Tarinat

Jokaisella ihmisellä on elämäntarina. Jokainen niistä ansaitsee tulla kerrotuksi. Toisten kertomukset antavat voimaa ja peilipintaa jokaisen elämään. MIELI ry:n tarinat nostavat esiin ihmiselämän sellaisena kuin se on.

23. huhtikuu

”Hän ei löytänyt elämäniloa, vaikka yritti”

Laura Takala oli vasta vähän yli parikymppinen, kun hänen aviomiehensä ja juuri syntyneen lapsen isä sairastui. Rinnalla kulkijan päällimmäinen tunne sairastumisesta oli suuri suru

16. huhtikuu

Itsetuhoisuudesta toipunut Pete Heininen: ”Olen opetellut näkemään puolitäyden lasin”

Pete Heininen puhuu itsetuhoisuudesta nimellään ja kasvoillaan, koska aihe on edelleen tabu, josta pitäisi puhua enemmän ja avoimemmin. Itsemurhayrityksen jälkeen hän sai apua psykiatrisesta hoidosta ja Itsemurhien ehkäisykeskuksesta.

9. huhtikuu

"Elämässä on välillä lainattu toivoa."

Thelma, Amelie ja Hennariikka juttelevat podcastissaan hersyävän pulppuavasti, välillä he remahtavat nauruun. Nyt nuoret naiset puhuvat toivosta ja mielenterveydestä.

1. huhtikuu

Mielinauhakasvo Kaija Koo: “Tarinani kuuluu äänestäni”

”Meistä vahvimmatkin joskus, kyynelillä pesty on”, KaijaKoo laulaa kappaleessaan Taipumaton. Hän on vuoden 2021 Mielinauha-kasvo. Oman todellisen voimansa hän on löytänyt kovien kokemusten jälkeen.

18. tammikuu

Arttu Haapalainen kammosi teatteria, nyt hän haluaa viedä teatteriesityksiä sänkypotilaille asti. Mitä tapahtui?

Taide kohottaa, tarjoaa uusia näköaloja ja luo parhaimmillaan toivoa ja uskoa elämään. Siksi teatteri-ilmaisun ohjaaja, Arttu Haapalainen haluaa tehdä taiteesta kaikille saavutettavaa.

9. lokakuu

Helena Hyvärinen: ”Myötätunnon siltaa rakennetaan uteliaisuudella”

Tietoinen läsnäolo on auttanut Helena Hyväristä kuuntelemaan ja kohtaamaan paremmin itseä ja toisia. Omien lasten kanssa olemiseen on löytynyt uudenlaisia tapoja ja sanoituksia. Työssä on avautunut mahdollisuuksia kohdata ihmiset ihmisinä ennen asioita.

10. syyskuu

Itsetuhoisista ajatuksista itsensä hyväksymiseen

Itsetuhoiset ajatukset valtasivat Reespu Raittilan, 33, mielen nuorena aikuisena. Masennus on kulkenut Raittilan matkassa mukana jos teini-ikäisestä. Vaikeiden elämäntilanteiden ja useiden romahdusten jälkeen Raittilan elämä on seestynyt ja itsetuhoiset ajatukset ovat vähitellen kääntyneet itsensä hyväksymisen harjoitteluun. Hyvät ihmissuhteet ja Leikkiväki-yhteisö ovat tukeneet pahimpina hetkinä.

30. elokuu

”Politiikka on minun tapani rakastaa”

MIELI ry:n uudessa puheenjohtajassa, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisessä on pala pohjalaista sisua ja toinen puoli rempseää karjalaista. Vapaa-ajallaan hän lukee, hoitaa puutarhaa ja kuuntelee hevimättöä.

8. kesäkuu

”Kriisipuhelin-päivystäjä veti ahdistuksesta takaisin turvalliseen maailmaan”

Veera sai apua Kriisipuhelimesta, kun oma maailma alkoi horjua. Oli tapahtunut liian paljon ja liian lyhyessä ajassa: ”Jos Kriisipuhelinta ei olisi, en tiedä kuinka olisin järkytyksestä selvinnyt, ” hän toteaa. Kriisistä selviydyttyään Veera löysi uuden suunnan koko elämälleen.

4. kesäkuu

Tamperelainen Mahmoud Machaal: ”Eniten haluan, että seuraava sukupolvi voi elää rauhassa”

”Sodassa tuho tapahtuu minuutissa, mutta jälleenrakennus vie monta kymmentä vuotta”, sanoo sisällissodan keskeltä Tampereelle 1989 muuttanut Mahmoud Machaal. Nyt hän toimii aktiivisesti väkivallan ja konfliktien ehkäisyn parissa.

