Sauli Niinistö: Jokainen voi vaikuttaa

Hyvinkin pieni asia voi muuttaa toisen ihmisen suuntaa – hyvässä ja pahassa. Etenkin nuorten kohdalla tällä asialla on valtavan suuri merkitys, kirjoittaa presidenttiehdokas Sauli Niinistö mielenterveyden edistämisestä.

Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö.

"Välillä muistuu mieleen hetkiä, jolloin joku, ehkä täysin ventovieraskin ihminen, on saattanut jossakin elämäni varrella sanoa, että ”Tee näin” tai ”Älä tee noin”. Olen usein näin tapahtuessa pohtinut, miten voinkin vielä esimerkiksi 50 vuoden jälkeen muistaa nuo neuvot. Uskon näin olevan vain siksi, että ne sanotut asiat ovat sillä hetkellä vaikuttaneet syvästi.

Tämä on ehkäpä kaikkein puhtain esimerkki siitä, millä tavalla me jokainen vaikutamme toinen toisiimme arjen keskellä ja usein jopa täysin huomaamattamme. Hyvinkin pieni asia voi muuttaa toisen ihmisen suuntaa – hyvässä ja pahassa.

Etenkin nuorten kohdalla tällä asialla on valtavan suuri merkitys. Olemme viime vuosina nähneet aivan liikaa uutisia ja tutkimuksia siitä, kuinka entistä useampi suomalaisnuori voi pahoin ja syrjäytyy.

Vaikeita hetkiä tulee meistä jokaiselle eri vaiheissa elämää. Mutta kaikkein suurin tragedia on se, jos ylitsepääsemätön vaikeus, sitä kautta mielen järkkyminen ja jopa syrjäytyminen osuu nuorelle, vasta elämänsä alkutaipaleella olevalle. Jos nuorella ei ole uskoa ja tahtoa tulevaan, ei sitä ole pian meillä kenelläkään.  

Ei tällaisessa tilanteessa voida ajatella, että on ”vain ryhdistäydyttävä.” Ei se ole niin yksinkertaista. Olennaista on se, ettei ketään jätetä yksin. Kaikki on pidettävä mukana. Ihan niillä pienilläkin, ihan tavallisilla asioilla. Kysymällä, kannustamalla ja auttamalla – sekin on alku.

Olemme subjekteja ja objekteja. Se tarkoittaa sitä, että jokainen tarvitsee joskus tukea, mutta jokainen kykenee myös tukea antamaan. Totta kai perusrakenteet mielenterveyden hoitamiseksi on julkisen sektorin rakennettava, ylläpidettävä ja hoidettava. Emme saa kuitenkaan koskaan unohtaa sitä, miten me voimme -  hyvässä tai pahassa - jokainen itse vaikuttaa toistemme mieleen. Siinä mielessä olemme kaikki toimijoita tässä asiassa. Yhdessä, jotta kukaan ei jäisi yksin."

TEKSTI: Sauli Niinistö

Presidenttiehdokas Sauli Niinistön kampanjasivu

Vaikuttajien Nyt mielessä -sarjan erikoisjaksossa kysyimme presidenttiehdokkailta, miten Suomessa voitaisiin vahvistaa psyykkistä hyvinvointia ja kukaan ei syrjäytyisi. Ehdokkaille tarjottiin eri vaihtoehtoja: haastattelu, vastaaminen kysymyksiin tai blogin kirjoittaminen. Kiitämme vastanneita ehdokkaita! Psyykkinen hyvinvointi on yhteiskunnan menestystekijä.

Muiden ehdokkaiden jutut: Merja Kyllönen | Matti Vanhanen | Nils Torvalds | Tuula Haatainen | Pekka Haavisto

Lue lisää