”Ihminen, älä eristäydy. Mene jonkun luokse ja puhu!” – Mitä mielessä, Matti Nokela?

”Addiktio on negatiivinen riippuvuus, jossa ihminen ei osaa käsitellä tunteitaan ja saattaa ihastua vaikka pelaamiseen, kemiallisiin aineisiin tai nettiin, ja alkaa toistaa tekemistään”, sanoo riippuvuusasiantuntija Matti Nokela. Hän on myös Suomen Mielenterveysseuran hallituksen jäsen.

Matti Nokela.

Pääkaupunkiseudun Työnohjauskeskuksen vetäjä Matti Nokela määrittelee työnohjauksen pienellä kertomuksella. Hän työskenteli pitkään Hesperian sairaalakoulun opettajana ja rehtorina.

”Kun oppilas nimeltä Ville haukkuu minut, niin se haukku sattuu minuun, mutta minä en saa purkaa sitä Villelle, vaan menen purkamaan sen työnohjaajalle. Vartin kun kerron, että harmitti kun Ville kiukutteli, niin sen jälkeen järki palaa takaisin. Olen saanut purettua sen tunteen ja olen kykenevä pohtimaan ratkaisua miten saisin dialogin Villen kanssa auki.”

Edellinen sitaatti oli Nokelan käsitys työnohjauksesta Hesperian sairaalassa. ”Se oli tosi helpottavaa, koska tunteet tarttuvat ja ne pitää saada purettua”.

Sairaalakoulussa työskennellessään hän oppi työnohjauksen idean, ja sen seurauksena hän on vuosia ollut innokas työnohjaaja – jopa niin innokas, että oli perustamassa Suomen työnohjaajat ry:tä ja toimi sen puheenjohtajana yli kymmenen vuotta.

Addiktio vai riippuvuus?

Matti Nokela on tehnyt työtä alkoholiongelmaisille suunnatun myllyhoidon parissa ja toiminut muun muassa puheeksiottovalmentajana, joten addiktiot ja riippuvuudet ovat hänelle tuttuja. Ne ovat sanoina melkein synonyymeja, mutta eivät aivan.

”Ihmisellä on monia terveitä riippuvuuksia, kuten syöminen, pariutuminen ja hoitaminen, mutta addiktio on negatiivinen riippuvuus, jossa ihminen ei osaa käsitellä tunteitaan ja saattaa ihastua vaikka pelaamiseen, kemiallisiin aineisiin tai nettiin. Hän alkaa toistaa tekemistään, esimerkiksi pelaamista perjantaisin sen sijaan, että menisi puhumaan jollekin huolistaan, jakamaan murheitaan.”

Aluksi esimerkiksi juuri pelaaminen voi olla viihdettä, mutta ajan myötä tarve kasvaa ja pelipäiviä tulee lisää – lauantai, keskiviikko, yhä enemmän. Lopulta pelaaminen valtaa lisää aikaa ja poistaa tunteiden käsittelyä.

”Kierre jatkuu ja muuttuu pahemmaksi, koska aina kun harmittaa, on ratkaisu mennä pelaamaan tai nettiin ja harmi unohtuu. Kaiken lisäksi tekeminen tuntuu mukavalta, ja kierre on valmis.”

Nokela sanoo, että kun tunnetaidot häviävät muuttaa riippuvuus (esimerkiksi pelihimo) asumaan viettipohjaan ja syntyy harhavietti, joka toimii samalla tavalla kuin nälän kaltainen hyvä riippuvuus, mutta ohittaa kaikki muut tarpeet.

”Kun mieli on väsynyt, kannattaa rasittaa ruumista!”

Addiktion synty ei ole vaikeaa, ja meissä jokaisessa se vaanii piilevänä, mutta toiset osaavat hoitaa itseään paremmin vaikka erilaisten harrastusten ja sosiaalisten suhteiden kautta. ”Osaavat jakaa asioita muiden ihmisten kanssa.”

Monessa tilanteessa riippuvuus on lähellä muuttua addiktioksi. Siitä ovat esimerkkeinä vaikkapa himoliikkujat, jotka kuitenkin yleensä jättävät sporttihimon lenkkipolulle ja poistuvat työpaikalleen. Syntyneet haitat kohdistuvat silloin korkeintaan kipuina nivelissä. ”Toki on hyvä muistaa, että aina kun mieli on väsynyt, kannattaa rasittaa ruumista, jotta välttyisi unihäiriöiltä.”

Matti Nokela kuvaa tilannetta, jossa ihminen tavallaan altistuu riippuvuuksille, eli ajautuu eksistentiaaliseen, olemassaolon tyhjiöön. ”Kun vaikka työt loppuvat ja ihminen jää eläkkeelle, voi hän olla tilanteessa, jossa ei ole mitään tekemistä. Silloin se tyhjiö on helppo täyttää vaikka pelaamisella tai netissä surfaamisella, kenties juomisella, koska se antaa nopean mielihyvän ja unohduksen.”

Addiktiot ovat työyhteisölle kiusallisia monellakin tavalla. Jos kyse on vaikka nettiaddiktiosta, alenee ensimmäiseksi työkyky, koska energia suuntautuu netin viihdepuolelle ja pahimmassa tapauksessa peleihin.

”Silloin on aina mahdollisuus myös taloudellisiin väärinkäytöksiin, jos työntekijän asema sen sallii. Seurauksena on erittäin iso häpeä, koska yleensä takaisinmaksaminen ei onnistu, eikä avunpyytäminen tai ongelmasta kertominen tule tietenkään kysymykseen.”

Nokela kuvaakin addiktiota salarakkaaksi, koska se eristää ja sitä pitää piilotella. Hyvä puoli vaikka verkkoriippuvuudessa on, että siitä voi selvitä ja palata tyytyväiseksi verkonkäyttäjäksi – toki se vaatii paljon harjoittelua. ”Omista rajoista on opittava pitämään huolta, ja pitäisi pohtia kannattako iltakahdeksan jälkeen avata nettiä.”

Vakavaa vai harmillista?

Negatiiviset riippuvuudet eli addiktiot voidaan asettaa ”pahemmuusjärjestykseen”, ja Matti Nokelan mukaan peliriippuvuus on yksi pahimmista.

”Se yleensä aikaansaa vakavat velkaongelmat. Päihteet ja huumeet ovat tietenkin fyysiselle hyvinvoinnille erittäin vakava ongelma, kun taas hölkkäriippuvuus on pahasta usein vain nivelille - toki harmillista myös läheisille, kun toinen on aina juoksemassa. Myös nettiriippuvuus eristää. Siitä kärsivä voi olla paikalla, muttei läsnä.”

Peli- ja päihderiippuvuudet ovat siis vakavimmat – myös työyhteisön kannalta, koska vaikka ne huomattaisiin, ei niistä ei uskalleta tai kehdata puhua ääneen työpaikoilla. Ne ovat kielletty puheenaihe.

Matti Nokela kuvaa oivallisesti, miten itse kukin voi testata kuinka riippuvainen tai addiktoitunut on. ”Kun on vaikka sellainen vapaa perjantai-ilta, johon yleensä on kuulunut pelaamista, netissä roikkumista, juomista tai muuta, pitäisi koettaa tehdä jotain aivan muuta – viedä vaikka lapset elokuviin – mitä tahansa muuta. Jos sen pystyy vaivatta tekemään, on kaikki aika hyvin.”

Addiktio on kiusallinen, koska siihen liittyy aika lailla usein häpeä. Niin on esimerkiksi kun on kyse vaikka seksi- tai pornoriippuvuudesta. ”Olisi tärkeää voida puhua ammatti-ihmisille, koska he eivät syyllistä tai arvostele. Toki aina olisi hyvä, jos uskaltaisi puhua läheisen kanssa mutta ellei se auta tai ole mahdollista, voi aina soittaa auttavaan puhelimeen. Niissä kaikissa osataan jakaa murhe ja ohjata eteenpäin.”

Työterveys- tai kouluhoitajan käyttäminen on myös aina suositeltavaa. ”He kaikki osaavat lähtökohtaisesti suhtautua asiallisesti ja empaattisesti, vaikka addiktio toki on aina aivosairaus, pakkomielle.”

”Anonyymit addiktoituneet”

Mielenterveysseurat ovat erinomaisia negatiivisten riippuvuuksien torjunnan kannalta, koska seurat järjestävät paljon erilaista toimintaa ihmisille, jotka ovat yksinäisiä. ”Seuralla on mielenterveyden ensiapulaukkuja, ja se tekee valtavasti ennaltaehkäisevää toimintaa.”

Negatiivisten riippuvuuksien torjunnan kannalta yhteisöt ovat avainasemassa. ”Ihmisillä tulisi olla yhteisöjä, joihin he tuntevat kuuluvansa, ja joissa he saavat jakaa asioita.” Ei siis ole lainkaan poissuljettua, että toimintansa perinteisen AA-kerhon (anonyymit alkoholistit) lisäksi aloittaisi Anonyymit addiktoituneet.

Addiktiot eivät suinkaan ole uusi ongelma vaan niitä on ollut aina. ”Jo muinaisessa Roomassa pelattiin ja juotiin liikaa viiniä prostituutiosta puhumattakaan. Muuten kaikki on kuin ennen mutta tänään tarjontaa on vain paljon enemmän, samaan aikaan kun vapaa-aika on lisääntynyt ja elintaso parantunut.”

Matti Nokela sanoo olevansa perusluonteeltaan toiveikas ja uskovansa parantumiseen. Yhtä ohjetta hän kuitenkin korostaa: ”Ihminen, älä eristäydy. Mene jonkun luokse ja puhu!”

Lue lisää


MIELI ry kysyy yhteiskuntamme eri aloilla vaikuttavilta, mitä mielessä mielenterveydestä ja sen edistämisestä. Mielenterveyttä rakennetaan niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin arjen kohtaamisissa.