Merja Kyllönen: Mielenterveyttä edistetään myös avoimuudella

Kenenkään mieli ei ole kestävän teflonpinnoitteen alla, joten yksin pärjäämisen ja selviytymisen tabu pitäisi heti kyetä murtamaan, kirjoittaa presidenttiehdokas Merja Kyllönen mielenterveyden edistämisestä.

Merja Kyllönen.
Merja Kyllönen.

”’Olisipa jalka poikki, niin saisin luvallisesti levätä.’

Niin pohtii moni uupunut tässäkin tammikuussa, ja ensi kuussa, ehkä ensi vuonnakin. Pysähtyminen ja avun etsiminen jää, kun on niin kiire pärjätä ja selvitä. Tuttu tilanne liian monelle.

Kukaan ei ole särkymätön. Elämä heittää kaikenlaisia kapuloita rattaisiin ja toisilla särkymävara on jo lapsuuden peruja pienempi. Osa meistä pärjää kroonisen sairauden kanssa arjessa, jos vain hoito on oikeaa ja arki joustaa. Toisistamme tietämättä kannamme taakkojamme aivan liian yksin, sillä esimerkiksi masennus ei välttämättä näy päällepäin.

Mielenterveyttä edistetään helposti saavutettavissa olevan asiallisen hoidon ja toimivien sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi avoimuudella.

Mielen sairaudet ja mielenterveyden haasteet ovat edelleen osittain tabuja, eikä näistä puhuta niin laajasti kuin pitäisi.

Kenenkään mieli ei ole kestävän teflonpinnoitteen alla, joten yksin pärjäämisen ja selviytymisen tabu pitäisi heti kyetä murtamaan. Ajoissa avun hakeminen on toipumisen kannalta tärkeää, yksin ei tarvitse selviytyä. On vahvuutta tunnistaa ettei kaikkea aina tarvitsekaan jaksaa. 

Avoimuus vahvistaisi myös vertaistuen merkitystä. Toinen saman kokenut on usein paras apu ohjaamaan oikeaan suuntaan, avun äärelle ja pois häpeästä.

Ennaltaehkäisykin on tärkeää – mieltä pitää hoitaa. Mielekäs oma aika, yhteys toinen toisiimme, ja pään sisäinen kohinan rauhoittaminen tekee meille kaikille suomalaisille hyvää.” 

TEKSTI: Merja Kyllönen

Presidenttiehdokas Merja Kyllösen kampanjasivu

Vaikuttajien Nyt mielessä -sarjan erikoisjaksossa kysyimme presidenttiehdokkailta, miten Suomessa voitaisiin vahvistaa psyykkistä hyvinvointia ja kukaan ei syrjäytyisi. Ehdokkaille tarjottiin eri vaihtoehtoja: haastattelu, vastaaminen kysymyksiin tai blogin kirjoittaminen. Kiitämme vastanneita ehdokkaita! Psyykkinen hyvinvointi on yhteiskunnan menestystekijä.

Muiden ehdokkaiden jutut: Matti Vanhanen | Nils Torvalds | Tuula Haatainen | Pekka Haavisto | Sauli Niinistö

Lue lisää