Supersuosittu Sekasin-chat jatkuu Me-säätiön tuella

Uutiset

Kuvituskuva. Nuori nainen katsoo kameraan, taustalla huppupäinen poika katsoo vasemmalle.

Nuorten mielenterveyttä tukeva Sekasin-chat jatkuu vuoden 2017 alussa. Me-säätiön tuen avulla nuorille voidaan tarjota chat, joka on auki lähes vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.

"Chat on nuorille luonteva yhteydenoton kanava. Apu tulee olla nuorten ulottuvilla juuri silloin, kun he sitä kipeimmin tarvitsevat. Keskustelun kautta saatu tuki helpottaa oloa, antaa neuvoja sekä ehkäisee tärkeällä tavalla ongelmien kasautumista ja syrjäytymistä”, sanoo Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.

Vuosittain noin 20–25 prosenttia suomalaisista nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Se on merkittävin nuorten toimintakykyä heikentävä sairausryhmä, johon olisi saatava apua aikaisemmin. Chat on ajasta ja paikasta riippumaton kanava, jossa voi käsitellä mielen asioita myös nimettömänä. Kun nuori kokee selittämätöntä pahaa oloa ja esimerkiksi ahdistusta, varhainen apu ehkäisee tilanteen vaikeutumista ja ohjaa tarpeellisiin palveluihin tai hoidon piiriin.

Me-säätiö on myöntänyt Suomen Mielenterveysseuralle 779 000 euroa lähes ympärivuorokautisen Sekasin-chatin tuottamiseen ja ylläpitämiseen vuoden 2017 alusta.

“Jokainen meistä on joskus vähän sekaisin. On tärkeää, että apua löytyy helposti, kun sitä tarvitsee. Digitaalinen aikakausi voi tärkeällä tavalla parantaa nuorten mielenterveyspalveluja ja järkevöittää palvelujen tarjoajien yhteistyötä. Nuorille on tarjolla chat-palveluja, mutta ei näin laajalla aukioloajalla, mielenterveysteemalla ja järjestöjen yhteistyöllä toteuttamana. Tavoitteena on luoda hyvä toimintamalli järjestöjen yhteistyölle, joka turvaa palvelun jatkumisen kahden vuoden tukikauden jälkeenkin”, sanoo Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi. Mielenterveyden keskusliitto on jo innostuneena mukana hankkeessa.

Sekasin-chatin innovaation juuret ulottuvat viime keväälle Ylen, järjestöjen ja nuorten yhteiseen mielenterveyttä edistävään Sekasin-kampanjaan. Siihen sisältyi Ylen tuottama Sekasin-draamasarja, ja aihetta käsiteltiin laajemminkin monissa Ylen kanavissa ja ohjelmissa. Lukuisat suositut Youtube-tähdet puhuivat aiheesta avoimesti ja kertoivat omasta mielenterveydestään, mikä vähensi asian ympärillä olevaa stigmaa ja rohkaisi nuoria puhumaan huolistaan.  

”On ollut hienoa nähdä, että Sekasin-kampanjamme otettiin vastaan suurella innolla. Oli myös hätkähdyttävää, kuinka suuri nuorten avun tarve on. Ylen tavoite oli nostaa yhteiskunnallinen ongelma näkyviin, siksi olemme erittäin iloisia siitä, että hanke saa jatkoa ja ongelmiin tartutaan. Ylen visio on tehdä Suomesta parempi paikka elää. Tämä on loistava esimerkki siitä, mitä erilaiset yhteiskunnalliset toimijat voivat saada aikaan kun voimat ja osaaminen yhdistetään”, sanoo Ylen Sekasin-projektista vastaava johtaja Marit af Björkesten.