1. huhtikuu

Mikael Gabriel: ”Ihminen puhuu, jos joku kuuntelee”

”Puhu, puhu!” ihmistä kehotetaan. Mikael Gabrielilla on päinvastainen viesti: ”Kuuntele!” Sillä vaikea on purkaa ahdistustaan puhumalla, jos lähellä ei ole ketään, joka kuuntelisi. Osallistu Mielinauha-keräykseen.

10. lokakuu

Kaius Niemi: ”Mielenterveys on raskaan sarjan asia”

”Mielenterveyteen liittyvät aiheet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Lehden palstoilla voi syntyä kiivastakin debattia aiheista, jotka muuten jäisivät hymistelyyn", sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

13. kesäkuu

Loppuunpalamisesta toipuva yrittäjä Aino Mättö: ”Tämä on alku jollekin paremmalle kuin se, mitä oli”

Loppuunpalamisesta toipuva nuori yrittäjä Aino Mättö: ”Tämä on alku jollekin paremmalle kuin se, mitä oli”

29. maaliskuu

”Kaikilla on solmuja, jotka pitää avata”

”Asiat pitää korjata jo silloin, kun ne ovat vasta särkymässä.” Mielinauha-keräyksen keulakuva poptähti Ellinoora tietää, että kukaan ei pärjää yksin.

24. tammikuu

”Kriisipuhelimeen vastaaminen on ihmisen kohtaamista”, pohtii vapaaehtoinen Kriisipuhelin-päivystäjä Pertti Nyberg

Pertti Nyberg toimii vapaaehtoisena päivystäjänä Kriisipuhelimessa. "Olen aina tykännyt jutella ihan tuntemattomien kanssa hyvin henkilökohtaisista asioista. Halusin tulla päivystämään nimenomaan puhelimeen, jossa anonyymiys varmasti säilyy", hän sanoo.

3. tammikuu

”Ajatus itsemurhasta voi vallata kenen tahansa mielen”

Katriina yritti muutama vuosi sitten itsemurhaa. Se ei onnistunut. Ensiapu löytyi Linitystä.

26. syyskuu

Lasse Mellberg alias Redrama: ”Nyt elämä tuntuu lahjalta”

Uupumuksen jälkeen rap-artisti Redrama eli Lasse Mellberg harjoittelee omien tarpeiden tunnistamista ja rajojen vetämistä.

5. syyskuu

”Luojan kiitos jäin henkiin”

Itsemurhayrityksen jälkeen viisikymppinen perheenisä on oppinut sanomaan ei. Eteenpäin on auttanut myös omien tarpeiden kuuntelu, hyvissä ajoin hiljentäminen ja häpeän käsittely.

5. syyskuu

Vertaisryhmästä löytyi sielunsiskoja ja -veljiä

Silja Wargh tietää, että musertavastakin surusta voi selvitä. Hänen kaksi veljeään päätyi itsemurhaan. Silja on sittemmin kouluttautunut vertaisryhmäohjaajaksi, ja tukee saman kokeneita.

5. syyskuu

Joona Hellman: ”Olin erilainen”

Joona Hellman leikki lapsena barbeilla ja ihaili Miley Cyrusia. Nyt hän on melkoinen Youtube-vaikuttaja, joka haluaa auttaa nuoria.

27. huhtikuu

”Pilke silmäkulmassa on voimavarani”

Maahanmuuttajan poika on saanut kuuluviin oman äänensä. Jos tulee hankala paikka, näyttelijä Manoel Pinto ottaa suojakseen jonkun luomistaan mielikuvitushahmoista.

26. maaliskuu

”Ennen mietin, että ei tästä elämästä tuu mitään”

”Ystävät ja perhe”, poptähti Alma summaa voimanlähteensä. Hän saa viimein olla oma itsensä ja rohkaisee siihen myös muita.

Kasper Muttonen ja Tuomas Karisto
28. helmikuu

Raskaan sarjan vapaaehtoiset luovassa miniversumissa

Kahden kaupunkiaktivistin, Tuomas Kariston ja Kasper Muttosen kohtaamisesta käynnistyi Lapinlahden entisen psykiatrisen sairaalan Venetsia-rakennuksen kunnostus. Siinä ei laskettu työtunteja.

