Mitä mielessä, psykologi Satu Kaski?

Ihastuttava mahdollisuus: Tomumaja on siirtynyt psykologin vastaanottohuoneen sohvalle, ja seuraavan tunnin saa käyttää pohtimalla mielen kiemuroita psykologi Satu Kasken kanssa. On oletettavaa, että mieli kirkastuu tässä tilassa (Clear mind Oy), mutta mikä muu kirkastuu, kenties käsitys suomalaisesta mielenterveyspolitiikasta, coachingista, työnohjauksesta – meneeköhän liian laajaksi?
 
”Jos puhutaan mielenterveyspolitiikasta, tulevat ensimmäiseksi mieleen ne lukuisat sektorit, jotka tekevät työtä ihmisen mielen parissa. Valitettavasti mukana on myös politiikkaa: Se, mitä en näe, niin sitä ei ole. Se olisi poistunut kokonaan tai ihan muualle. Niinhän ei tietenkään tapahdu”, sanoo Kaski.

Mielen murheita kuvaavan janan ääripäät ovat jossain, mitä ei ole, ja toisaalla siellä, missä tapahtuu aika rankkoja asioita. Myös mielenterveys vaihtelee janan eri päissä. Toisaalla voidaan joitain asioita pitää sairaina (homous aikanaan), kun taas vaikka huippu-urheilussa tai taiteen huipulla se, mitä normi-ihmisellä pidettäisiin mielenterveysongelmana, palvelee suoriutumista; täytyy olla hiukan pakkoneuroottinen, tyytymätön itseensä ja riittämättömyyden tunne koko ajan taustalla painostamassa.
 
”Kyllä vaikkapa jotkut urheilun painoluokkalajit saattavat syömishäiriöklinikan suunnalta vaikuttaa sairaalta touhulta, joten mielenterveys on aika kontekstiin sidottua.”

Työnohjausta, coachingia, terapiaa?

Mutta ne työyhteisöt – mielen murheisiin liittyvät sairauslomapäivät ja liian monet varhaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olijat pakottavat kysymään, olisiko jotain aikuisten oikeasti tehtävissä vaikkapa työnohjauksen ja coachingin keinoin.
 
”Työnohjauksen näen ammatillisen identiteetin ja osaamisen kehittämisen välineenä. Toki on olemassa myös kriisityönohjausta, jossa voidaan pureutua työyhteisön hankaliin tilanteisiin. Jos vuorovaikutuskuormaa on paljon, ei kukaan jaksa antaa toiselle jos ei saa jotain itselleen.”
 
Työnohjaus voi siis olla yksi väline ja coaching toinen, jos tuntee olevansa ”pihalla ja pulassa, eikä ole tiedossa suuntaa mihin lähteä. Se voi tuottaa potentiaalia ottaa itsestään käyttöön enemmän”.
 
Satu Kaski määrittelee työnohjaajan ammattilaiseksi, jolla on tietoa ihmismielestä ja ihmisten toiminnasta ryhmässä. ”Hänellä on työvälineitä auttaa sinua selviytymään siinä missä nyt olet, ja hän voi antaa apuvälineitä itsesi edelleen kehittämiseen vaikkapa todella kovan työruuhkan keskellä – johtamaan itseäsi.”
 
Ja sitten paljon kysymyksiä: mitä olen valmis antamaan, mitä oikeastaan myyn, mihin olen valmis sitoutumaan tässä työssä? Ja edelleen: mitä opin itsestäni tässä hankalassa tilanteessa, mihin menen mukaan ja mihin en? Entä osana työtä – millainen työntekijä olen, miten hoidan työni, mihin olen tyytyväinen ja mihin en, mitä kannattaisi muuttaa?
 
”Työnohjaus tarjoaa enemmän mahdollisuuksia reflektointiin kuin coaching, joka on kuin 100 metrin juoksua. Suunta on selkeä ja fokusoitu. Nykyhetkeäkin voidaan tarkastella, mutta koko ajan katsotaan vahvasti eteenpäin; mikä on potentiaalisi ja millaisia ovat tulevaisuuden haaveesi – mihin haluat päästä? Joskus voi nousta esiin tilanteita, joissa tarvitaan terapeuttista tukea, psykoterapiaa.”

”Kun rakenteet eivät kanna…”

Satu Kaski sanoo, että yhtä lailla on tapauksia, jossa haetaan työnohjausta tilanteessa, jolla ei ole kehittämisen kanssa mitään tekemistä, vaan kyseessä on kriisikonsultaatio.
 
