Mitä mielessä, Ilkka Kanerva?

Ilkka Kanerva.Kukaan ei tässä maailmassa ole niin vahva, että pärjäisi ilman kavereiden tukea, sanoo eduskunnan kokenein kansanedustaja.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva on todellinen politiikan konkari ja monessa liemessä keitetty. Hänet valittiin eduskuntaan ensi kerran vuonna 1975, eikä kansanedustajataipaleeseen ole tullut 41 vuoden aikana katkosta. Oikeastaan Ilkka Kanerva tuli vahvasti mukaan politiikkaan jo vuonna 1972, kun hänet valittiin Turun kaupunginvaltuustoon. Pitkä ura ansaitsee hatunnoston.
 
Ilkka Kanerva on kantanut ministerin salkkua kolmasti. Tutuiksi ovat tulleet valtioneuvoston kanslian lisäksi ulko-, työ- ja liikenneministeriö, ja vuodesta 1995 hän on johtanut myös Varsinais-Suomen liittoa. Kansainvälistä arvostusta kuvaa varmaankin hyvin valinta vuonna 2014 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtajaksi.
 
Paljon luottamustehtäviä, tuhansia matkapäiviä, isoja otsikoita, jotka aina eivät ole vain ylistäviä – miten siinä oravanpyörässä saa mielen pysymään kasassa?
 
”Jokaisen ihmisen isoin voimavara on, jos hän omaa suhteellisuudentajua ja tohtii luottaa myös ulkopuoliseen apuun ja näkemykseen. Kukaan ei tässä maailmassa ole niin vahva, että pärjäisi ilman kavereiden tukea”, sanoo eduskunnan tätä nykyä kokenein kansanedustaja.
 
”Jokainen meistä tarvitsee oman yhteisönsä selkänojaa ja kannustusta silloin kun omat siivet eivät ole kaikkein vahvimmillaan”, maalailee Ilkka Kanerva, joka on elänyt julkisuuden kanssa niin sanotusti 24/7 lähes koko aikuisikänsä.
 
Mutta tottuuko sinänsä tärkeään framilla olemiseen koskaan?
 
”Enpä oikein tiedä. Olen matkan varrella kuullut aika montaa profeettaa ja oikeastaan kaikilla on ollut oma viestinsä kerrottavanaan. Vain yhden varaan ei auta jättäytyä, koska hänen oppinsa saattavat auttaa vain tietyssä tilanteessa. Kannattaa kuunnella ja seurata eri tahoja ja havainnoida mistä suunnasta tuuli kulloinkin tarttuu purjeeseen.”
 
Ilkka Kanerva tiivistää pohdintansa sanomalla, ettei ole yhtä yksittäistä elämänohjetta, jonka kanssa pärjää.
 
”Ajat muuttuvat ja tapahtumat vaihtuvat, eivätkä koskaan toistu aivan samankaltaisina. Ihmisellä on kuitenkin oma sisäinen arvomaailmansa, joka auttaa. Mutta aina kannattaa muistaa, ettei kukaan pärjää yksin. Tietty sisäinen nöyrtyminen on tärkeää silloin kun joutuu vetämään henkeä ja katsomaan, että mites tässä nyt näin pääsikään käymään.”
 
Ilkka Kanerva sanoo, että mielenterveyskysymykset ovat nousseet hänen pitkän poliittisin uransa aikana esiin monella eri tavalla – jopa traagisesti.
 
”Olen joutunut kohtaamaan kaikenlaista elämän todellisuutta. Se kuuluu yhtä lailla elämänmenoon kuin että nyrjäytät polvesi. Mielikin saattaa nyrjähtää ja sen hoitaminen on haasteellisempaa kuin polven. Vaaditaan paitsi ammatillista tukea, myös läheisten ja kanssaihmisten ymmärrystä sekä huomiota – ja elämänmyönteisellä tavalla.”
 
Ilkka Kanerva korostaa, että edellä kuvattu on luonnollinen osa elämän kulkua.
 
”Ihmisen henkiset voimavarat vaan on joskus ammennettu tyhjiin, ja silloin pitää kanssaihmisillä olla kykyä tarjota auttavaa kättä ja hyvää sydäntä. Toisen syvää ymmärtämistä ja myötäelämistä. Jokaisella pitäisi olla ihminen, joka ymmärtää asiat toisen kannalta ja joka tarjoaa inhimillistä tuulensuojaa, kun sille on tarvetta.”
 
Aivan helpoista asioista ei kuitenkaan ole kysymys.
 
”Nämä tapaukset ovat äärettömän arkoja ja sensitiivisiä. Ne vaativat merkittävän humaania elämänkatsomusta ja ollaanpa sitten töissä missä riennossa tahansa, saatamme niihin törmätä. Pitää nähdä se inhimillinen totuus, että kuka tahansa voi tulla tilanteeseen, jossa tarvitsee apua. Se koskee tietenkin myös meitä poliitikkoja.”

Lue lisää


MIELI ry kysyy yhteiskuntamme eri aloilla vaikuttavilta, mitä mielessä mielenterveydestä ja sen edistämisestä. Mielenterveyttä rakennetaan niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin arjen kohtaamisissa.