Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen: ”Miehen masennus voi jäädä huomaamatta”

Uutiset


Jukka Valkonen kirjoitti kirjan miesten masennuksesta.

”Miesten psyykkinen pahoinvointi ilmenee osin miehille tyypillisillä tavoilla, esimerkiksi suhteessa työhön tai kipuina ja särkyinä”, kertoo Mies ja masennus – paremman voinnin paluu! -kirjan kirjoittanut valtiotieteen tohtori ja MIELI ry:n erityisasiantuntija Jukka Valkonen.

Valkosen kirjassa käydään läpi maskuliinisuuden malleja ja miehiin kohdistuvia kulttuurisia odotuksia, jotka vaikuttavat masennuksenkin taustalla.

”Mallit tosin vaikuttavat eri tavoin eri miehillä ja eri tilanteissa: Mikä toisilla johtaa masennukseen, voi olla toisille selviytymiskeino,” toteaa Valkonen

”Kun perinteisesti ajatellaan, että miehen ei kuulu rypeä tunteissa, se voi tarkoittaa toiselle kykyä olla märehtimättä tunteita liikaa, mutta toiselle hankalien tunteiden välttelyä. Vaikka vastoinkäymisten sietokyky on sinänsä hyvä ominaisuus, se voi huonossa muodossa johtaa siihen, että mies ei hae apua.”

Miesten masennus ei näy tilastoissa

Kirjan mukaan miesten tilastoitu masennus on vähäisempää kuin naisilla. Väestötutkimusten mukaan vuoden sisällä häiriötasoisen masennuksen oli sairastanut 7 prosenttia naisista ja 4 prosenttia miehistä.

”Tämä ei välttämättä tarkoita, että miesten masennus olisi harvinaisempaa. Paremminkin on luultavaa, että miehet eivät hae apua masennukseensa eivätkä kerro siitä kyselyissä. On myös mahdollista, että miehet eivät tunnista sairastavansa masennusta eivätkä siksi osaa siitä myöskään kertoa”, avaa Valkonen ilmiötä.

Valkosen mukaan psyykkinen oireilu ilmenee miehillä tyypillisesti esimerkiksi työtehtävistä suoriutumisen vaikeuksina tai työhön uppoutumisena.

”Miehet kuvaavat myös ruumiillisten oireiden, kuten päänsäryn kautta pahoinvointiaan, eivätkä liitä niitä omiin mielialoihin. Se voi ilmetä myös päihteidenkäyttönä, riskikäyttäytymisenä, ärtyneisyytenä tai aggressiivisuutena.”

Tunnistamaton masennus on pahimmillaan itsemurhariski

Ilman tunnistamista miesten masennusoireet voivat jäädä hoitamatta, sanoo Valkonen.

”Äärimmillään hoitamaton masennus voi johtaa itsemurhaan. Tunnistamattomat masennusoireet voivat olla yksi tekijä miesten suuremman itsemurhakuolleisuuden taustalla. Nyt miehet tekevät noin kolme neljästä itsemurhasta.”

Kirjaan on koottu yhdeksän tarinaa miehistä ja masennuksesta, sekä masennuksen itsehoito-ohjeita. Valkonen kannustaa mieslukijoita suhtautumaan niihin omia tuntojaan pohtien: se, mikä kullekin toimii, on yksilöllistä.  

Lisäksi kirja tarjoaa vinkkejä siihen, miten voi puolisona, ystävänä, työtoverina tai terveydenhuollon ammattilaisena olla masentuneen miehen tukena.

Lisätietoa

Mies ja masennus -kirja Tuuma-kustannuksen sivuilla >>

Arvostelukappaleiden tilaus
Nelli Miettinen, nelli.miettinen@tuumakustannus.fi

 

 

Takaisin

Yhteystiedot

Jukka Valkonen
Erityisasiantuntija

+358 40 674 0225Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki