Harri Nousiainen: "Puhu asioistasi mies!"


 Harri Nousiainen ulkoilee lastensa kanssa.

Harrin oma elämä sai uuden suunnan, kun hän ymmärsi keskustelujen voiman niin vertaisten kuin vanhojen ystävienkin kanssa. Nousiainen kävi läpi täydellisen burn outin ja kärsi päihdeongelmista. Hän raitistui kolme vuotta sitten Minnesota-tyyppisen hoidon avulla, jonka teho perustuu paljolti vertaistuelle. Viime vuonna hän kouluttautui kokemusasiantuntijaksi. Nyt hän opiskelee päihdetyön ammattitutkintoa.

Elämää omien arvojen mukaan

– Elin lapsuuteni ja nuoruuteni ympäristössä, jossa taloudellinen menestyminen oli kaikki kaikessa ja ulkoiset asiat merkitsivät paljon.

Nousiainen kouluttautui ekonomiksi ja alkoi tehdä rahaa.

Kun mies sai omia lapsia, työminä alkoi tuntua vieraalta ja hän pohti, mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Sitten hän kysyi itseltään, ovatko hänen omaksumansa arvot hänen omiaan vai peräisin lapsuuden perheestä.

– Ajattelen, että olin siihen asti elänyt toisten odotusten mukaisesti. Nyt minusta on tullut perhekeskeisempi ja olen hiljalleen vaihtamassa alaa. Suunnitelmissa on lisää sosiaalialan opintoja joko ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Haluan tuoda tähän maailmaan hyvää ja olen huomannut, että se tekee hyvää myös minulle itselleni.

Miesryhmän vetäjäksi Lohjalle

– Olen mies, joten koen helpommaksi auttaa miehiä. Osaan samaistua tavalliseen suomalaiseen mieheen, joka ei normaalisti paljon puhu eikä pukahda, hän toteaa.

Nousiaisen vetämä miesten ryhmä Lohjan Mielenterveysseurassa hakee vielä teemoja ja toimintamalleja, mutta hän on toiminnan tulevaisuuden suhteen luottavainen: on suunniteltu saunomista, urheiluotteluissa käymistä, mutta tärkeimpinä pidetään kuitenkin keskustelua ja yhdessäoloa. Osallistuttuaan useisiin vertaistukiryhmiin päihdepuolella, hän on vaikuttunut vertaistuen voimasta.

– Vanhojen kavereidenkin kanssa ystävyyssuhteet ovat nousseet ihan eri tasolle sen jälkeen, kun olen itse alkanut puhua heidän kanssaan arjesta ja elämästä rehellisesti. Aiemmin on vain menty ja tehty asioita, mutta juttelu on jäänyt sinne pikku tunneille. Aamuyön hetkinä avautumisestakin olisi varmasti ollut hyötyä, jos siitä olisi jotain muistanut, mies naurahtaa ja lisää, että hänestä vertaisryhmätoiminta sopisi ihan kaikille:

– Pienet arjen harmitkin tuntuvat paljon pienemmiltä, kun jakaa ne toisen kanssa. Pikku kina vaimon kanssa ei tunnu enää niin isolta asialta, kun siitä kertoo kaverille, hän konkretisoi.

KUKA? HARRI NOUSIAINEN

Asuu Lohjalla
Perhe: vaimo ja 3 poikaa
Harrastukset: Vapaaehtoistyö, kuntosali, uiminen ja lasten kanssa ulkoilu

TEKSTI: JUTTA KAJANDER

Julkaistu Mielenterveys-lehdessä 5/2014

Lue lisää