”Diagnoosi voi olla väärä ja esimerkiksi työilmapiirikyselyn tuloksia arvioidaan vain lukuina ilman, että analysoidaan mistä ne oikeastaan kertovat. Jos karrikoidaan, voi kyseessä olla tilanne, jossa työnkuvat ei ole kovin selkeitä: esimies on niin paljon poissa, ettei pysty johtamaan, ja kun rakenteet eivät kanna, niin totta kai ihmiset rupeavat reagoimaan. Työterveyshuollon ja työpsykologin soisi tässä tilanteessa olevan hyvä kumppani, joka osaa peilata missä milloinkin mennään.”
 
Niin soisi, mutta monet HR-ihmiset sanovat, että kun puhutaan mielen murheista, nostaa työterveyshuolto kädet pystyyn ja sanoo, ettei ole välineitä. Miten siis vähentää sairastuneen mielen aiheuttamia poissaoloja ja saada työntekijät paremmin sitoutumaan organisaatioon niin, että he olisivat työn imussa – tykkäisivät tehdä ja menisivät töihin mielellään?
 
”Itse lähtisin kehittämään sitä, miten ihmiset voisivat paremmin vaikuttaa omaan työhönsä. Kyse on kunnioituksesta. Arvostus näkyy teoissa – arjen pienissä teoissa ja sanoissa. On tärkeää ja merkityksellistä tulla kuulluksi. Ihmiselle oma työ on iso juttu, vaikka se ei siltä organisaatiossa aina tuntuisikaan.”
 
Ei kovin monimutkaista vaan kuulostaa aidolta johtamiselta – tukemiselta ja vastuun kantamiselta.

Onko esimies aidosti läsnä

Mielenkiintoista on myös, että palkitsemisessa tärkeää on osoittaa, miten kehittämisehdotuksilla oli merkitystä. ”Pelkkä kiitos tai palkanlisät eivät ole yhtä merkityksellisiä kuin yhdessä tässä ja nyt luotu, koska esimerkiksi palkankorotuksen muistaa vain pari viikkoa.”
 
Satu Kaski nostaa esiin myös esimiehen merkityksen eli onko työntekijöillä tunne, että esimies on käytettävissä kun häntä tarvitaan. Kyse ei ole määrästä vaan tunteesta, ”että hän on riittävästi läsnä tarvittaessa – tuossa on tuoli, istu alas ja puhutaan!”
 
”Välittäminen, kuunteleminen ja läsnäolo eivät ole rakettitiedettä mutta edellyttävät, että osaa ottaa ammattiin liittyvän position ja kantaa vastuun. Yhtä lailla johtajalla tulee olla se – vaikka coach tai työnohjaaja – jolle itse voi marmattaa.”
 
”Kun ihmisten välille syntyy tunne, vie se mennessään. Kun enää ei näe toista, on kontakti mahdoton, eikä auttaminen ole mahdollista.”
 
Satu Kaski nostaa esiin myös nykyaikaisen varsin abstraktin työnkuvan, joka ei rajoitu työpaikalle, vaan kulkee miltei koko ajan mielessä mukana.
 
”Vaaditaan uudenlaisia taitoja johtaa itseään, koska moderniin työnkuvaan liittyy uupumisen ansa. Hyvinvointi edellyttää sitä, että voi päästää myös irti työstä. On helppo luhistua kuorman alle, kun rakenteet eivät sovellu muuttuneeseen työinfrastruktuuriin, eikä kyse ole väliaikaisesta tilanteesta.”
 
Hyvää on, että työntekijät ja työnantaja ovat samassa veneessä ja toisistaan riippuvaisia, eivät eri aluksissa.
 
”Joka ikinen työntekijä on arkkitehti siihen miten työpaikalla voidaan. Sivusta katsominen on totaalisesti mahdotonta. Kaikki ovat osallisia, ei ole osattomia!”
 
Voin siis vaikuttaa!
 
Mutta kuinka ollakaan, tunti meni ja sohvalta on noustava. Onkohan mieli kirkastunut? ”Hyvä kysymys, mitä vastaat?”

Lue lisää


MIELI ry kysyy yhteiskuntamme eri aloilla vaikuttavilta, mitä mielessä mielenterveydestä ja sen edistämisestä. Mielenterveyttä rakennetaan niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin arjen kohtaamisissa.