihiutaleita. Oli tiistai 19. tammikuuta 1897, kun Skyddsföreningen för Sinnessjuka yhdistyksen perustamiskokous sai päivänvalon.

Suomen Mielenterveysseura on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Vuonna 2017 juhlittiin kuljettua taivalta ja kohdataan yhdessä yhtä rohkea tulevaisuus.

Juhlavuoden tapahtumia järjestettiin satoja eri puolella Suomea paikallisten mielenterveysseurojen, juhlavuoden kumppaneiden ja kaikkien sen viettoon osallistuvien kanssa. Juhlavuoden kohtaamiset toivat toivoa, iloa ja voimaa.

Juhlavuoden matka eteni tammikuiselta Säätytalolta Kevätmieltä Lapinlahdessa -tapahtuman kautta turuille ja toreille halki Suomen. Toivoa kirjallisuudesta -kiertue yhdessä Helsingin kaupunginkirjaston kanssa toteutui ympäri vuoden ja huipentui Maailman mielenterveyspäivään 10.10. Juhlavuoden vietto päättyi Seuragaalaan Ritarihuoneella.

Avajaispäivä oli 19.1.2017

Juhlavuoden avajaisista Mieli-kello kauas kuului Säätytalolta 19.1.2017. Mielenterveysseura julkisti juhlavuoden teot kaikkien Suomessa asuvien mielen hyväksi. Medialle julkistetettiin myös ajankohtainen tutkimusuutinen.

Kirjasto Kympissä Helsingissä 19.1.2017 klo 18.00 avattiin juhlavuoden Toivoa kirjallisuudesta -kiertue.

Eläväinen historiikki ilmestyi näille juhlavuoden sivuille. Avajaispäivän jälkeen seuran sosiaalisessa mediassa kohtaat kiinnostavia ilmiöitä 120 vuoden matkalta sekä ihmisiä ajatuksineen menneestä ja tulevasta.

Juhlavuoden suojelija oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Hyvää mieltä kulttuurista 15.5.–4.6.2017

Juhlavuoden Hyvää mieltä kulttuurista, Mental Health Art Week -toimintaviikot ilahduttivat mieltämme eri puolilla Suomea 15.5.–4.6.2017. Musiikkia, kuvaamataidetta, näyttämötaidetta, tanssia, kirjallisuutta ja kaikkea muuta taiteen ja kulttuurin kirjoa tuotiin lähelle nautittavaksi ja tarjottiin toisille. Kulttuuri on hyväksi kaikissa elämäntilanteissa.

Juhlavuoden kaikissa tapahtumissa Mielenterveysseura ja paikalliset mielenterveysseurat viestivät mielenterveyden edistämisen monista keinoista, joista valita itselleen kiinnostavin ja soveltuvin, sekä matalan kynnyksen auttamismuodoista ja mahdollisuuksista osallistua mielenterveyttä edistävään vapaaehtoistyöhön.

Juhlavuoden vietossa koettiin luonnon ja liikunnan voimaannuttava vaikutus. Metsähallituksen kumppanina Mielenterveysseura oli mukana Luonnon päivät -tapahtumassa 20.5.2017. Mielenterveysseuran Hyvän mielen metsäkävelyt veivät vehreille metsäalueille tai puistoihin aistimaan luonnon hyvää tekevää vaikutusta.

Mies soittaa pianoa, vieressä nainen ja lapsi.

Kevätmieltä Lapinlahdessa 20.5.2017

Kevätmieltä-tapahtumassa 20.5. koettiin, mistä kaikesta voikaan saada hyvää mieltä!

Juhlavuoden tapahtuma 20.5.2017 Lapinlahden lähteellä synnytti keväistä mieltä ja antoi hyvän mielen elämyksiä. Lapinlahden Lähde on mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka, joka on kaikille avoin. Lähes 200-vuotias vuonna 1841 perustettu Lapinlahden sairaala on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Nyt Mielenterveysseuran hallinnoimalla Lapinlahden Lähteellä järjestetään yhdessä monien toimijoiden kanssa hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, isännöidään luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjotaan tiloja ja puitteita monenlaiselle mielen hyvinvointia ja kulttuuria edistävälle toiminnalle. Vehreä rantaympäristö ja rento ilmapiiri lumoavat vierailijat.

Naisia kasvimaalla.

Mieli-auto torilla.

Mieli-auto yleisötapahtumissa 6.5.–15.7.2017

Mieli-auto kiersi kesän aikana reilut kaksi kuukautta eri yleisötapahtumissa ja kohtasi ihmisiä kiinnostustensa äärellä festareista messuihin eri puolilla Suomea. Auto oli täynnä mielen hyvinvoinnin kokemuksellista sisältöä. Pikatestien, verkkosisältöjen, esitteiden ja hyvien keskustelujen kautta sai kurkistaa keinoihin, joissa saa haitallisen stressin alas, tunnetilan paremmaksi, energiatasoa ylös ja vuorovaikutusta toimimaan lähipiirissä ja yhteisössä. Mieli-auto vieritti paikalle myös tietoa siitä, miten mielelle tukea saa nopeammin, ilman lähetettä ja tarvittaessa nimettömänä.

