Nils Torvalds: Apua pitää osata pyytää

Onhan se pelottavaa, jos iso pyörä alkaa heittää. Apua pitää uskaltaa epävarmuuden hetkellä pyytää. Kukaan meistä ei ole kaikkivoipa, sanoo presidenttiehdokas Nils Torvalds mielenterveyden edistämisestä. 

Nils Torvalds.
Nils Torvalds.

Mielenterveys on laaja kokonaisuus, jossa haasteita on riittämiin. Vaalikoneeseen mielenterveyskysymykset sopivat huonosti: lyhyitä perusteellisia vastauksia on vaikea antaa, koska asiat kytkeytyvät niin vahvasti toisiinsa. Silti asioista pitää jaksaa keskustella.

Huono-osaisuus periytyy sukupolvelta toiselle mutta onko mitään tehtävissä, että niin ei tapahtuisi mielenterveysongelmien kohdalla? Tämä on kysymys, joka koskettaa Nils Torvaldsia läheltä.

Hän on kokenut mielenterveyden järkkymistä lähipiirissä ja joutunut seuraamaan läheisen ihmisen mielenterveysongelmia pitkään. Se on ollut raastava kokemus. ”Kysymys on periytyvästä taipumuksesta, joita on kovin erilaisia.”

Nils Torvalds sanoo, että geeniperiytyvyydelle voimme tehdä aika vähän, toki voidaan hakeutua apuun varhain ja torjua mahdollisia tulevia ongelmia.

”Mutta on kovin paljon tilanteita, joissa alkoholin väärinkäyttö johtaa mielenterveydellisiin ongelmiin. Silloin on tärkeää, että osataan puuttua riittävän varhain. Esimerkiksi koulussa varmasti havaitaan, että lapsi on häiriintynyt jollain tavalla, jos vanhemmat juopottelevat aamusta iltaan. Silloin sekä lähipiirin että yhteiskunnan pitää reagoida mahdollisimman pikaisesti.”

Nils Torvalds sanoo, että kun ihmisillä menee huonosti sosiaalisesti, taloudellisesti, yhteiskunnallisesti tai mielenterveydellisesti niin ongelmat kasaantuvat erittäin voimakkaasti.

”Parempaa palvelua yhdeltä luukulta”

”Meidän sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme ei tällä hetkellä pysty toimimaan järkevästi näiden tapausten osalta. Ja juuri tämän moniongelmaisten ryhmän pitäisi saada erittäin hyvää apua yhdellä kertaa kun he tulevat luukulle. Sitä yritin korostaa ollessani Helsingin kaupunginvaltuustossa kun sosiaali- ja terveystoimialoja yhdistettiin.”

Nils Torvalds sanoo, että jos apu pirstoutuu, hoidetaan yksi ongelma kerrallaan mutta kokonaista ihmistä ei koskaan. ”Olenkin aika lailla huolissani, miten sote-ratkaisu tulee palvelemaan niitä, jotka ovat eniten monipuolisen avun tarpeessa.”

Nils Torvalds on työskennellyt vuodesta 2012 alkaen europarlamentaarikkona ja hän muistuttaa, että melkein kaikki sosiaali- ja terveyspuolen asiat kuuluvat kansallisen lainsäädännön piiriin ja esimerkiksi mielenterveysasiat nousevat esiin vain joidenkin tempausten yhteydessä. ”Ne ovat sellaisenaan hyviä mutta eivät konkreettisesti auta kovin paljon.”

”Enemmän työtehoa pienenevillä budjeteilla…”

Työelämässä jaksaminen on iso kysymys, josta Nils Torvaldsilla on omakohtaisia kokemuksia Svenska Ylen ajoilta. ”Koin ongelmallisena olla pienenä välipäällikkönä, joka ei päätä budjetista mutta tietää että pienenevillä budjeteilla pitäisi saada aikaan enemmän.”

Hän muistaa tapauksia, joissa työntekijät olivat aika huonossa kunnossa. ”Muistan miten jotkut lääkärit sanoivat, että olisi parasta antaa ihmisen olla työssä vaikka hän olisi huonokuntoinen, jopa häiritsevä kollegoitaan kohtaan. Siihen vaan ei kovassa menossa ole mahdollisuuksia.”

Nils Torvalds sanoo, että oikeastaan pitäisi olla budjetti niitä ihmisiä varten, jotka tarvitsevat työnsä itsetunnon säilyttämiseksi. ”Ihmiset helposti menettävät itsetuntonsa tällaisen tilapäisen häiriön tähden, ja jos työpaikka ei anna myöten, pahenee tilanne entisestään.”

Mielen sairastumiseen ei edelleenkään osata suhtautua samalla tavalla kuin fyysiseen kipuun tai sairauteen, eikä siitä osata puhua avoimesti. ”Olisin halunnut puhua enemmän esimerkiksi lähipiriin kohdistuneesta tapauksesta mutta niin ei voi tehdä ilman asianomaisen lupaa. Ehkä tulevaisuudessa saadaan luotua sellainen keskustelukulttuuri, jossa ihmisestä osattaisiin puhua kokonaisuutena. Vielä nyt vain harva on valmis puhumaan mielenterveysongelmistaan.”

Vertaistuki on iso apu

Jotta mielenterveystaidot nousisivat kansalaistaidoksi, pitäisi ongelmia kokeneiden olla rohkeita ja uskaltaa kertoa tarinansa. Hän itse sai eturauhassyöpädiagnoosin 2000-luvun alussa ja päätti kertoa sen avoimesti, koska tiesi olevansa julkisuuden henkilö. ”Jos minä en uskalla sitä kysymystä avata, niin kuka sitten?”

Hän kertoo, että sen jälkeen aina toisinaan samassa tilanteessa olevat työtoverit tulivat varovasti koputtamaan hänen ovelleen – halusivat vertaistukea ja keskusteluseuraa. ”Tässä asiassa tilanne on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut mutta saattaa kestää vielä aika pitkään, että pystymme puhumaan samalla avoimuudella mielenterveyskysymyksistä.”

Oman mielen kannalta syöpädiagnoosi voi tietenkin olla  haastava tilanne. Nils Torvadsin osalta se sattui juuri kun hän oli lähdössä - tai oikeastaan jo lähtenyt - Yhdysvaltoihin kirjeenvaihtajaksi. ”En ottanut tilannetta ’kovin juhlallisesti’ mutta minua auttoi, että eräs ystävistäni oli saanut saman diagnoosin vuotta aiemmin. Minulla oli siis keskustelukumppani, ja vertaistuki onkin verratonta asiassa kuin asiassa!”

Nils Torvalds sanoo pohtineensa paljon mielenterveysongelmien stigamatisointia (negatiivista leimaamista). ”Jo lapsena uhattiin huonosta käytöksestä Nikkilän sairaalalla – taidat olla ihan hullu!”

”Tämä lukko pitäisi jo viimeinkin avata mutta ongelmana ovat ihmisten pelot ja se on tietenkin aivan luonnollista. Onhan se pelottavaa, jos huomaa että iso pyörä alkaa heittää.”

Nils Torvalds pohtii mielenterveyttä tilanteessa, jossa ihminen on ongelmansa edessä ja hänen kykynsä rationaalisesti mennä sen läpi on heikko.

”Oikeastaan kaiken voisi kiteyttää, että apua pitää uskaltaa epävarmuuden hetkellä pyytää ja myöntää itselleen, ettei ole kaikkivoipa. Luultavasti sen jälkeen saadut ammattilaisen ohjeet ovat hyviä ja asiat sujuvat paremmin - yleensäkin elämässä.”

Presidenttiehdokas Nils Torvaldsin kampanjasivut

Vaikuttajien Nyt mielessä -sarjan erikoisjaksossa kysyimme presidenttiehdokkailta, miten Suomessa voitaisiin vahvistaa psyykkistä hyvinvointia ja kukaan ei syrjäytyisi. Ehdokkaille tarjottiin eri vaihtoehtoja: haastattelu, vastaaminen kysymyksiin tai blogin kirjoittaminen. Kiitämme vastanneita ehdokkaita! Psyykkinen hyvinvointi on yhteiskunnan menestystekijä.

Muiden ehdokkaiden jutut: Merja Kyllönen | Matti Vanhanen | Nils Torvalds | Tuula Haatainen | Sauli Niinistö | Pekka Haavisto

Lue lisää