24. tammikuu

Sami Kieksi: "Olen käynyt monesti pohjalla, mutta aina olen kömpinyt ylös"

Lapsuuden traumaattiset kokemukset voivat jättää syviä viiltoja. Sami Kieksi on pystynyt kääntämään vaikeudet vahvuudeksi. Nyt hän haluaa auttaa muita nuoria selviytymään.

23. tammikuu

Jenni Rotonen: ”Terapia oli paras lahja itselleni”

Iso musta pimeys laskeutui parikymppisen Jenni Rotosen ylle. Nyt hän, yksi Suomen suosituimmista bloggaajista, puhuu avoimesti masennuksestaan ja terapiastaan.

21. joulukuu

Johtaja hylkäsi kravatin

Heikki Vahantaniemi jätti uran Metsä-hallituksessa ja omistautui vapaaehtoistyölle – eikä ole katunut.

11. joulukuu

Eve Hotti: "Liian lyhyessä ajassa tapahtui liian paljon"

Vasta terapiassa laulaja Eve Hotti alkoi ymmärtää, kuinka paljon vanhat asiat aina isän itsemurhasta lähtien painoivat häntä.

15. syyskuu

”Hyvän tekeminen vahvistaa omaa osaamista” – Siiri L´Ecuyer on Hyvän Mielen Viestijä

Vapaaehtoinen, toimittaja Siiri L´Ecuyer teki medialle tietopaketin mielenterveydestä.

19. kesäkuu

Huono-osaisuus alkaa jo kohdusta

Harva köyhyyttä kokematon tunnistaa, mitä niukkuus merkitsee. Yksi asiaan perehtyneistä, myös oman taustansa takia, on köyhyystutkija Maria Ohisalo.

18. tammikuu

Krista Siegfrids: "Unelmat auttoivat yli pahimman"

Laulaja Krista Siegfrids joutui jo nuorena kokemaan elämän haurauden. Kenties juuri siksi hänen on helppo ymmärtää nuoria, joilla on paha olla

21. syyskuu

Heli Koivula: "Työkokeilu auttoi uupumuksessani"

Palasin masennuksen jälkeen kokeillen työhön. Kuntoutusprosessini oli loistava onnistumistarina: työtehtävät olivat mielenkiintoisia, minut otettiin hyvin mukaan työryhmään ja solmin uusia hyviä ihmissuhteita.

21. kesäkuu

Sam Öhman: Lopetin valheessa elämisen

Meni firma, perhe ja itseluottamus. Sam Öhman löysi avun liikunnasta ja rakkaudesta.

23. maaliskuu

Outi Broux: Täytin tyhjyyttäni uppoutumalla työhön

Outi Broux auttaa Tv-ohjelmassa kovia kokeneita naisia kohtaamaan itsensä peilin edessä uusin silmin. Se onnistuu, koska Outi ei itsekään saanut taipaleelleen kummoisia eväitä.

21. joulukuu

Jenny Lehtinen: "Eron jälkeen olen ollut enemmän oma itseni"

Toimittaja Jenny Lehtinen on löytänyt eron jälkeen lasten kanssa uudenlaista läheisyyttä ja tiimihenkeä.

Vaikka George Sarpong on joutunut aloittamaan elämänsä tyhjästä monta kertaa, hän on yrittänyt sinnikkäästi aina uudestaan. Nyt elämä on rakentunut Suomeen.
3. joulukuu

George Sarpong: "Aloitin tyhjästä kerta toisensa jälkeen"

Ghanalaiselle maahanmuuttajalle George Sarpongille on tullut Suomesta kotimaa, jossa elämälle ovat rakentuneet pysyvämmät puitteet.

17. syyskuu

Arja Sihvonen: "Koulukiusaaminen jätti pysyvät jäljet"

Vakavaan masennukseen sairastunut Arja Sihvonen sai itsetuhoisuuteen apua Mielenterveysseuran LINITY-hankkeesta. Nyt voimia arkeen tuo eläinten seura.

9. kesäkuu

Valokuvan eheyttävä voima

Kaikki kolme lastaan tsunamissa menettänyt Päivi Kanerva koki tavallisen psykoterapian pelkäksi yksinpuheluksi. Vasta voimauttavan valokuvan kautta terapeutin kanssa alkoi yhteinen matka, jossa oli vuorovaikutusta, aitoa välittämistä ja elämää kannattelevaa apua.