Toivoa kirjallisuudesta -kiertue ja -päivä 10.10.2017

Juhlavuonna eri puolilla Suomea luettiin ääneen toivoa antanutta kirjallisuutta ja keskusteltiin toivon kokemisesta ja sen merkityksestä. Toivoa kirjallisuudesta -kiertue Helsingin kaupunginkirjastojen kanssa alkoi 19.1. ja kiertue jatkui 36 kirjastossa 36 vierailijan ja 36 toivoa antaneen kirjan voimin. Toivoa kirjallisuudesta -kymppikymppikampanja huipentui Maailman mielenterveyspäivään 10.10., joka on myös suomalaisen kirjallisuuden päivä ja Aleksis Kiven päivä.

Toivoa kirjallisuudesta -päivänä 10.10. järjestettiin omia lukupiirejä ja jaettiin kirjavinkkejä. Paikalliset seurat  järjestivät Kymppikymppi-tapahtumiaan eri puolilla Suomea järjestäen muun muassa lukupiirejä tai kutsuen paikallisia kirjailijoita omiin tapahtumiinsa paikallisiin kirjastoihin tai muihin alueensa kohtaamispaikkoihin. Helsingissä yleisötapahtuma järjestettiin Kauppakeskus Kampissa.

Yhteiskunnan nopeissa muutoksissa toivon sanomalla on syventynyt tilaus. Toivoa kirjallisuudesta -kiertue kokosi ihmisiä vuorovaikutukseen ja synnytti yhteisöllisiä kokemuksia sekä toivoa ja rohkeutta eteenpäin.

Toivoa kirjallisuutta -päivän kumppaneita olivat Suomalaisen kirjallisuuden Seura SKS ja Helsingin kaupunginkirjastot. Toivoa kirjallisuudesta on Suomi 100 -juhlavuoden tapahtuma.

Pirkko Lahdelle myönnettiin Suomen Mielenterveysseuran 120-juhlavuoden elämäntyöpalkinto

Vanhuksia kahvipöydän ääressä.

Juhlavuoden Seuragaala 21.10.2017

Keisarillinen senaatti hyväksyi yhdistyksen säännöt 18.10.1897. Juhlavuoden seuragaala järjestetään 21.10.2017. Paikallisten mielenterveysseurojen toimijoiden ja kumppaneiden kanssa Mielenterveysseura kiitti ja juhlisti juhlavuoden toimijoita juhlagaalalla Ritarihuoneella. Upea historia velvoittaa rakentamaan yhtä rohkeaa tulevaisuutta. Oli aika pysähtyä ja kiittää ja kumartaa heille, jotka tekevät työtä mielenterveyden eteen joka päivä. Avajaispuheen piti tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Ihmisiä puistossa, etualalla lapsia.

Lue lisää

120-vuotishistoriikki ja verkkojatkot

Lue maksutta Mieli 120 – Mielenvikaisten auttajasta mielen hyvinvoinnin tukijaksi ja tutustu verkossa julkaistuihin jatkojuttuihin.

Juhlavuoden kooste

Suomen Mielenterveysseuran 120-juhlavuoden kooste

Muistikko – Mikä on sinun tarinasi?

Kerro Muistikossa oma tarinasi vaikeuksista selviytymisestä – SKS ja Mielenterveysseura kysyvät yhdessä.

 

Mieli120-logo painettuihin julkaisuihin Mielenterveysseura-tekstillä

Mieli120-logo musta (PDF)
Mieli120-logo vihreä CMYK (PDF)
Mieli120-logo vihreä Pantone (PDF)
Mieli120-logo valkoinen (PDF)

Mieli120-logo verkkoon Mielenterveysseura-tekstillä

Mieli120-logo vihreä (PDF)
Mieli120-logo vihreä pieni (PNG)
Mieli120-logo vihreä suuri (PNG)
Mieli120-logo valkoinen (PDF)
Mieli120-logo valkoinen pieni (PNG)
Mieli120-logo valkoinen suuri (PNG)

Mieli120-logo painettuihin julkaisuihin ilman Mielenterveysseura-tekstiä

Mieli120-logo musta (PDF)
Mieli120-logo vihreä CMYK (PDF)
Mieli120-logo vihreä Pantone (PDF)
Mieli120-logo valkoinen (PDF)

Mieli120-logo verkkoon ilman Mielenterveysseura-tekstiä

Mieli120-logo vihreä (PDF)
Mieli120-logo vihreä small (PNG)
Mieli120-logo vihreä large (PNG)
Mieli120-logo valkoinen (PDF)
Mieli120-logo valkoinen pieni (PNG)
Mieli120-logo valkoinen suuri (PNG)

Yhteystiedot

Sinikka Kaakkuriniemi
Järjestöjohtaja
Kansalaistoiminnot

+358 40 550 1119Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki