Mitä sinulle kuuluu, sarjakuvataiteilija Anne Lehtola?

Sarjakuva

Anne Lehtola on sarjakuvataiteilija, jonka Kumikon ämpärit -sarjakuvablogi käsittelee rohkeasti muun muassa masennusta. Mitä sinulle kuuluu -juttusarjassa kysymme ajankohtaisilta ihmisiltä, mitä kuuluu.

Itsetuntoani on vahvistanut viime aikoina erityisesti uusi työpaikka. Olin jo unohtanut, kuinka hyvältä tuntuu, kun joku arvostaa ammattitaitoani ja pitää minua arvokkaana työntekijänä. Hetken jo pelkäsin, etten saisi kokea tätä tunnetta enää uudestaan.

Minua nauratti, kun luin lehden taittoa tehdessäni ala-astelaisten kirjoittamia tekstejä. Niistä huokui lasten toiveikkuus, vilpittömyys ja naiivius jonka olen jo itse kadottanut. Olen kyynistynyt maailmaa kohtaa, mutta yritän aina silloin tällöin antaa itseni innostua asioista lapsen lailla.

Viimeksi minua ujostutti, kun kerroin avopuolisolleni rakastavani häntä. Olen sen kertonut hänelle lukemattomia kertoja, mutta silti sen kertominen kasvotusten aina vähän ujostuttaa.

Turhaudun, kun pitkään odottamani meno peruuntuu syystä tai toisesta. Joskus asia voi harmittaa niin paljon, että pitää hieman itkeä. Yleensä unohdan asian aika pian ja siirrän katseeni seuraavan mukavaan asiaan. Ja jos sellaista ei ole, tai se on mielestäni vielä liian kaukana tulevaisuudessa, luon sellaisen itse. Elokuvissa käyminen toimii aina hyvin.

Itkin viimeksi katsoessani lempisarjaani tv:stä. Itkin ilosta, kun kaksi hahmoa viimein kohtasi toisensa pitkän erossaolon jälkeen. Olin jo luopunut toivosta, että he enää koskaan kohtaisivat toisiaan. Ennen olisin pidätellyt tunteitani ja padonnut niin ilon kuin surun kyyneleet sisälleni. Minulla meni kauan ennen kuin pystyin antamaan itselleni luvan ilmaista äärimmäistä tunteitani, jotka tuovat mukanaan kyyneleet.

Haluan rohkaista ihmisiä puhumaan mielenterveysongelmistaan avoimesti. Pyrin olemaan itse esimerkillisen avoin sairaudestani ja rohkaisemaan sillä lailla muita. Avun saaminen on paljon helpompaa jos pystyy puhumaan ongelmasta.

Toivon, että osaan vielä joskus olla tyytyväinen saavutuksiin ja olla itselleni armollinen silloin, kun sitä tarvitsen. Olisi myös hienoa, jos en antaisi muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen miten tunnen itseni, mutta se taitaa olla mahdotonta.

Viimeksi sain läheiseltä tukea, kun olin flunssassa. Haluan olla mahdollisimman itsenäinen, jos joudun sairauden takia pyytämään apua, tunnen oloni kurjaksi. Vasta parisuhteessa olen oppinut pyytämään apua ilman, että jälkikäteen tuntisin huonoa omaatuntoa.

Kuva Anne Lehtolasta.
Anne Lehtola on Helsingissä asuva sarjakuvabloggaaja, joka julkaisee muun muassa Kumikon ämpärit -blogia.

Lue lisää