2. kesäkuu

Kun unet katosivat

Kaisa kadotti työuupumuksessa kykynsä nukkua. Unien palautuminen kesti pitkään pahan unettomuuskierteen jälkeen. Hän joutui opettelemaan uudenlaisen elämänrytmin, jossa tekeminen sai vastapainokseen riittävästi lepoa.

2. kesäkuu

Jenna Trogen on vapaaehtoistyön moottori

Turun kriisikeskuksen vapaaehtoistyön koordinaattorina Jenna Trogen on hankkinut uutta näkyvyyttä vapaaehtoistyölle. Myös ilmaisnäkyvyyden hyödyntäminen, tapahtumamarkkinointi ja kontaktit oppilaitoksiin ovat tehonneet: tukihenkilökursseille on riittänyt tulijoita.

1. kesäkuu

Harri Nousiainen: "Puhu asioistasi mies!"

Harri Nousiainen toivoo miesten ymmärtävän, kuinka tärkeää on puhua rehellisesti tunteista ja omasta arjesta ystävien kanssa. Itse hän kävi läpi burn-outin ja selvitti päihdeongelman. Nyt hän vetää miesryhmää Lohjalla.

1. kesäkuu

Sisarusten lapsuus pelastui

Pirkko ja Yrjö Kajasrinne olivat yli viisikymppisiä ryhtyessään sijaisvanhemmiksi neljälle lapselle, jotka menettivät lyhyen ajan sisällä biologiset vanhempansa. Nyt tapahtumista on kuusi vuotta, ja yhteen kasvanut perhe voi hyvin.

29. toukokuu

Sanat voivat olla sormenpäissä

Jokapäiväisen koskettamisen opettelu on avannut kanssakäymiseen aivan uusia ulottuvuuksia hämeenkyröläisessä Kyyrösen perheessä. Arjessa pienet kosketukset, kuulluksi tulemisen ja turvallisuuden tunne ruokkivat läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

29. toukokuu

Verkko pelasti yksinäisyydeltä

Ville-Veikko Vesala sairastui parikymppisenä opiskelijana skitsofreniaan. Kun hän ei uskaltanut mennä edes ulos, netti oli suureksi avuksi. Nyt hän on löytänyt oman yhteisönsä Lahden Klubitalolta. Netti on lisäksi arjen yhteydenpidossa olennaisen tärkeä.

Yrittäjä Pasi Nurmela
28. toukokuu

Yrittäjä Pasi Nurmela: ”Opin katsomaan omien korvien väliin”

Yrittäjä Pasi Nurmela oppi kuuntelemaan itseään Yrittäjien hyvinvointikoulutuksessa. Koulutus opetti tunnistamaan ja torjumaan stressiä sekä löytämään uusia voimavaroja työhyvinvointiin. Hyvinvointiin panostamisen tulokset näkyvät ajan myötä niin yrityksen tuloksessa, henkilöstössä kuin yrittäjän omassa toiminnassa.

28. toukokuu

Heini Laukkanen: "Vaikea tieni ei ole ollut turha"

Heini Laukkanen olisi voinut laihtua olemattomiin teini-iän anoreksiassa. Hän kuitenkin löysi toivon. Kun hän nyt kertoo kokemusasiantuntijana parantumisestaan toisille, kärsimys on muuttunut voimaksi.

27. toukokuu

Heidi Lindholm: "En olisi tässä ilman äitiä."

Heidi Lindholm sairastui teini-ikäisenä, vuonna 2012 vakavaan verisairauteen, jossa luuydin lakkasi tuottamasta verisoluja. Hänen äitinsä Katja jäi omaishoitajaksi.

18. toukokuu

Marko Vuoriheimo: ”Musiikkihaaveilleni naurettiin"

Signmarkin alias Marko Vuoriheimon haaveet musiikkiurasta tyrmättiin kuulovamman johdosta. Hän kuitenkin taisteli uransa puolesta. Nyt hän on kansainvälisesti menestynyt hip hop -artisti.

24. huhtikuu

Saila Turkka: "Olen mielenterveyskuntoilija"

Vaikka Saila Turkka haaveili aina äitiydestä, hän joutui lastensa syntyessä aikamoiseen elämänkouluun. Hoidon lisäksi ulos masennuksesta auttoivat eheyttävä valokuvaus ja kirjoittaminen.

