Pelipaussilla hyvää mieltä arkeen

Uutiset

Arjen rytmistä huolehtiminen tukee niin lapsen kuin aikuisenkin mielenterveyttä.

– Vasta riittävä määrä unta, lepoa ja joutenoloa käynnistää lapsen leikin ja luovuuden, lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistuttaa.

Mediankäytön lopettamisajankohta on yleinen riidanaihe lapsiperheissä. Liian myöhään ja liian pelottavien pelien pelaaminen näkyy huonona unen laatuna sekä levottomuutena ja keskittymisongelmina koulussa seuraavana päivänä. Kasvattajan keskeinen tehtävä on suojella lasta liialliselta viriketulvalta ja kehityskaudelle sopimattomilta vaikutteilta. Siitä huolimatta ikärajojen noudattaminen näyttää ontuvan; suurin osa 10–12 -vuotiaista pojista nimeää suosituimmaksi pelikseen K-18 -sotapelin Call of Duty’n.

Pelipaussilla avitetaan lapset huomaamaan, mitä kivaa ja hyvää mieltä virittävää voi tehdä, kun vapaa-aikaa ei vietetä vain pelikoneiden ja ruudun ääressä. Ideoita vapaa-ajalle voi ammentaa Hyvän mielen päiväkirjasta tai videoklipiltä, jossa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen puhuu pelaamisen vaikutuksista ja Järvenpään Kinnarin koulun oppilaat kertovat puuhista, joihin pelipaussi innosti.
– Mä pelasin yhes vaihees aika paljon tietokoneella, mut se jäi, ku ei kukaan muukaan enää pelannu tai kattonu teeveetä nii paljon, kuvailee järvenpääläinen kuudesluokkalainen Pihla Rättyä kokemuksiaan pelipaussista.

Kasvuympäristön yhteinen pelipaussi helpottaa rajojen asettamista. Vanhempainillassa käynnistettävä paussi tarjoaa mahdollisuuden yhteisten sääntöjen sopimiseen lapsen ja heidän kavereidensa kotiväen kanssa. Keskustelua ruutuajan rajoittamisesta voi avata täydennettävien sarjakuvien avulla.

Hyvän mielen päiväkirja, täydennettävät sarjakuvat ja Jari Sinkkosen videoklippi ovat vapaasti käytettävissä. Tutustu materiaaliin

Perheet, vanhempainyhdistykset ja koulut voivat yhdessä päättää sopivan ajankohdan pelipaussille. Esimerkiksi Ylästön koulu Vantaalla aloittaa pelipaussin lauantaina 28.9. vanhempien ja lasten yhteisellä koulupäivällä, jossa käsitellään digipelaamista ja sen vaikutuksia Hyvää mieltä pelipaussista -aineiston avulla. Päivän päätteeksi vanhemmat ja opettajat opettavat lapsille omasta lapsuudestaan tuttuja pihapelejä.

Takaisin

Yhteystiedot

Riikka Nurmi
Asiantuntijakoordinaattori
Mielenterveyden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koulussa

+358 40 678 7392Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki