Professori Martin Knapp: Ajoissa aloitettu mielenterveystyö maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin

Uutiset

Aikaisen puuttumisen toimintamalli maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, sanoo London School of Economicsin professori Martin Knapp.

Professori Martin Knapp on kiinnittänyt huomiota siihen, että monissa maissa työttömyystilanteen parantuessa itsemurhien lukumäärä laskee. Ja vastaavasti työttömyyden kasvaessa itsemurhien määrä vastaavasti nousee. 

Hänen laskelmiensa mukaan oikein ja riittävän aikaisin tehdyt mielenterveyttä tukevat toimenpiteet voidaan mitata miljoonissa euroissa. 

- Taloudelliset paineet, kuten Eurooppaa useamman vuoden painanut talouslama, voivat aiheuttaa tai pahentaa mielenterveysongelmia, professori Martin Knapp sanoo. 

- Mielenterveysongelmilla on laajoja taloudellisia vaikutuksia. Ne vähentävät tuottavuutta ja lisäävät terveyspalvelujen tarvetta, joissakin tapauksissa asumiseen liittyviä erityisolosuhteita, työllistymisvaikeuksia ja joissakin tapauksissa rikosoikeudellisia seurauksia.

Esimerkiksi vertaistukeen sijoitettu punta tuottaa noin viiden punnan säästöt, kun koulutettujen kokemusasiantuntijoiden, ansiosta voidaan vähentää psykiatrista sairaalahoitoa. 

Psykooseissa aikaisen puuttumisen taloudelliset vaikutukset ovat vielä tätäkin suuremmat. Yhden sijoitetun punnan ansiosta voidaan kymmenen vuoden aikana saavuttaa jopa 15 punnan säästöt, eli raha tulee kymmenessä vuodessa 15-kertaisena takaisin! 

Hallituksen ja yhteiskunnan tulisi käyttää käytössä olevia resursseja järkevästi. Se tarkoittaa resurssien tehokasta käyttöä niin, että saadaan parhaat mahdolliset tulokset, Martin Knapp painottaa. 

Ehkäisevät toimenpiteet ja varhainen hoito voivat edesauttaa mielenterveyttä tai vähentää mielen sairastumista.  Oikein suunnatut toimenpiteet voivat näin ollen vaikuttaa terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin ja samaan aikaan olla yhteiskunnalle edullisia.

Professori Martin Knapp, London School of Economic and Political Science,  osallistuu Helsingissä (11.-12.5.) järjestettävään Mental Health in All Policies -konferenssiin.

Martin Knappin esitys 11.5.2015 klo 10.30 on nähtävissä suomeksi / In English

Konferenssin järjestävät Euroopan komissio, sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Mielenterveysseura. Konferenssi tulkataan englannista suomeen ja suomesta englantiin. Konferenssin koko ohjelma.

Lisätietoja: Professori Martin Knap, M.Knapp@lse.ac.uk

Lue lisää

Mielenterveys osaksi päätöksentekoa

 

Takaisin

Yhteystiedot

Kristian Wahlbeck
Kehitysjohtaja

+358 400 659 101Maistraatinportti 4 A, 7. krs, 00240 Helsinki