13. helmikuu

Kirsikka Kaipainen: "Vapauduin jännittämisestä"

”Kasvoin maalla Etelä-Savossa. Isä oli maanviljelijä, äiti työskenteli pikkukylän kirjastossa. Meitä lapsia kannustettiin lukemaan ja opiskelemaan. Vanhemmilta opin myös avarakatseisuutta ja erilaisuuden suvaitsemista.

11. joulukuu

Mikko Ratia: ”Vammautuminen ei estä osallistumista”

Mikko Ratia vammautui vaikeasti auto-onnettomuudessa 16-vuotiaana, ja hän opetteli uudelleen puhumaan ja kävelemään. Hän kamppaili vuosikausia löytääkseen uudenlaisen elämän. Nyt hän elää rikasta arkea koti-isänä, bloggarina ja vapaaehtoistyöntekijänä.

10. joulukuu

Kristoffer Ignatius: "Olin kaapissa yli 30 vuotta"

Juontaja Kristoffer Ignatius harrasti pienenä kilpatanssia, vaikka välttyäkseen koulukiusaamiselta olisi pitänyt harrastaa jalkapalloa tai jääkiekkoa. Kiusaamisesta jäi arvet, mutta nyt Ignatius uskaltaa elää omannäköistä elämää.

10. joulukuu

Demian Seesjärvi: "Elämä alkoi sukupuolen korjauksesta"

Demian Seesjärvi kulki läpi pitkän polun tytöstä ja naisesta mieheksi, jolle sukupuolen korjaus muutti koko identiteetin. Nyt hän elää paitsi miehenä, myös rakastavassa parisuhteessa.

10. joulukuu

Aku Kopakkala: "Irtisanominen yhdisti minut toisiin"

Aku Kopakkala irtisanottiin kuntoutusjohtajan työstään sen jälkeen, kun hän julkisesti kritisoi psyykenlääkkeiden käyttöä psykiatrisessa hoidossa. Irtisanominen muutti häntä ihmisenä.

10. joulukuu

Kun normaali järjenjuoksu ei päde

Projektipäällikkö Sirpa Polo sai kokea esimieheltään nöyryytystä, pompottelua, kontaktin välttämistä ja yllättävää raivoa. Hän oli tottunut luottamaan ihmisiin. Kesti pitkään ennen kuin hän tajusi, että kyse on kiusaamisesta.

10. joulukuu

Päivi Mattila: "Homekriisissä koti muuttui kaaokseksi"

Päivi Mattilan piti perheineen lähteä evakkoon pahojen homealtistusoireiden takia. Kun talo lähti viikossa alta, yhdessä olemisesta tuli koti.

10. joulukuu

Linda-Maria Roine: "Sumeimpina aikoina aloin kirjoittaa riimejä."

Linda-Maria Roine joutui lapsena ja nuorena syrjityksi ja kiusatuksi. Hän käytti päihteitä häivyttääkseen tuskalliset kokemukset taka-alalle. Sitten hän löysi musiikin tekemisen. Nyt hän luo artistiuraa räppäri Mercedes Bentsona, jonka biisien sanoitukset eivät kaihda elämän tummia sävyjä.

9. joulukuu

Eero Enqvist: "Itsensä kanssa ihminen on paljaimmillaan"

Näyttelijä Eero Enqvist kasvoi ensin omien vanhempiensa kanssa turvattomassa ja viinanhuuruisessa ympäristössä. Lastensuojelun sijoitusperheen oli tarkoitus olla turvasatama, mutta siitä tulikin vuosikausien laiminlyöntien ja kaltoinkohtelun leiri. Nuorisokoti antoi turvalliset puitteet.

8. joulukuu

Serena Back: "Eniten voi oppia kielteisistä tunteista"

Serena Back joutui vuosikausien ajan koulukiusaamisen ja syrjinnän kohteeksi. Hän alkoi oireilla pahasti. Vasta koulunvaihdon jälkeen hän sai olla oma itsensä. Nyt hän viettää nuoren naisen itsenäistä elämää ja puhuu koulukiusattujen puolesta.

7. joulukuu

Harri Virtanen: "Elämästä kieltäytymisestä on tullut elämälle antautumista"

Harri Virtanen ei halunnut enää olla oman elämänsä sivustakatsoja. Uusi elämänvaihe käynnistyi, kun hän opiskeli jungilaiseksi hahmoterapeutiksi. Terapeutiksi opiskellessaan hän työsti rankkoja, traumaattisia kasvuolosuhteitaan.