Kampanjan Sekasin247-chat oli avoinna toukokuussa viikon lähes vuorokauden ympäri. Mielenterveysseuran, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Mielenterveyden keskusliiton koordinoimana eri järjestöjen ammattilaiset ja vapaaehtoiset päivystäjät kävivät nuorten kanssa yli tuhat keskustelua muun muassa masennuksesta, ahdistuksesta, itsetuhoisuudesta ja yksinäisyydestä, ja jonottajia oli kymmenkertainen määrä. Päivystäjiä Sekasin-chatissa oli myös Väestöliitosta, Pelastakaa Lapset ry:stä ja A-klinikkasäätiöstä sekä Nuorten Exit ry:stä.

Kevään chatissa nuoret saivat Suomessa ensimmäistä kertaa ilmaista ja nimetöntä keskusteluapua, aamusta iltaan. Nuoret löysivät palvelun ja kokivat sen omakseen. Monet nuoret puhuivat chatissa ensimmäistä kertaa tilanteestaan ja päättivät myös ottaa yhteyttä johonkin ammattilaiseen. Nuoret kokivat, että heitä kuultiin ja heidän asiansa otettiin tosissaan.  

Sekasin-chat on arvokas esimerkki siitä, miten Suomessa voi kehittää yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita eri tahojen yhteistyöllä.

"Me-säätiö varmistaa palvelun jatkumisen", kiittää Sari Aalto-Matturi. 

Nuorten kommentteja Sekasin-chatissa:

“Ja kiitos hei tästä, että kuuntelit, tuntuu paremmalta, ku pystyy kertoo sellasia asioita jollekkin, joista ei haluu puhua perheelle tai ystäville”, sanoi esimerkiksi yksi keskustelijoista.

”Mut ei mulla varmaan muuta. Halusin sanoo viel et ihan mielettömän hyvä tää kampanja ja se et on ihmisiä jotka jaksaa jutella täällä  nuorten kanssa yölläkin, kiitos sulle.”

”Tää keskustelu on auttanut mua ainakin jo paljon ja tiedän, että apua on saatavilla jos vaan uskaltaisin sitä hakea.”

”…ja kiitos hei tästä että kuuntelit, tuntuu paremmalta ku pystyy kertoo sellaisia asioita jollekin, joista ei halua puhua perheelle tai ystäville – ainakaan minä.”

”Kiitos chatista ja kaikkea hyvää sulle! tää autto tosi paljon ja oppi miettimään eri näkökulmista. Kiitos ja moikka!”

”Juuri se, että itselleni ei ole ketään kenelle haluaisin kertoa tunteitani ja ajatuksia, joten on ihanaa että tämmöisiä keskustelupaikkoja löytyy. Kiitos myös sinulle kun kuuntelit ja autoit käsittelemään asioita, tämä oli minulle todella tärkeää.”

Lisätietoja:

Ulla Nord, toimitusjohtaja, Me-säätiö, puh. 050 578 1259, ulla.nord@mesaatio.fi

Sari Aalto-Matturi, toiminnanjohtaja, Suomen Mielenterveysseura, puh. 0400 508 234, sari.aalto-matturi@mielenterveysseura.fi

Satu Raappana-Jokinen, verkkokriisityön päällikkö, Suomen Mielenterveysseura, puh. 040 840 6681, satu.raappana-jokinen@mielenterveysseura.fi

Markku Mastomäki, tuottaja, Yleisradio, puh. 040 869 1295, markku.mastomaki@yle.fi

Tietoa Sekasin-chatista Me-säätiön sivuilla

 

Me-säätiö on Ilkka Paanasen ja Mikko Kodisojan perustama säätiö, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. mesaatio.fi

Suomen Mielenterveysseura on kansanterveys- ja kansalaisjärjestö. Seura edistää Suomessa asuvien mielenterveyttä, tekee ehkäisevää mielenterveystyötä ja rakentaa vapaaehtoisen kansalaistoiminnan edellytyksiä mielenterveyden alalla. mielenterveysseura.fi

 

Liisa Björklund, Sari Aalto-Matturi, Ulla Nord ja Satu Raappana-Jokinen.
Liisa Björklund, Sari Aalto-Matturi, Ulla Nord ja Satu Raappana-Jokinen.

Takaisin