Pastori Marjaana Toiviaiselle mielenterveyspalkinto

Uutiset

Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon tänä vuonna Kallion seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen. 

– Toiviainen on esimerkillisellä tavalla osoittanut rohkeutta puhumalla julkisesti pakolaisten ja maahanmuuttajien inhimillisen vastaanottamisen tärkeydestä. Hän on myös avannut oman kotinsa heille, jotka ovat olleet vailla kotia, perustelee Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Marita Ruohonen.

Toiviainen on tänä syksynä osallistunut kansalaistoimintaan, jossa majoitettiin pakolaisia koteihin. Hän on myös aiemmin avannut oman kotinsa ovet itäeurooppalaisille romaneille ja muille kotia tarvitseville.

– Haluan korostaa kansalaistoimintaa ja sitä, että jokainen ihminen on subjekti, ei toisensa kohde, asiakas tai ”autettava”. Olen itse aina saanut enemmän, kun olen päästänyt ihmisen lähelleni, näkemään elämäni sotkuja. Meitä ihmisiähän kutsutaan nimenomaan niihin sotkuihin mukaan. Sotkujen nimi on elämä, Toiviainen toteaa.

Hän kertoo myös, ettei ole koskaan pelännyt näyttää sitä, kuinka rikki hän on itse elämässä ollut, kuinka paljon apua on tarvinnut tai kuinka monta ”luukkua” on tullut tutuksi:

– Haluankin haastaa ihmisiä rakentamaan yhteiskuntaa, jossa oman tarvitsevuutensa saa näyttää. Se on mielestäni vastakulttuurista ja radikaalisti parantavaa.

Mielenterveyspalkintoa on jaettu vuodesta 1994. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on omassa elämässään ja toiminnassaan edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella. Palkinto jaetaan tänä vuonna 10.12. Mielenterveysseuran hallituksen kokouksen yhteydessä. 

Viime vuonna palkinnon sai Yle puheen tuottaja ja toimittaja Heli Laaksonen toimittamastaan ohjelmasarjasta Lanttulataamo. Lisätietoa palkinnosta

Takaisin