MHAW -Mental Health Art Week 2016


MHAW – hyvää mieltä kulttuurista -toimintaviikko järjestettiin kolmatta kertaa 23.-29.5.2016. Toimintaviikon tavoitteena oli hyvän mielen kulttuuri- ja taidetapahtumien kautta herättää keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä yksilöille ja yhteisölle. Kiitos kaikille toimintaan osallistuneille - ensi vuonna taas uudestaan!

Viikon aikana paikalliset mielenterveysseurat järjestivät omilla alueillaan mielen hyvinvointia edistäviä kulttuuripainotteisia tapahtumia. Tänäkin vuonna toimintaa järjestettiin yli 30 paikkakunnalla ja monipuolista ohjelmaa oli aina sirkustaiteesta runo- ja luontotaidepajoihin.

Tänä vuonna teemana oli nuorten mielenhyvinvoinnin edistäminen. Sama teema toistui lyhytelokuvakilpailussa. Kilpailun valintaraadissa toimivat elokuvaohjaaja Arto Halonen, toimittaja ja juontaja Jenny Lehtinen, sekä viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma. Lyhytelokuvakilpailussa ensimmäiseksi sijoittui “The Call of Lepus”. Toiseksi tuli “Hento enkeli” ja kolmanneksi “Arjen Kai” -elokuva. Katso elokuvat.

Theatrum Olgan opiskelijat tutustuivat kultakauden maalaustaiteeseen. Katso, miten nuorten oma kasvu, mielen aallokot ja onnellisuus heijastuvat kultakauden taiteesta tämän ajan nuoreen.

Katso koko dokumentti

Mental Health Art Week Facebookissa & Twitterissä. Instagramissa ja Twitterissä häshtägi #MHAW

Lue lisää MHAW 2016MHAW 2015 ja MHAW 2014 -raporteista.

MHAW-kummit 2016

Jonna

Jonna on laulaja, joka lähti Suomen ensimmäisestä Popstars bändistä aloittaakseen soolouransa tekemällä ensimmäisen Suomenkielisen pop-r’n’b levyn vuonna 2003.

Tässä Jonnan ajatuksia siitä, miksi MHAW -kummina toimiminen oli hänelle tärkeää:

– Mun unelmamaailmassa kenenkään ei tarvisisi hävetä sitä, että käy terapiassa. Vaan se olisi luonnollista kenelle tahansa, joka haluaa kehittää itseään ja ihmissuhdetaitojaan. Mielenterveysongelmista puhuminen olisi myös yhtä tavallista kuin diabeteksestä kertominen. Olen huomannut itse, että mitä enemmän avaudun omista mielenterveysongelmista, sitä enemmän muutkin uskaltaa avautua ja voidaan olla toisillemme tukena. Myös ystävät ja perheen jäsenet saattavat ymmärtää omaa läheistään paremmin jos asioista puhutaan avoimesti ja kannustavasti. Koskaan ei voi tietää mitä toinen on kokenut, mutta avoimuus ja toisen erilaisuuden hyväksyminen vie jo pitkälle."   

Jonna on julkaissut neljä pitkäsoittoa ja kerännyt Emma-ehdokkuuksia sekä tehnyt listahittejä kuten “Tyytyväinen”, “Sateen jälkeen”, “Ei heru” yhdessä Elastisen ja “Liiku” yhdessä Cheekin kanssa. Viimeisin levy "Sound Mind", julkaistiin elokuussa 2015 ja nimensä mukaisesti levyn kappaleet ovat askelmia kohti eheää ja tasapainoista ihmismieltä. Levyllä Jonna laulaa mm. anteeksiantamisesta, tuomitsemattomuudesta, toivosta menetyksen keskellä sekä negatiivisten ajatusten ja epärealististen odotusten pois heittämisestä. Katso Jonnan kummiterveiset. Jonna

MotoriikkaMiikka

– Halusin lähteä mukaan MHAWin kummiksi, koska haluan jakaa ilmaisun, leikin ja liikunnan ilosanomaa. Isäni on aikoinaan sanonut, että minulla on kyky luoda iloa ympärilleni. Olen ollut mukana tekemässä MHAWa jo kahtena aiempana vuonna, jolloin olen ollut pitämässä tanssi- ja teatteri-ilmaisupajoja. Olen kehollisesti hyvin ilmaisullinen, ja on hienoa, että voin opettaa tätä myös muille. Hymy, nauru sekä ilon kiljahdukset ovat minulle merkki siitä, että nyt toimitaan oikealla maaperällä ja samalla edistetään oppijoiden mielenterveyttä.

– Jokaisen meidän lähipiirissä voi olla mielialalääkkeiden käyttäjiä. Emme aina voi tietää, mitä kenenkin elämässä oikeasti tapahtuu, mutta aina voimme kysyä, miten voit, miten menee? Aika on tärkeintä, mitä voimme antaa toiselle ihmiselle, huomaavaisuus ja välittäminen kauneinta. Ole siis sinä ystäviesi ja lähimmäistesi mielenterveyslääke.

– Minun mielenterveyttäni pitää yllä liikunta. Olen toisinaan jopa hypermotorinen rummutellen ja laulaen itsekseni. Liikunta antaa minulle ajan ja tilan tämän purkamiseen ja päästää niin kemialliset mielihyväaineet kuin luovuutenikin valloilleen. Liikunta ja tanssi ovat auttaneet minua löytämään itseni ja antavat minulle myös rohkeutta olla se kuka olen. Jokaisella meistä on oma kivijalka, jonka päälle rakentuu itsetunto, elämänilo ja mielenterveys.

– Ihmiskeho on hienoin instrumentti, jonka tulemme koskaan omistamaan. Käytä sitä viisaasti ja monipuolisesti.

Miikka Mäkelä on esiintyvä taiteilija, opettaja ja kouluttaja, joka tunnetaan kehollisesta komiikastaan ja tavastaan kuvittaa laulujen sanoja miimin, tanssin ja akrobatian keinoin. Talent Suomi -kilpailun voittanut Miikka on koulutukseltaan liikunnan- ja tanssinopettaja. Katso MotoriikkaMiikan kummiterveiset. MotoriikkaMiikka

Tommi

Muusikko Tommi Ignatius on laulanut ja soittanut 10 vuotta cover- ja bilebändissä nimeltä Never Heard. Bändi esiintyy lähinnä yksityistilaisuuksissa.

– Musiikki on aina ollut mulle todella tärkeä työkalu mielenterveyden hoitamiseen ja yleensäkin tunteiden käsittelyyn. Mun isä ja yksi parhaista kavereista on päätynyt itsemurhaan mielenterveysongelmien takia, joten näitä juttuja on tullut kelailtua todella paljon. Mielenterveysasiat on mulle todella tärkeitä, eihän meillä ole mitään ilman mielenterveyttä. Ei paljon auta, vaikka ois huippukunnossa oleva ruumis, jos mieli mäsänä.

Tommi myös tuottaa Suomi-reggaeta ja omisti ihmettelen -kappaleensa MHAWlle. Tommi toivoi kappaleen herättävän kuulijoissa ajatuksia. Katso Tommin kummiterveiset.


Päivämäärä: 
Maanantai, 23 toukokuu, 2016 - 08:00 - Sunnuntai, 29 toukokuu, 2016 - 21:00